LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijest

Klitoris nije stvoren samo za zadovoljstvo!

Kod podražaja klitorisa podstiče se promjena položaja grlića maternice, otvora maternice iz kojeg sperma kreće na svoj put.

Spermatozoidima omogućava lakše kretanje…

Redakcija

24sata.hr/ Ana Vukašinović

Do sada se smatralo da je klitoris jedini ljudski organ koji je stvoren isključivo za postizanje fizičkog  zadovoljstva. Ali on zapravo može igrati važnu ulogu u reprodukciji, otkrili su naučnici.

Stimulacija tog ženskog polnog organa pokreće promjene unutar tijela što ga “podešava” za začeće. To uključuje povećan vaginalni protok krvi i lakše prirodno podmazivanje, što seks za žene čini ugodnijim i pomaže spermatozoidima da lakše doputuju do jajne ćelije.

To takođe može dovesti do veće količine kiseonika i više temperature u ženskom reproduktivnom sistemu, kako bi spermu očuvao u dobrom stanju.

Foto: google images

Ali, najvažnije kod ikakvog podražaja klitorisa, objašnjavaju naučnici, je to što se podstiče promjena položaja grlića maternice, otvora maternice iz kojeg sperma kreće na svoj put.

Promjena sprečava spermu da prebrzo uđe u maternicu. To daje spermatozoidima na vremenu da postanu mobilni i aktiviraju se za oplodnju jajašca – kaže dr. Roy Levin, stručnjak za žensko uzbuđenje sa Sveučilištu Sheffield.

Nakon što se sperma izbaci, aktiviranje njihovog repića se suzbija sve dok ne dođe relativno blizu jajnika. To spermatozoidima daje povećane šanse da dođu do jajašca prije nego što – iscrpe zalihe svoje energije.

Često ponavljana mantra da je jedina funkcija klitorisa da izazove seksualno zadovoljstvo, sada je zastarjela, a imamo i fiziološke dokaze za to – kaže dr. Levine.

Proučavajući 15 studija od 1966. do 2017. pobio je mnoga istraživanja koja su zaključila da je funkcija klitorisa isključivo postizanje zadovoljstva.

Dr. Levin koristio je svoje istraživanje i kako bi upozorio na sakaćenje ženskih genitalija u nekim kulturama. Postupak se obično izvodi nožem ili britvicom, a ponekad i bez anestezije. Na temelju ovog istraživanja sada se zaključuje da je ženama tada mnogo teže začeti, uz uznemirujuću bol i dugoročne posljedice za mentalno zdravlje.

Šta je klitoris?

Nalazi se unutar vagine – klitoris je ženski ekvivalent penisa. Baš kao i penis, i klitoris je splet živaca, mišića i krvnih žila. Kada se probudi, klitoris se napuni krvlju i postane nabrekao. Tokom stimulacije, izlazi iz prepucija, a sve završava orgazmom.

Preuzeto sa: 24sata.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije