MedicinanajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Znaš li zašto je tvoje dijete puno niže ili više od vršnjaka?

Psiholozi kažu da djecu ne treba upoređivati jer tako utičemo na njihov gubitak samopouzdanja. Međutim, kada se o visini radi upoređivanje s vršnjacima itekako se preporučuje.

Smanjen rast može biti pokazatelj ozbiljnijih bolesti.

Redakcija

miss7mama.24sata.hr

Kada je riječ o rastu, on je kod čovjeka definisan kao prirast u visinu, npr. u prvoj godini događa se najveći prirast, oko 25 cm; za drugu godinu normalan je prosječni prirast od 13 cm, od treće do šeste godine prirast iznosi 6 do 9 cm godišnje, a od šeste godine do puberteta dijete raste oko 5 cm godišnje.

U pubertetu se djevojčicama rast ubrzava oko desete godine, a u 12. godini rastu oko devet centimetara. Kod dječaka, u pubertetu se rast ubrzava oko 12. godine, dok je s 14 godina prirast oko 10 centimetara. Na rast i razvoj djeteta može uticati veliki broj faktora, a ovo su neki od njih.

1. Hormoni

Hormoni pripadaju endokrinom sistemu i utiču na različite funkcije tijela. Njih proizvode različite žlijezde smještene u određenim dijelovima tijela, čiji je zadatak kontrola različitih fizičkih funkcija. Pravovremeno funkcionisanje hormona presudno je za normalan fizički rast i razvoj djece, a neravnoteže u funkcionisanju žlijezda koje izlučuju hormone mogu dovesti do poremećaja rasta, pretilosti, problemima u ponašanju i drugim bolestima.

2. Nasljednost

Nasljednost je prijenos fizičkih karakteristika s roditelja na djecu putem njihovih gena. Ona utiče na sve aspekte fizičkog izgleda poput visine, težine, fizičke  građe, boje očiju, teksture kose, pa čak i na inteligenciju. Zdravstvena stanja poput srčanih bolesti, dijabetesa, pretilosti i slično takođe se mogu prenijeti genima te tako negativno uticati na rast i razvoj djeteta.

Foto: unsplash

3. Prehrana

Prehrana je takođe jedan od glavnih faktora koji utiču na djetetov rast i razvoj. Na primjer, pothranjenost može uzrokovati usporavanje  razvoja i rasta kod djeteta, stoga je od velike važnosti da dijete svakodnevno dobija dovoljno hranjivih namirnica koje sadrže vitamine, proteine i ugljenehidrate kako bi se nesmetano razvijalo. S druge strane, ni prejedanje nije dobro jer ono može dovesti do pretilosti i zdravstvenih problema, poput dijabetesa i srčanih bolesti.

4. Pol djeteta

Pol djeteta još je jedan faktor koji utiče na fizički rast i razvoj djeteta. Dječaci i djevojčice različito rastu, pogotovo kada dođu u fazu puberteta. Dječaci imaju tendenciju biti viši i fizički jači od djevojčica, međutim djevojčice brže sazrijevaju tokom adolescencije, dok dječaci sazrijevaju tokom dužeg perioda.

5. Fizička aktivnost

Igranje, sportske aktivnosti i pravilna fizička aktivnost pomažu  dječijem tijelu u povećanju mišićne mase, ali utiču i na djetetov rast i razvoj. Osim toga, boravak u prirodi i vježba čine ih zdravijima jer jačaju njihov imunološki sustav – igrom na otvorenom dijete je izloženije mikrobima koji pomažu u izgradnji otpornosti imuniteta i sprečavanju alergija.

Foto: unsplash

6. Ponašanje roditelja

Osim prethodno navedenih faktora, na rast i razvoj djeteta uveliko utiče i ponašanje majke za vrijeme trudnoće. Na primjer, pušenje i konzumacija alkohola uveliko utiču na razvoj fetusa, ali i na kasniji rast i razvoj djeteta, kao i na njegov kognitivni razvoj.

Takođe, nedostatak staranja tokom prvih godina života ima izrazito negativan uticaj na djetetovo zdravlje upošteno. Smanjen rast može biti pokazatelj puno ozbiljnijih i neotkrivenih osnovnih bolesti, npr. tumora hipofize, raznih metaboličkih ili genetskih bolesti, a one su često otkrivene i liječene zahvaljujući reagovanju roditelja i doktora zbog smanjenog rasta.

Foto: unsplash

Problemi s rastom mogu uticati i na kardiovaskularno zdravlje, sluh, endokrini sistem, razvoj mozga, pluća, imuni sistem, vid, kosti i probavni sistem. Ako primijetite neke nepravilnosti u razvoju djeteta, svakako se posavjetujte s doktorom kako biste znali da li riječ o nečem ozbiljnijem.

Preuzeto sa: miss7mama.24sata.hr

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije