AktivizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Gej par je usvojio djevojčicu sa HIVom koju je prethodno odbilo deset porodica

Porodica bi trebao da bude oličenje ljubavi, poštovanja i povjerenja.

Prevela: Saša Leper

Healthy Food House

Pa ipak, porodicu čini više nego samo krv, a priča o gej paru, Damianu Piginu (42) i Arielu Vijari (39) i njhove dvije kćerke, Olivii i Viktoriji, savršen je definitivno primjer toga.

Damian i Ariel su prvi gej par koji se vjenčao u sjevernoistočnoj provinciji Argentine Santa Fe gdje su i nastavili da žive.

Godine 2011. odlučili su da prošire svoju porodicu i postanu članovi nevladine organizacije pod nazivom Acunar Familias koja pomaže da se usvoje neželjena djeca.

Damian i Ariel su usvojili djevojčicu Oliviu koja je imala manje od mjesec dana.

Prije toga ovu djevojčicu je odbilo čak deset porodica jer je rođena sa HIVom.

Damian i Ariel su prethodno tri mjeseca proveli čekajući na ovaj poziv.

Predviđa se da beba kojoj je dijagnostifikovan ovaj virus živi samo 10 godina, ali uz napredak tehnologije i istraživanja danas ova djeca mogu živjeti i nekoliko decenija, pa čak i koliko i ljudi koji nisu zaraženi. Pri tome ne znači da će virus prenijeti i drugima.

„Čim sam je vidio, osjetio sam da je ona dio mog života. Odmah smo se povezali. Držali smo je u naručju, davali joj bočicu, a ona nas je gledala širom otvorenih očiju i nije plakala.“ kaže Ariel.

Srećom, beba je ubrzo počela primati terapiju i pokazivati pozitivne rezultate. Odmah je počela dobijati i na težini.

Prije nekoliko godina, roditelji su dobili dobre vijesti – testovi su pokazali da je se virus više ne može otkriti u tijelu male Olivije!

A sada kada ima pet godina, Olivia ne pokazuje nikakve znakove oboljenja. Iako i dalje ne postoji lijek za HIV, terapija može značajno umanjiti količinu virusa u tijelu do te mjere da ga se ne može ni otkriti u krvi.

S toga, djevojčica više neće morati da pati od negativnih uticaja virusa niti ga može prenijeti nekom drugom.

Ova porodica je 2015. godine dobila još jednog člana, kada je žena koja je čula za priču ovog para poželjela da oni usvoje i njenu djevojčicu, što i jesu učinili. Porodica je ubrzo poželjela dobrodošlicu i maloj Viktoriji.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije