AktivizamFeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Šta je to tako fantastastično u vezi sa novom vladom Finske?

 Finska je oformila vladu od koalicije pet stranaka. Šta je tu toliko čudno? Na čelu svake od njih je žena, a imaju i najmlađu premijerku na svijetu.

Prevela: Saša Leper

Ze Tidman / Independent

Foto: Flickr

Stranka socijaldemokrata je odabrala Sanu Marin da zamijeni trenutnog premijera Antija Rinea.

Ona će predvoditi centralno-dešnjačku koaliciju od pet stranaka, na čelu svake od kojih se takođe nalazi žena. Dodatno je iznenađujući i podatak da su čak četiri od njih mlađe od 35 godina.

Marinova, koja i sama ima 34, postaće najmlađa premijerka na svijetu te treća žena na čelu Finske ikada.

Prethodni premijer Aleksandar Stud pozdravio je novu koaliciju sa oduševljenjem, te rekao da to „pokazuje da je Finska moderna i napredna zemlja“.

„Moja stranka nije dio nove vlade, ali me raduje što su vođe pet vladajućih stranaka žene.“  Objavio je na svom nalogu na Tviteru.

Marinova, koja je članica Parlamenta od 2015. godine i prethodno je bila zamjenica vođe stranke, zamijeniće Rinea, koji je prošle sedmice odstupio sa dužnosti premijera nakon što je izgubio podršku ključnog koalicionog partnera Centralne stranke, koja je izrazila nedostatak povjerenja.

Rine je postao prvi finski ljevičarski vođa u 20 godina nakon što su se Socijaldemokrati pokazali kao najveća stranka na aprilskim opštim izborima.

Međutim, njegovi glavni koalicioni partneri su kritikovali njegovo vođstvo nakon što se novembarski dvonedjeljni štrajk državne poštanske službe proširio i na druge oblasti, uključujući i aviokompaniju Finer.

Odluka Rinea da se povuče sa mjesta premijera je podstakla i formalnu ostavku koalicije Socijaldemokrata, Centralne stranke i tri mlađa partnera: Zelenih, Ljevičarskog saveza i Švedske narodne stranke Finske.

U nedjelju su Socijaldemokrate i četiri druge koalicione stranke izjavile da će nastaviti rad u novoj vladi Marinove. Zadržaće većinu od 117 od ukupno 200 parlametaraca.

Drugi članovi parlamenta su na svojim nalozima na Tviteru takođe izrazili podršku novoj premijerki i vjeru u njen rad.

Katri Kulmuni, Maria Ohisalo, Li Anderson i Anna-Maja Henrikson su na čelu koalicionih partnera Sane Marin.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije