Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Zbog čega sve je ova žena nazvana lošom majkom?

Kada je Sia Kuper ostala trudna sa svojim prvim djetetom odlučila je da se ponovo počne baviti pisanjem blogova i da podijeli svoje putovanje i napredak sa ostatkom svijeta.

Prevela: Saša Leper

Rokas Laurinavičius i Li Nefas /  Bored Panda

Čak je i dala otkaz kao medicinska sestra te postala domaćica i posvećivala više vremena pisanju. Međutim, nisu se svi drugi očevi i majke složili sa njenim roditeljskim izborima. Neki su čak i otišli tako daleko da su je nazvali „lošom majkom“.

U odgovor njima, Sia je napisala veoma iskreno pismo u kome je objasnila zašto je prihvatila takvu etiketu. Njen post je vidjelo više od 28 000 ljudi od kojih su joj mnogi čestitali ne samo na iskrenosti već i filozofiji u skladu sa kojom odgaja djecu.

„Da mi je novčić za svaki put kad me je neko nazvao lošom majkom, baš bih bila bogata! Gotovo je nemoguće biti školski primjer ili politički korektno dobra majka ovih dana jer gdje god se okrenete neko osuđuje vaše roditeljske izbore i odluke. Nisam li u pravu?

Govorili su mi da sam loša majka jer:

– vježbam u toku trudnoće

– vježbam, a imam djecu

– jer mi je stalo do izgleda i zdravlja

– jer vježbam u Targetu

– jer koristim konzerviranu hranu i kese za sporo kuhanje hrane

– jer imam tetovaže i pirsinge

 – jer povremeno uživam u vinu

– jer dopuštam djeci da koriste tehnologiju

– jer dopuštam djeci da povremeno pojedu šećer ili obrok iz Mekdonaldsa

– jer se ne pokrivam pred djecom

– jer radim puno radno vrijeme od kuće i vodim svoj biznis

– jer spavam sa svojom djecom

– jer skupljam sportska auta i motore i imam hobi

– jer odvajam vrijeme za sebe

– jer imam trbušnjake

Naučila sam da su prave „loše majke“ one koje stalno napadaju i kritikuju i osuđuju druge majke. To su one majke koje su zaista nesigurne i koje se osjećaju nedovoljno i nesposobno, jer zašto bi inače to radile? Nesreća ne voli da je sama.

Ne postoji jedan način na koji je ispravno biti roditelj ili majka. Svi smo u istoj trci i dajemo sve od sebe. Majčinstvo nije univerzalno i ono što funkcioniše za jednu porodicu ne funkcioniše za druge. Ko smo onda mi da osuđujemo izbore ili odluke druge majke?

 

Majčinstvo je dovoljno teško samo po sebi i ako me sve gorenavedeno čini lošom majkom onda ću to ponosno i biti!
Pozdrav za sve loše majke!

Dodala je i da društvene mreže uveliko olakšavaju to osuđivanje.

Takođe vjeruje i da vas susret sa osobom koja osuđuje vas i vaš način odgajanja djece stavlja u krajnje neugodnu situaciju. Nema tu nekog lakog izlaza i samo morate slušati intuiciju. „Gotovo da ste osuđeni i iako odgovorite i ako ne odgovorite. Vi znate šta je najbolje za vas i vašu porodicu, pa vjerujte svojim instinktima i nemojte brinuti za bilo šta što neko drugi govori ili misli.“

Sia je majka dvoje djece, Grejsona od 5 i Everli od 3 godine. Postala je lični trener nakon što su je mnoge žene pitale da im napravi plan vježbanja. Sia je u toj potražnji vidjela svoju priliku i specijalizovala se za ženski fitnes i fitnes ishranu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije