KulturaLjudinajnovijeNaslovna vijest

Smije li Djed Mraz ove godine doći u Bosnu?

Djed Mraz, kao što je i običaj, i ovaj put je pred Novu godinu najavio svoj dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

Redakcija

Adriana Domazet

Kao i prošlih godina, i ovaj put će na radost brojnih mališana dijeliti poklone, ali već na uobičajen način kada je u pitanju BiH.

Hrvatska djeca će posebno paketiće dobijati jedan dan, bošnjačka drugi, srpska treći dan, a djeca od Sejdića i Fincija četvrti dan, jer nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom da Djeda Mraz istovremeno svima dijeli paketiće.

“Jebeš zemlju koja Bosne nema”

Međutim, već dobro ostarjeli, dobri čikica Djed Mraz je čuo da će ove godine imati mnogo manje posla.

Svake godine ista bolesna priča, kako je Djed Mraz nepoželjan u nekoliko sarajevskih vrtića, ali i u vrtićima u drugim bh. gradovima.
Iznervirana je javnost, onih malo posto normalnih.

Svake godine, baš kad Nova godina kuca na vratima, povuci, potegni…..što bi rekao Balaš : “Bože, Bože, di baš ja, od svih sretnih Cigana, da se rodim baš kad zadremaš”, roditelji djece iz sarajevskih vrtića, bilesi, ispunjavaju anketu s pitanjem da li dopuštaju, žele, ili šta već, da njihovo dijete prisustvuje novogodišnjoj predstavi i podjeli paketića.

Elhamdulliah (u pevodu s arapskog znači “Hvala Bogu”) moja kćerka ide u privatni vrtić, valjda to tamo ne pitaju…

Pred proslavu 2010. godine Islamska zajednica u BiH objavila je fetvu, NAVODNO, u kojoj stoji da Djed Mraz nije poznat i priznat u islamskoj tradiciji Bošnjaka i da se naročito bošnjačkoj djeci taj kršćanski simbol pokušava poturiti kao neutralan lik.

Međutim, Islamska zajednica u BiH se rijetko ‘očituje’ o bilo čemu, pa mi je to malo čudno.
Ova fetva (pravna odluka odnosno zakonska izjava u islamu koju izdaje pravnik, specijalist za određen slučaj, muftija) posebno je naljutila profesionalce koji se svake godine maskiraju u Djeda Mraza kako bi uveselili mališane.

Blago onom što čita odnekud daleko i sad se snebiva ovoj (ne)ljudskoj gluposti.

Ali ovdje je takva ludara svake godine normalna. Čak i neki roditelji insistiraju na tome.

Ako u svojoj mašti i srcima vjerujemo u Djeda Mraza, možemo njegove tragove pronaći svuda oko sebe. Baš kao što je on želio najbolje za djecu, tako i roditelji žele najbolje za svoje mališane.

Djeda Mraz je jedna čudesna tajna koja se prenosi iz generacije u generaciju i omogućava da na čaroban način živi kroz dječju maštu.

Ja ne želim živjeti u svijetu u kojem ne postoji Djed Mraz, u kojem ne postoje znaci pažnje i ljubavi prema djeci, u kojem ne postoje čarobni trenuci, u kojem ne postoji suosjećanje i briga za one koji su nemoćni ili siromašni.

U tome je poenta Djeda Mraza, to je njegova misija i poruka koja se prenosi generacijama.

Stoga djeci treba reći da Djed Mraz postoji zato jer mi želimo da postoji, i nikada, ali nikada ne trebamo prestati vjerovati u njegovu čaroliju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije