najnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Zašto roditelje još uvjek kritikuju zbog ljubljenja djece u usta?

Nakon Davida i Victorie Beckham, Cristiano je još jedan slavni tata kojeg napadaju zbog poljupca kćeri u usta.

Redakcija

miss7mama.24sata.hr/Tajana Tretnjak

Slavni fudbaler Cristiano Ronaldo često objavljuje fotografije iz porodičnog života s četvoro djece, a najvjerojatnije je da je najnoviji presladak video izazvao toliko negativne reakcije.

Slavni tata u videu razgovara sa svojom dvogodišnjom kćerkicom Alanom Martinom i ljubi je u usta što je razbjesnilo mnoge.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano) on

https://www.instagram.com/cristiano/?utm_source=ig_embed

“Kako da se ne zaljubim u svoju princezu?”, napisao je uz objavu slavni tata koji nije prvi među poznatim roditeljima koji su se našli na udaru kritika zbog sličnog pokazivanja ljubavi prema svojim mališanima.

Bivši fudbaler David Beckham i njegova supruga Victoria već godinama su na meti kritičara zbog ljubljenja u usta sa svojom djecom, a njegova najmlađa kćerka Harper sada ima osam godina i posljednjih godinu dana njen poljubac s tatom već je dva puta završio na naslovnicama svjetskih medija s natpisima čuđenja.

David je izjavio da svu svoju djecu ljubi na isti način, osim najstarijeg Brooklyna. “Vrlo sam blizak sa svojom djecom i sve ih ljubim u usta, osim najstarijeg sina Brooklyna. On ima 18 godina pa bi to bilo jako čudno”, izjavio je jednom prilikom. “Jako sam privržen djeci i tako smo i ja i Victoria odgojeni i takvi smo sa svojom djecom.

Želimo pokazati ljubav svojoj djeci i štititi ih, brinuti o njima, podržavati ih i jako smo im privrženi”. U novembru prošle godine na društvenim  mrežama je  čak pokrenuta akcija s hashtagom #standbybeckham u kojoj su poznati roditelji objavljivali fotografije na kojima ljube djecu u usta kao podrška Davidu Beckhamu.

I poznati američki fudbaler Tom Brady, otac troje djece i suprug supermodela Gisele Bündchen, podigao je prašinu scenom u svom dokumentarcu “Tom vs. Time” u kojoj ga 11-godišnji sin ljubi u usta.

U videu Jack daje kratki poljubac u usta tati Bradyju dok je on na masaži. “To je bilo malo kratko”, kaže Brady sinu, a zatim se on vraća i daje mu duži poljubac. Mnogi komentatori pitali su se je li taj dugi poljubac primjeren između sina i oca.

Šta kažu stručnjaci?

Američka akademija za parodontologiju tvrdi da se ljubljenjem može prenijeti i do 500 različitih vrsta klica, uključujući i one koje uzrokuju bolesti desni, a samo jedan poljubac između roditelja i djeteta može prenijeti bolest desni.

Iako i odrasli koji se ljube u usta mogu međusobno prenijeti klice, djeca su znatno osjetljivija jer još uvijek nemaju razvijen imunološki sistem.

Dječja psihološkinja i autorica knjige “The Power of Your Child’s Imagination: How to Transform Stress and Anxiety Into Joy and Success” Charlotte Reznick objašnjava da djecu ljubljenje u usta može asocirati na seksualne ili romantične aktivnosti njihovih roditelja te se mogu zapitati kakve su to stvari koji roditelji rade.

“Ako mama ljubi tatu u usta i obratno, što znači kad ja, djevojčica ili dječak, poljubim roditelje u usta”, objašnjava. Ali stručnjaci se nisu usaglasili o toj temi, tako drugi dječji psiholozi misle da takvo iskazivanje ljubavi neće naštetiti djetetu. Klinička psihološkinja Sally-Anne McCormack izjavila je: “Ne postoji nikakav dokaz da ljubljenje djeteta u usta zbunjuje djecu na bilo koji način.

To je isto kao da kažete da je dojenje seksualno. Neki ljudi misle da je to problem, ali to nije više seksualno nego masirati leđa bebi”.

I mame na forumu pričaju o ljubljenju djece u usta, nekima je to potpuno neprihvatljivo, neke brinu zbog prijenosa klica, dok druge mame kažu da svoje mališane obasipaju poljupcima od glave do pete, pa tako i u usta. Ljubiš li dijete u usta? Napiši komentar ispod članka ili na Facebooku.

Preuzeto sa: miss7mama.24.sata.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije