Ljudski odnosiPorodicaPraktična LolaRaznoŽivot

Pomozimo Dragani da pronađe svoju nerođenu sestru!

Dragana Đurović-Karadžić već mjesecima traži svoju nerođenu sestru koja je kao novorođenče, prije više od 40 godina, ostavljena ispred Doma za nezbrinutu djecu ”Bjelave”, tadašnjeg doma “Ljubica Ivezić”.

Piše: Saša Leper

Foto: Privatna arhiva

Draganina tetka, Slavka Đurović, rođena je i živjela je na Sokocu, a radila je u Fabrici za preradu drveta “Romanija”.

Kada je Slavka zatrudnila u maloj ruralnoj sredini sredinom ’70-tih kao neudata djevojka, to je bio ogromni skandal i sramota za čitavu njenu porodicu. Slavka je zato bila primorana da krije svoju trudnoću.

Porodila se krajem oktobra ili u novembru 1975. godine u bolnici Jezero, u Sarajevu, a poslije poroda je ostavila bebu u bolnici.

Kasnije je saznala da je njena kćerka Dobrila, kojoj je ime dala po bratu, završila u Doma za nezbrinutu djecu ”Bjelave”, tadašnji naziv “Ljubica Ivezić. Porodica nikada nije stupila u kontakt sa njom, a jedina koja je pokušava pronaći je njena rodica Dragana.

Slavka Đurović

Dragana, koju je takođe majka ostavila kad je bila beba, djetinjstvo je provela upravo sa tetkom Slavkom koja ju je uzela na čuvanje od prvog razreda. Za nju kaže:

„Tetka je svoj život najviše posvetila porodici, svojim roditeljima koje je do kraja njihovog života pomagala i bila im podrška pod stare dane, tako i mog oca koji je takođe bio kod nje u danima kada je bio bolestan i nemoćan. Tetka je bila veliki borac. Žena koja nije imala pardona ni pred kim, koja je imala svoj stav. Ali eto, za najveću bitku svoga života taj stav nije imala.“

Slavka je Draganu praktično odgojila još od prvog razreda i bila joj je majka koju ona nikada nije imala. Istovremeno, čitav život je patila za svojom sopstvenom otuđenom kćerkom. Iako je Slavka znala gdje je Dobrila, zbog pritiska porodice je nikada nije smjela kontaktirati.

„Znam da je tetka patila za svojim djetetom. Znam da je razlog njenog odavanja alkoholu i plakanje onda kada misli da ja ne vidim upravo taj. Mogu zamisliti samo koliko joj je teško bilo da odgaja bratovo dvoje, a svoje nije mogla.“

Stoga je Dragana odlučila da je pronađe. Međutim, to se pokazalo kao znatno teže nego što bi iko mogao i pretpostaviti. Informacija o Dobrili ima izuzetno malo, a sopstvena porodica joj ne može ili ne želi pomoći.

„Moj stric po kom je ona i dobila ime itekako zna istinu, davno sam ga pitala i tada mi je rekao: “Nije moje da o tome pričam”, a sada negira da uopšte postoji. Znam sigurno da to dijete (sada već žena) postoji! Svi koji bi mi mogli dati više informacija su umrli, kao i tetka, nažalost.“

Naravno, Dragana je informacije pokušala dobiti i zvaničnim putem. Kontaktirala je Dom Bjelave, ali joj oni nisu mogli pomoći. Od tada je prošlo mnogo godina, a promijenila se i uprava. Rekli su joj da nemaju registrovano dijete pod tim imenom ili prezimenom, kao ni pod oznakom N.N.

Pisala je molbu za više informacija i Centru za socijalni rad, no ni oni, kao ni Dom, nemaju nikoga zavedenim pod tim imenom niti poznaju taj slučaj.

Tako je Dragana odlučila da izađe u medije sa svojom pričom u nadi da će joj se javiti neko ko je tada radio u Domu ili bolnici ili neko ko možda prepozna gospođu Dobrilu sa slika njene majke Slavke i same Dragane, koja na nju mnogo liči.

Dragana Đurović-Karadžić

Dragana Đurović-Karadžić

„Vjerujem da će možda neko da pročita priču, neko da mi se obrati. Ne mogu odustati, to je moj zadatak, kada odem na onaj grob da joj kažem da sam uspjela. Jer ona je meni bila sve ono što njoj nije mogla biti. Mojoj deci baka, meni možda i najveća podrška pored moga oca.”

Inače, relativno slična sudbina je zadesila i samu Draganu, jer je i nju majka ostavila kada je bila beba. Razlika je u tome, kako navodi Dragana, što njena majka nikada nije iskazala žaljenje ili neki interes da je vidi, čak ni kada ju je Dragana kontaktirala.

„Moja “majka” je imala opciju da me vidi, i dan danas ima, ali ne želi. Nije ni onda kada sam ja otišla i prešla dvije države da je nađem, i tada me je otjerala s praga.“

Dragana je zbog toga još odlučnija da pronađe Dobrilu, jer, kako kaže, zna kako je to kad te neko ne želi i kad si otuđen od sopstvene porodice. Poručuje:

„Želim sa svog srca da je pronađem. Da zna da je ipak neko traži. Da zna da ipak nije sama, iako tamo možda ima familiju i sve, neka ima nekoga ko je krvno vezan.“

„Hvala puno svima koji podijele objavu, jer što više ljudi vidi, možda će neko znati više informacija.“ – napisala je Dragana.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije