Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO ljudimaO životu

Krivnju i opravdavanja ostavljam desetljeću koje odlazi

Nemam pojma što želim u novoj godini. Ni inače nisam od donošenja novogodišnjih odluka, novih dijeta, navika ili bilo čega samo zato jer je nova godina, nov datum, ponedjeljak ili početak mjeseca.

Piše: Ana Kolar

Foto: Vanja L. Magic is Everywhere

Ali ovaj put me nekako stišće iznutra da mi je dosta.

Shvatila sam da je ne samo nova godina nego i novo desetljeće pa sam počela razmišljati koliko toga iz desetljeća na odlasku više ne želim.

Počela sam se ljuštiti kao slojevi luka, sloj po sloj, odbacivati sve što ne želim nositi više sa sobom.

Ne znam što želim od nove godine i novog desetljeća, ali znam da ne želim više patiti zbog događaja koji su se dogodili 2012., 2014. ili 2019. Da, ispatila sam se i nisam jedina, ali ne želim u novo razdoblje unositi patnju nego naučene lekcije.

Čitavo desetljeće je bilo i više nego dovoljno da neke stvari naučim, prihvatim, ali i da od nekih stvari odustanem.

U novom desetljeću ne želim više biti ljuta na sebe jer sam nešto pojela.

Ne želim biti ljuta na sebe ni zbog čega, sad kad bolje razmislim.

Želim biti svjesna odluka prije nego ih donesem, bilo da se radi o odabiru hrane, kozmetike, putovanja, odjeće ili muškarca s kojim provodim vrijeme. I da si poslije nisam kriva ako je odabir bio “kriv” nego da samo slegnem ramenima i kažem:

“Jebiga, tako mi se tad htjelo”.

Htjet će mi se otputovati negdje gdje sam već bila, a za tu lovu bih mogla otići na neko novo mjesto.

Htjet će mi se voljeti onog tko možda na van nije najbolji izbor, ali će mi zbog njega srce umirati od smijeha, a to je najbitnije. Pa kasnije, ako i ne potraje, imat ću osmijeh na licu prisjećajući se kako smo skupa umirali od smijeha, lizali si rane i plakali.

Jest će mi se i ono što možda nije zdravo ili ne bih trebala jesti jer imam psorijazu, depresiju, celulit, loš ten, PMS… I pojest ću to bez da kasnije na sebe svalim teret i mržnju jer sam neko pravilo prekršila.

Trenirat će mi se do mile volje i izgledat će mi se najbolje do sad bez obzira što sam nekima možda bila ljepša s dvije kile više ili manje, ili sad imam previše mišića, preveliko dupe, premale cice. Trenirat će mi se koliko i zato što ću ja to htjeti.

View this post on Instagram

💛 #blogledalo

A post shared by Blogledalo (@blogledalo) on

I isto tako mi se neće dati odnosno htjeti jer… Ne treba mi opravdanje. Neće mi se dati ili htjeti i točka.

Znam sigurno da ću u novom desetljeću, a i u svakom narednom raditi ono što u prethodnom gotovo uopće nsam, a srce mi vene od same pomisli. Plesat ću. Što? Sve. Kada? Kad god se pruži prilika. 

Doma, sama ili s nekim, gola ili odjevena. Da me nitko ne vidi i da me svi vide. Vani, na ulici, na semaforu, u drugom gradu, bez muzike ili na muziku koju ne volim, ali i na muziku koju obožavam. Ai neću kočiti svoje tijelo da pleše ako mu se da. Nikad. Niti jednom.

I bit ću nježna prema sebi. Neću se kažnjavati, moriti, kriviti, slušat ću se bolje nego u prethodnom desetljeću. Uostalom, sad se bolje i poznajemo ja i ja, prošle smo desetljeće iz pakla, djelomice i vlastitom “krivnjom” i sad bi bilo dosta.

Idemo u novo desetljeće. Bez nepotrebne krivnje, plesnim koracima. Pa što bude, a bit će sjajno.

Do idućeg puta, ljuštite svoje slojeve. I plešite.

 

Zagrljaj,

A.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije