MedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Šta kad zub zaboli u trudnoći?

Redovno pranje zuba i čišćenje zubnim koncem, najmanje dvaput dnevno ujutro i uveče, poštedeće vas mnogih briga u trudnoći.

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Jedna od vodećih zabluda koje imaju trudnice jeste onda da se zubi nikako ne smeju vaditi ni popravljati u trudnoći, kao i onaj čuveni mit o obaveznom propadanju i ispadanju zuba.

Idealan scenario koji se tiče oralnog zdravlja trudnice podrazumeva da žena poseti stomatologa još dok planira trudnoću. Dakle, uz pravilno održavanje oralne higijene i preventivan stomatološki pregled, obavezno je saniranje svih manjih i većih kvarova na zubima.

Međutim, čak i ako žena ostane u drugom stanju sa dva niza zdravih zuba, postoji velika verovatnoća da će se u toku devet meseci bujanja hormona i svih drugih promena u telu i životnim navikama doći i do pojave karijesa ili nekih drugih problema u ustima.

Mogu li se zubi popravljati i vaditi u trudnoći?

Zubobolja je dovoljno nezgodna i kada niste trudni, a tada pogotovo. Iza ovog pitanja da li se zubi mogu popravljati i vaditi u trudnoći krije se mnoštvo drugih: da li smem da popravljam zub sa anestezijom? Hoću li naškoditi bebi? Da li će vađenje zuba i anestetik uticati na razvoj bebe? Da li smem da popijem neki lek protiv bolova? I bezbroj drugih (ne)osnovanih strahova koje buduća majka može da ima.

Dobra vest je da se zubi mogu popravljati, pa čak i vaditi u trudnoći, ukoliko je to neophodno. Najpovoljniji period za sve intervencije u stomatološkoj ordinaciji jeste drugi trimestar, mada je moguće, uz konsultacije sa ginekologom i stomatologom popravljati zube i na početku i na kraju trudnoće.

Zahtevnije intervencije, koje traže dugo sedenje u stomatološkoj stolici, poput lečenja kanala korena, hirurška vađenja zuba i slično, ne preporučuju se u poodmakloj trudnoći zbog nezgodnog položaja u kom trudnica mora da ostane neko vreme. Tako je najpametnije da se ovakve posete stomatologu odlože za period nakon porođaja.

Zašto su zubi podložniji karijesu u trudnoći?

Iako je trudnoća fiziološko stanje žene koje se često idealizuje i opisuje kao predivan period radosti, to nije isto za svaku trudnicu. Za svu tu radost i sjaj zaslužni su hormoni. Međutim, upravo hormoni umeju da budu glavni krivci za sva ona nepovoljna raspoloženja i tegobe koje jednu trudnicu mogu da snađu.

stomatološki-instrumenti-na-tacni

Foto: Unsplash.com

Među glavnim razlozima što se zubi kvare u trudnoći jeste neredovna ili nepravilna oralna higijena. Mučnine i povraćanje nisu neobični simptomi za prvi, a kod nekih trudnica i drugi trimestar. Često se događa da pasta za zube bude jedan od indikatora mučnine. U pokušaju da izbegne povraćanje svakog jutra, trudnica će preskočiti pranje zuba. I tu nastaju prvi problemi: taloženje dentalnog plaka, stvaranje zubnog kamenca i karijesa, kao i dosadni i bolni trudnički gingivitis.

Trudnički gingivitis

Veća je verovatnoća da će se trudnički gingivitis javiti kod onih trudnica koje inače imaju problema sa desnima. Međutim, postoji mogućnost da do upale gingive dođe i ukoliko je žena imala zdrave desni. Uzrok za upaljene desni treba potražiti u neadekvatnoj oralnoj higijeni i povišenom nivou hormona.

Kako prepoznati upaljene desni?

Simptomi trudničkog gingivitisa su očigledni. Desni promene svoju ružičastu boju u jarkocrvenu, pa čak i u modru nijansu. Krvare spontano ili na blagi mehanički pritisak, pri četkanju zuba ili prilikom obroka, kada dođu u kontakt sa hranom. Osetljive su i otečene. Otok izgleda kao da desni „vire“ između zuba. Gingivitis može imati ozbiljne posledice ukoliko se ne leči, a jedna od njih je i paradontopatija. U pitanju je oboljenje usta koje napada potporni aparat zuba, izaziva povlačenje desni, atrofiju alveolarne kosti i na samom kraju – ispadanje zuba. Ipak, uz odgovarajuću negu i brigu o zubima i uopšte higijeni usta, do ovoga uopšte ne mora doći.

Brinite o svojim zubima

Za početak, redovno pranje zuba i čišćenje zubnim koncem, najmanje dvaput dnevno ujutro i uveče, poštedeće vas mnogih briga u trudnoći. Ukoliko uprkos redovnoj higijeni do upale gingive ipak dođe, pomozite sebi tako što ćete ispirati usta čajem, koristiti meke četkice i gelove za masažu i negu desni. Konsultujte se sa svojim stomatologom i ginekologom pre nego što koristite bilo koje sredstvo protiv upala ili za ispiranje usta.

Preventivno možete piti čaj ili ga koristiti kao sredstvo za ispiranje usta. Kao čajevi sa posebno umirujućim dejstvom na sluzokožu i upaljenu gingivu preporučuju se čaj od nevena, mirte, žalfije i kamilice.

Pazite na ishranu – umesto slatkiša jedite voće, unosite namirnice poput jaja, mesa i zelenog povrća, jer su one dobar izvor vitamina, gvožđa i kalcijuma, tako dragocenih u trudnoći.

Ukoliko dođe do kvara, poseta stomatologu je obavezna. U zavisnosti od toga koliki je kvar, u kom ste mesecu trudnoće, kao i opšteg zdravstvenog stanja, zubar će rešiti problem koji vas je zadesio.

Redovno posećujte stomatologa u trudnoći čak i ako vas zub ne boli – sprečite da se mali kvar pretvori u veliki i uživajte u svakom trudničkom danu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije