FantastičnonajnovijeNaslovna vijestSimpatičnoZabavna Lola

Je li vam dosta loših vijesti? Imamo PEDESET dobrih!

Često nas bombarduju užasavajući i šokantni naslovi od kojih se čini da se cijeli svijet raspada. Međutim, iako je važno izvještavati i o problemima, na svijetu postoji i toliko dobroga i jednako je važno prikazivati i to.

Prevela: Saša Leper

Bored Panda

Upravo zato je autor Mauro Gati odlučio osnovati Hepi Brodkest, medij koji objavljuje isključivo pozitivne vijesti i služi kao protivotrov za svu negativnost kojom smo svakodnevno bombardovani putem televizije, radija, štampe i, naravno, interneta.

Gati smatra da su nam pozitivne vijesti neophodne kako bismo priznali da svijet zapravo, malo po malo, postaje bolje mjesto.

Kaže da se u izboru sadržaja trudi fokusirati na međunarodno značajne teme, najčešće iz oblasti prava životinja, klimatskih promjena i nauke – vijesti koje pokazuju koliko napredujemo u različitim sferama  i koje će ljudima vratiti vjeru i nadu.

Svjestan je da je ljudima iz nekog razloga privlačnije čitati o iznenadnim katastrofama nego malim naprecima. Loše stvari se mogu desiti niotkuda, dok je za dobre potrebno vrijeme i znatan trud, te obično nisu dobro usklađene sa vijestima.

Ljudi imaju nešto što se naziva „negativna pristrasnost“ zbog je brže reagujemo na ružne ili opasne situacije. Istorijski, to nam je bilo izuzetno korisno jer nam je pomagalo da preživimo u divljini. Međutim, danas nam negativna pristrasnost smeta da budemo srećni i zadovoljni, pa čak i negativno utiče na našu produktivnost jer većina medija nam poručuju da samo što nas nije zadesio smak svijeta.

„Smatram da je važno naći ravnotežu između pozitivnih i negativnih vijesti. Od politike do klimatskih promjena i ekonomije, preplavljeni smo negativnim vijestima. Potencijalno rješenje ovog problema bi bilo da ograničimo količinu loših vijesti i tako usporimo sopstveni unos vijesti, čime bismo dodali neke pozitivne vijesti na svoj „jelovnik“ i tako poboljšali opštu sliku o svijetu. Takođe, važno je uložiti vrijeme da se provjere sve dezinformacije i ispitaju novi izvori.“

Više o ovom umjetniku i njegovom projektu možete saznati na njegovom Instagram profilu.

Sedam jaja posljednjeg Sjevernog bijelog nosoroga su uspješno oplođena. To će možda spasiti vrstu!

Na vlast u Malaviju je došla žena koja je poništila 1500 dječijih brakova, učinila praksu ilegalnom i poslala djevojčice nazad u školu.

Švedska je počela sprovoditi odličnu incijativu! Donatori krvi dobiju SMS svaki put kada njihova krv spasi nečiji život.

Amazonsko pleme je dobilo pravnu bitku protiv naftnih kompanija čime se spriječilo bušenje u Amazonu.

Čovjek u Indiji je svaki dan 35 godina sadio po jedno drvo i time je stvorio park veći od Centralnog parka u Njujorku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije