DogađajiLjudinajnovijePojaveRadoznala Lola

Novi Mercedes-Benz GLA: više karaktera, više prostora, više bezbednosti!

Novi GLA, osmi model koji se pridružuje porodici kompaktnih vozila ujedno i zaokružuje ovu liniju vozila brenda Mercedes-Benz. U nastavku su navedene najvažnije karakteristike.

Lola Magazin

Novi GLA

• Viši je od svog prethodnika za više od deset centimetara, ali je za centimetar i po kraći;
• Nudi više prostora za glavu napred i značajno više prostora za noge u zadnjem delu vozila;
• U stanju je da odreaguje na opasne situacije kada vozačeva pažnja nije usmerena na situaciju u saobraćaju, budući da je Active Brake Assist sistem, koji je deo standardne opreme, u mnogim opasnim situacijama zadužen za primenu hitnog autonomnog kočenja kako bi se izbegao sudar ili umanjila silina sudara;

• Proširenje funkcija paketa pomoćnih sistema za vožnju (Driving Assistance Package) dodatkom, na primer funkcije “Manevra skretanja“, funkcije stvaranja koridora za hitne službe, upozorenja na vozila u mrtvom uglu pri stajanju (exit warning function) koja upozorava vozača na bicikliste i vozila u mrtvom uglu, kao i upozorenje na pešake koji se nalaze u blizini pešačkog prelaza;
• GLA je ulazni model u veoma uspešnu porodicu Mercedes-Benz SUV vozila, koju veoma dobro predstavlja stariji brat, model GLB sa svojom orijentacijom na sportski način života;
• GLA poseduje veoma dobar koeficijent otpora vazduha (Cd iznosi svega 0.28);

Mercedes-Benz GLA, Edition1, AMG Line, mountaingrau magno

• U svojoj 4MATIC verziji, Off-Road Engineering Package je deo standardne opreme
• Uključuje intuitivni MBUX multimedijalni sistem (Mercedes-Benz User Experience) u okviru standardne opreme;
• Nasleđuje prethodni uspešni model GLA koji je prodat u više od milion primeraka;
• Uvođenje na tržište u Evropi je planirano na proleće 2020. godine, a zatim slede tržišta SAD i Kine.

Početak prodaje na proleće sledeće godine!

Novi GLA, osmi model koji se pridružuje porodici kompaktnih vozila ujedno i zaokružuje ovu liniju vozila brenda Mercedes-Benz. GLA je ulazni model u veoma uspešnu porodicu Mercedes-Benz SUV vozila. Karakter vozila je značajno pojačan u odnosu na prethodni model: visina novog GLA od 1611 milimetara (1616 sa krovnim nosačima), prevazilazi prethodni model za više od 10 centimetara. Pozicija sedenja odgovarajuće je viša i doprinosi utisku SUV vozila, uz to obezbeđujući i više prostora za glavu napred. U isto vreme je prostor za noge nazad povećan i veoma je izdašan – iako je GLA sada za centimetar kraći. Tipične off-road dizajn karakteristike uključuju uzdignut prednji deo, kraće prepuste napred i nazad i zaštitne oplate obimom vozila. 4MATIC modeli se karakterišu Off-Road Engineering Paketom u okviru standardne opreme. Ovaj sistem poseduje dodatni program vožnje, funkciju za ispomoć prilikom vožnje na velikim nizbrdicama i off-road animaciju na medija ekranu, zajedno sa MULTIBEAM LED glavnim svetlima, koja poseduju posebnu funkciju osvetljenja pri off-road vožnji.

Novi GLA ide još jedan korak napred kada je u pitanju bezbednost, zahvaljujući pomoćnim sistemima za vožnju koji daju podršku vozaču. Unapređene funkcije Driving Assistance Paketa uključuju, na primer, funkciju “Manevra skretanja“, funkcije stvaranja koridora za hitne službe, upozorenja na vozila u mrtvom uglu pri stajanju (exit warning function) koja upozorava vozača na bicikliste i vozila u mrtvom uglu, kao i upozorenje na pešake koji se nalaze u blizini pešačkog prelaza. GLA je u stanju da odreaguje u situacijama kada izostane reakcija vozača. Pomoćni sistem Active Brake Assist je zadužen da primeni autonomno kočenje u situacijama kada vozač ne odreaguje kako bi se izbegao sudar ili se smanjio intenzitet sudara. Sistem, takođe, može do brzine od oko 60 km/h izvršiti kočenje ispred nepomičnih prepreka ili pešaka koji prelaze ulicu. U zavisnosti od situacije, na ovaj način se može izbeći sudar do brzine od oko 50 km/h. Novi GLA se očekuje na evropskom tržištu u proleće 2020. godine.

Mercedes-Benz GLA, Edition1, AMG Line, mountaingrau magno

Sa snažnim i izuzetno efikasnim motorima sa četiri cilindra, najnovijim pomoćnim sistemima za vožnju sa kooperativnom podrškom vozaču, MBUX multimedijalnim sistemom kao i sa obimnim ENERGIZING komfor sistemom, novi model poseduje sve jake strane aktuelne generacije kompaktnih vozila brenda Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz GLA, Edition1, AMG Line, mountaingrau magno

“Uvođenje na tržište novog modela GLA označava vrhunac potpunog osveženja naše porodice kompaktnih automobila”, izjavila je Britta Seeger, članica Upravnog Odbora (Bord od Management) kompanije Daimler AG, odgovorna za Mercedes-Benz Cars Marketing & Sales. “Velika potražnja naših SUV modela pokazuje da možemo da ponudimo pravi model za svakog našeg kupca. Ukoliko se osvrnemo na zahteve naših stranaka, oni su tražili prvenstveno dva off-road modela, GLB i GLA, koji savršeno nadopunjuju jedan drugog: GLB je najfunkcionalniji i najprostraniji model u našoj klasi kompaktnih vozila, u isto vreme novi GLA je pozicioniran kao njegov sportski brat i SUV sa orjentacijom na lifestyle.”

Prema Gorden Wageneru, glavnom dizajneru Daimler grupacije: “Novi GLA otelotvoruje savršenu sinergiju između čiste lepote i robustnih off-road elemenata. Sa ovim modelom dinamični SUV preuzima karakteristike budućeg modernog luksuza.”


Novi GLA će se na evropskom tržištu debitovati u proleće 2020. godine dok će do kupaca u SAD-u i Kini stići u leto 2020. Zahvaljujući ovakvom globalnom pokriću po pitanju prodaje, Mercedes-Benz očekuje da, ukoliko se računa kompletan životni ciklus, model GLA postane jedan od najpopularnijih modela kompaktne klase, odmah nakon A-Klase. Sa Cd vrednošću od svega 0.28, GLA trpi veoma mali otpor vazduha.

Novi GLA kombinuje najbolje od dva segmenta sa najvećom prodajom, kompaktnih i SUV vozila. SUV vozila predstavljaju strukturni oslonac u portfoliju Mercedes-Benz proizvoda i sada predstavlja segment sa najvećom prodajom za Mercedes-Benz. Do danas, više od 6,5 miliona stranaka širom sveta odabralo je Mercedes-Benz SUV vozilo. GLA se proizvodi u fabrici u Raštatu (Nemačka), Hambahu (Francuska) i za lokalno tržište u Pekingu (Kina).

Više informacija: AK Jajčević

Mercedes-Benz GLA, Edition1, AMG Line, mountaingrau magno

Mercedes-Benz GLA, Edition1, AMG Line, mountaingrau magno

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije