LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Imamo prijedlog za vas: Probajte da radite NIŠTA!

Znate li možda šta je to niksen?

Prevela: Saša Leper

Olga Mecking / The New York Times

Foto: Ishan Gupta / Unsplash

Zauzeti ste? Stalno trčite sa jednog mjesta na drugo i borite se sa predugačkim spiskom obaveza? To je postao jedan od načina na koji danas procjenjujemo status: postalo je uvriježeno mišljenje da što je neko zauzeti to je i važniji.

Možda je vrijeme da prestanemo sa tom silnom zauzetošću. Čak i ako stvarno jesmo toliko zauzeti, to rijetko kada da je stvarno pokazatelj nekog statusa. Ono što tu jeste stvarno je način na koji utiče na nas: slučajevi prekogrijevanja, anksioznosti, sve učestaliji poremećaji i oboljenja izazvani stresom.

Postoji način da se maknemo od tog ludila i pri tom ne mislimo na to da postanemo svjesniji svakog trenutka, vježbamo ili se zdravo hranimo (iako to sve jeste zaista važno). Ono o čemu mi govorimo je da ne radimo ništa. Ili kako to kažu Holanđani – niksen.

 

Šta je niksen?

Izuzetno je teško objasniti šta podrazumijeva  raditi NIŠTA kada konstantno radimo NEŠTO, čak i kada spavamo.

Dorin Dodžen-Magi, psihološkinja koja proučava dosadu i autorka knjige pod nazivom „Bez poroka! Balansiranje života i tehnologije u digitalnom svijetu“ povezuje niksen i auto sa upaljenim motorom a koje ipak ne ide nikuda.

„Ja posmatram dosadu kao trenutak u kom ne postoji plan osim prostog postojanja.“

Sandi Man, psihološkinja sa Univerziteta u Centralnom Lankaširu u Britaniji dodaje da niksen može biti pojava da „ne radimo ono što bismo trebali raditi. Možda zato što ne želimo, pa nismo motivisani. Umjesto toga ne radimo ništa posebno.“

Praktično rečeno, ideja niksena je da odvojimo svjesno vrijeme i energiju kako bismo gledali kroz prozor ili sjedili nepomično ili radili nešto slično. Neznalice bi takve aktivnosti mogli nazvati „ljenošću“ ili „traćejnem“, ali to su gluposti.

Sve veći broj studija pokazuje da uspavanost, iscrpljenost ili drugi oblici mentalnog zamora u toku radnog vremena drastično škode produktivnosti i kvalitetu rada.

Foto: Alexandre Chambon / Unsplash

Zašto nam je potreban niksen?

Generalno, živimo u vremenu koje ne podstiče mirno sjedenje, a to može imati dalekosežne posljedice po naše mentalno zdravlje, dobrostanje, produktivnost i druga područja života. Tehnologija nam to nimalo ne olakšava: telefoni od kojih se ne odljepljujemo nam onemogućavaju da se zaista odvojimo i uživamo u nečemu. Time što smo neprestano zauzeti gubimo sposobnost da sjedimo mirno jer doslovno mijenjamo fizičku strukturu mozga.

Prednosti rađenja ničega su svestrane.

Istraživanje Manove je pokazalo da nas sanjarenje, što je neizbježan efekat ne rađenja ničega, doslovno čini kreativnijim i boljim u rješavanju problema. Međutim, to iziskuje potpuno ne rađenje ničega.

 “Ne rađenje ničega je odlično i za podsticanje produktivnosti jer ukoliko nemamo energiju nemamo ni ono gorivo koje nas podstiče na produktivnost”, objašnjava Kris Bejli, stručnjak za produktivnost i autor bloga „Život produktivnosti“.

Niksen nam takođe može pomoći da riješimo probleme, jer time što nas izvede iz sopstvenog uma nam omogućava da jasnije sagledamo stvari.

Ali prekidanje začaranog kruga zauzetosti može biti pozamašan izazov u kulturi u kojoj je izuzetno važno obaviti stvari. Evo nekoliko načina na koje možete prestati.

Odvojite vrijeme u kome nećete raditi ništa.

Ustanovite kada ste najkreativniji i najproduktivniji a kada vam misli počinju lutati i gasiti se i zadatke počnete raditi samo da ih završite. To je trenutak za pauzu ili šetnju. Ono što je važno je sama namjera. To ne rađenje ničega mora imati svrhu, jer bez odmora ne možemo ni biti efektivni.

Odredite si prioritete prema stvarima koje su vam zaista važne i u kojima uživate, a sve ostalo pokušajte izbjeći što više. Fokusiranje na ono što vam je zaista značajno u životu će vam pomoći da malo raščistite raspored i oslobodite si mjesto za pauzu. Iskoristite i svaki mogući trenutak za svjesno ne rađenje ničega  pustite mislima da lutaju.

Foto: Aleksandar Radovanovic / Unsplash

Opirite se kulturi zauzetosti

Ostanite pri tome da ne radite ništa. Nemojte se izvinjavati nikome za to što odmarate i ne radite ništa i ako se počnete osjećati krivim ako vas drugi počinju smatrati lijenima, sjetite se da niksen nije znak ljenosti već važna životna vještina.

 

Sredite svoja očekivanja

Učenje zahtjeva vrijeme i trud, pa se nemojte obeshrabriti ako vas prednosti ne rađenja ničega ne obuzmu automatski. Sjetite se da nepomično sjedenje isprva može biti prilično neugodno i može iziskivati vježbu – baš kao i svaka druga aktivnost.

 

Sredite svoje okruženje

Okruženje u kome se nalazite itekako može imati uticaja na to koliko ne rađenja ničega možete da podnesete, pa povedite računa o fizičkom prostoru svog doma ili radnog mjesta. Uređaje nemojte držati na dohvatu ruke te odaberite namještaj koji vas podstiče na odmor – udoban kauč ili fotelja, nekoliko jastuka ili samo deka. Namještaj okrenite prema prozoru, a ne televizoru.

Foto: Mari Lezhava / Unsplash

Promijenite način razmišljanja

Ako ne možete mirno sjediti kod kuće ili na poslu, nađite prostor na kojem možete, recimo park. Neki stručnjaci čak preporučuju i organizovanje zabava za dosađivanje gdje skupa sa gostima nećete raditi ništa. Mijenjajte neke životne navike ili stil života dok ne nađete ono što vam najviše odgovara.

Ako vam je i dalje neugodno ne raditi ništa, navedite um da misli da ste produktivni. Dobra ideja je koristiti kinetički pijesak, kineske baoding kuglice za meditaciju ili bojanke za odrasle.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije