Ljudski odnosiPraktična LolaŽivot

Ne ludite: 15 znakova da ste žrtva gaslightinga?

Jedini mogući opis toga kako se osjećate je minimalizovano. Osjećate se izlomljeno i ugušeno. Neprestano se preispitujete; svoja osjećanja, percepcije, sjećanja, a dio vas se pita da li ste zaista počeli luditi.

Prevela: Saša Leper

Aletheia Luna / Mystical Ravel

Foto: Pixabay

Osjećate se neurotično, hiper-osjetljivo i konstantno sve više otuđeno od drugih.

Ako se možete poistovjetiti sa ovim što ste upravo pročitali, najvjerovatnije ste iskusili naprednu tehniku manipulacije –”ono kad vas prave ludima”  (eng. gaslighting, po drami iz 1938. godine istog naziva sa upravo tom temom). Ova tehnika podriva vašu cjelokupnu percepciju realnosti i može vam se polako uvući u veze, prijateljstva, porodični i poslovni život.

Gaslighting je često oružje psihopata, sociopata i narcisa, te vas polako izjeda dok ne shvatite da ste postali samo ljuštura osobe koja ste ranije bili. Iako vam se može činiti da ludite, iako možete osjećati da ste iracionalni i neizbalansirani, i dalje postoji nada.

Kako da znate da ste žrtva gaslightinga

Gaslighting je izuzetno opasno mentalno oružje jer podstiče anksioznost, depresiju a, ukoliko se dešava dovoljno često, čak i nervni slom. Stoga, pitanje je: da li vas neko izluđuje? Kako otkriti da li ste i vi žrtva ove suptilne manipulacije? Razmotrite sljedeće pokazatelje:

 1. Nešto se ne čini u redu sa vašim prijateljom, partnerom, sinom, kćerkom, majkom, ocem, sestrom, bratom, kolegama, šefom ili bilo kojom drugom osobom u životu… ali ne možete konkretno odrediti šta.
 2. Često preispitujete sopstvenu mogućnost da zapamtite detalje prošlih događaja, zbog čega postajete psihološki bezmoćni.
 3. Osjećate se zbunjeno i dezorjentisano.
 4. Osjećate se ugroženo i uznemireno u društvu te osobe, a ne znate zašto.
 5. Osjećate stalnu potrebu da se izvinjavate za to što radite i to ko ste.
 6. Uporno se osjećate kao da niste dovoljno dobri i pokušavate živjeti u skladu sa očekivanjima i zahtjevima drugih, čak i kada su nerazumni ili na neki način štetni po vas.
 7. Osjećate da nešto ključno nije u redu sa vama, na primjer da ste neurotični ili da ste pred pucanjem.
 8. Osjećate da stalno reagujete suviše burno ili da ste previše osjetljivi.
 9. Osjećate se izolovano, beznadežno, neshvaćeno i depresivno.
 10. Teško vam je da vjerujete sami sebi i svojim procjenama i, ako imate ikakvog izbora, uvijek ćete više vjerovati tom ko vas zlostavlja.
 11. Preplašeni ste i imate osjećaj da nešto nije u redu, ali ne znate šta ni kako.
 12. Teško vam je da donesete neku odluku jer si ne vjerujete.
 13. Osjećate da ste mnogo slabija verzija samih sebe nego ranije i da ste u prošlosti bili daleko jači i imali više samopouzdanja.
 14. Osjećate se krivim jer više niste srećni kao ranije.
 15. Plašite se da izrazite svoje mišljenje i emociji, pa radije ćutite.

Gaslighting nas navodi da sumnjamo u sopstvene uspomene, viđenja situacija i svijeta, kao i procjene, što nas emocionalno i psihološki izbacuje iz ravnoteže.

Ako osjećate da vaše samopouzdanje, samopoštovanje i nezavisnost venu pod uticajem gaslightinga niste sami. I nikako niste ludi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije