LjudinajnovijePojaveRadoznala Lola

Svim umornim mama: seks će postati bolji!

Neki dan sam imala fantastičan seks. Djeca su mi bila u školi i poslala sam muži poruku da vidim da li je bio raspoložen da dođe kući sa posla da se „nađemo na sastanku na ručku“. Na ničije iznenađenje, jeste želio taj ručak i tačno je znao o čemu je taj sastanak.

Prevela: Saša Leper

Hew View From Home

Foto: Unsplash

To je ljepota tog novog stadijuma naših života.

U periodu kada se ponekad pitam šta je moja nova uloga i da li me iko treba, postalo je prilično jasno da me treba moj suprug.

Kako su moja djeca postala više nezavisna, mi smo postali više međusobno zavisni na zdrave i predivne načine.

Nakon što je moj muž tog popodneva prošao kroz vrata, nisam mogla da ne razmišljam o verziji sebe od prije nekoliko godina. Bila sam nova mama sa malom bebom koja nije spavala cijelu noć i tijelom koje se činilo nepoznato i neugodno. Sjećam se kad mi je ginekolog rekao da sam se dovoljno oporavila za seks i moje iskrene želje da se smijem. Nisam mogla ni da zamislim da ću se ikada zaista oporaviti baš toliko.

Tokom godina kada sam imala novorođenče, bebu i djete u vrtiću, život baš i nije pretjerano pogodan za fantastičan seks.

Ponekad ćete, nakon što vam je dijete cijeli dan presjedilo na kuku, gotovo pa odskočiti kada vas muž pokuša pomaziti. Nakon što mjesecima niste dovoljno spavali svaki put kad padnete u krevet zaspaćete u roku od 35 sekundi i bilo ko ko to pokuša spriječiti će osjetiti vaš bijes. Teško je željeti biti intiman s nekim kada je tu beba koja spava na samo nekoliko metara.

Naslovnice časopisa su pune pohvala slavnih mama koje su se nakon poroda brzo vratile na težinu koju su imale i prije trudnoće. Osjećamo združeni društveni pritisak da nastavimo sa životom kao da nam se čitav identitet, hormoni, oblik tijela i raspored spavanja nije dramatično promijenio.

Očekuje se da budemo senzualne i uspješne nove majke i imamo sve – predivne bebe, savršeno uređene domove, uspješne karijere, srećan brak (uključujući i fenomenalan seks). Mislimo da svi drugi nekako uspijevaju imati takav život; zašto i mi ne umijemo sastaviti sve djeliće upravo tako?

Voljela bih da se samo mogu vratiti toj verziji sebe i zagrliti je. Bila je umorna. O, tako umorna! I mislila je da je to prosto ono što znači biti majka. Možda nikada više neće moći imati seks kakav želi. Možda će joj se sad zauvijek činiti kao iscrpljujuća obaveza.

Željelja bih joj reći da će postati bolje. O, toliko bolje!

Ako možete naći načine da se povežete sa suprugom tokom onih silnih neprospavanih noći, učinite to. Neka vam taj brak koji će biti tu i kada vas djeca ostave bude prioritet. Držite se za ruke. Zaspite zajedno na kauču dok gledate svoje omiljene serije. Unajmite dadilju povremeno. Pišite si ljubavne poruke. Ali nemojte se kriviti ako vam ponekad seks ne bude toliko važan.

To je samo jedan period. Iako se čini da je to postala nova normala koja će trajati ostatak vašeg života, i to će proći prije nego što i shvatite. Doći će dan kada ćete se probuditi odmorni i svježi i šokirano shvatiti da vas cijelu noć niko nije probudio. Možda će proći i čitava sedmica prije nego što shvatite da nikoga niste nosali uz ili niz stepenice. Djeca će naučiti kako da si sama naprave doručak i ubrzo će sami ići u školu.

Život će vam se promijeniti i ubrzo ćete shvatiti da ste spremni da imate najbolji seks u životu.

Neće to biti najbolji seks jer vam se tijelo magično vratilo u svoj mladalački oblik i na težinu koju ste imali prije trudnoće. Neće to biti jer ste naučili neke nove poteze. Biće najbolji jer ćete ga drugačije cijeniti. I drugačije ćete cijeniti svog supruga.

Zbog onih godina u kojima ste pokušavali ugurati seks u vrijeme između stavljanja bebe na spavanje i vremena kada se vaš mališan budio iz noćne more će učiniti da cijeniti noći kad su svi sami sebi dovoljni. Dani u kojima niko ne plače da ga nosite će učiniti da želite da vaš muž izrazi želju za vašim tijelom. Muškarac koji opere suđe i počisti nakon večere dok vi vozite djecu na trening će postati najprivlačniji muškarac koji vam pada na pamet, bez obzira na to kako se njegovo tijelo promijenilo godinama.

Zato, nove majke, dajte si vremena i budite nježne prema sebi. Ako je seks neredovan ili je borba, to je u redu. Neće to uvijek biti tako.

Nemojte izgubiti dodir sa muškarcem koga volite, doslovno i figurativno. Ostanite povezani, ali znajte da vas čekaju i bolji dani. Ulažite i sada u svoj seksualni život, ali ako to nije ono o čemu ste sanjale ili kako je bilo ranije, znajte da je to možda zato što se sada razvija u nešto novo. Nešto sjajno. Nešto bolje nego što je bilo ranije. Nešto zbog čega ćete nekada nazvati muža na sastanak u sred dana.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije