LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijest

Sve o vibratorima: Nikad se ne umaraju, a mogu i u mašinu za pranje…

Poput ženskog orgazma, puno je mistike oko vibratora – jesu li dobri samo za masturbaciju, ili mogu i ​​seks učiniti ugodnijim?

Je li istina da prečesto oslanjanje na vibrator može “onesposobiti” rodnicu, te zašto su neki oblikovani poput životinjica?

Redakcija

24sata.hr / Ana Vukašinović

Foto: 24sata.hr

Pripremite se, ovo su najvažnije činjenice koje svaka žena mora znati o vibratoru.

Prvi  vibrator je izumljen za liječenje depresije i anksioznosti

Doktor George Taylor zaslužan je za izum vibratora. Njegov je originalni uređaj koji je napravio 1869. dizajniran za ublažavanje simptoma depresije i anksioznosti kod žena, odnosno grupe simptoma koji su tada nazivali “histerija”, kaže seksologinja dr. sc. Carol Queen.

Histeriju su liječile masaža vulve ili klitorisa, a kasnije i vibracije, što bi dovelo žene do tačke histeričnih olakšanja – kaže ona. Do kraja vijeka vibratori su bili dostupni i kupcima, a početkom 1900-ih čak ih se moglo naći u katalozima nekih modnih kuća.

Moderni vibrator bio je masažer leđa

Hitachi Magic Wand 1968. godine na tržite je plasirao “lični masažer”. Iste godine, njujorška umjetnica Betty Dobson koristila je štapić u seksualno eksplicitnoj izložbi, a 1975. godine uređaj je nosila na radionice gdje je podučavala žene kako masturbirati.

Zečji vibrator dobio je svoj oblik zbog – pravnog problema

Poznatu seksualnu igračku Sex and the City izmislio je Vibratex 1984. godine. Japanska firma se odlučila za oblik nalik zecu kako bi zaobišla pravilo koje proizvođačima zabranjuje izradu vibratora.

Za razliku od penisa, vibrator garantuje orgazam

Više od polovine žena koristi vibrator.

Oni su pouzdani i nikad se ne umaraju, dokle god imate kabl za punjenje ili nove baterije – kaže seksologinja Megan Stubbs. Samo 18 posto žena orgazam doživljava nakon penetracije, pokazuju istraživanja, a vibrator nudi stimulaciju klitorisa koja je potrebna većini žena da bi dostigle potpuni užitak.

Vibratori djeluju kao električni uređaj za intenzivne orgazme. Posebno za zaposlene, umorne, pod stresom ili žene s nižim libidom, vibrator aktivira pobudu brže nego većina drugih sredstava – kaže Jenni Skyler, seksualna terapeutkinja.

Udate žene dvostruko više će koristiti vibrator.

Istraživanja pokazuju da 50 posto udatih žena koristi vibratore. U međuvremenu, samo 29 posto slobodnih žena to čini. Brojke mogu zvučati iznenađujuće, ali zapamtite:

U red neudatih žena spadaju one koje se uopšte ne seksaju – kaže Queen. Dakle, vibrator možda neće biti na radaru manje iskusnih žena. U suprotnom, udate će ga žene koristiti za smanjivanje razlike u orgazmu zbog činjenice da muškarci tokom seksa češće doživljavaju orgazme od žene, dodaje Queen.

Vibratori su zabavan dodatak svakoj erotskoj igri. Mogu biti kreativni dodatak ili pomoći ženama da dođu do orgazama – kaže Queen.

Korištenje vibratora povezano je s boljim seksualnim zdravljem

Moguće je i testirati vibrator

Recimo da kupujete novi vibrator u trgovini i naiđete na neki koji vam se sviđa. Kako ćete znati nudi li pravu vrstu stimulacije za vaše zadovoljstvo?

Najbolji način testiranja vibratora u javnosti je dodirnuti ga vrhom nosa. Velika koncentracija živčanih završetaka dat će vam dobru predstavu o tome kako ćete se osjećati na osjetljivim područjima – sugeriše terapeutkinja Stubbs.

Od čega je napravljen vaš vibrator?

Odlučite se za silikonski materijal jer se lako čisti i nije propustan, savjetuje Queen.

Propusni ili porozni materijali mogu skupljati prljavštinu i bakterije, koje se lako mogu prenijeti u rodnicu i stvoriti neravnotežu ili čak infekciju.

Nakon svake upotrebe koristite sapun i vodu ili antibakterijske sprejeve – upozorava Skyler. I, naravno, silikonski vibrator čak možete staviti i u mašinu za suđe.

Dakle, zapravo nema opasnosti od “pretjerane upotrebe” vibratora. Žene koje redovno uživaju u vremenu provedenom s ovim zujajućim uređajem, vjerojatnije je da su protekle godine otišle na pregled kod ginekologa, a oni su važan aspekt održavanja optimalnog seksualnog zdravlja.

Da, vaš vibrator može učiniti da vagina utrne

Iako je to prilično rijetka pojava, nije trajna. Samo kod 11 posto žena zabilježena je “povremena utrnulosti” od korištenja vibratora, a samo 3 posto to osjeća često. Ako vam se i desi  tako nešto pokušajte prilagoditi postavke ili promijeniti ugao ili položaj svog vibratora i provjerite hoće li vas to riješiti pomalo neugodnog  osjećaja. Ili se malo odmorite i pustite tijelo da se restartuje.

Vibratori nisu samo za masturbaciju

Čak 80 posto žena i 91 posto muškaraca koji su koristili vibrator u nekom su trenutku uživali u tome da ih koriste zajedno s partnerom.

Preuzeto sa: 24sata.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije