DogađajiKulturaLjudinajnovijePojaveRadoznala Lola

Barak Obama: Žene su bolje vođe nego muškarci

„Kad bi žene bile na čelu svake države, na svijetu bi životni standard bio viši i rezultati bi bili bolji“ izjavio je bivši predsjednik Sjedinjenih država Barak Obama. U govoru koji je održao u Singapuru rekao je da žene nisu…

Prevela: Saša Leper

Saira Asher / BBC News

Foto: Obama White House

„Kad bi žene bile na čelu svake države, na svijetu bi životni standard bio viši i rezultati bi bili bolji“ izjavio je bivši predsjednik Sjedinjenih država Barak Obama.

U govoru koji je održao u Singapuru rekao je da žene nisu savršene, ali da su „neuporedivo bolje od muškaraca“.

Foto: Obama White House

Rekao je da većina problema na svjetu potiče od toga što se stari ljudi, uglavnom muškarci, ne žele odreći svoje moći.

Takođe je govorio o političkoj polarizaciji i korištenju društvenih mreža za širenje laži.

U govoru o vođstvu koji je održao na privatnoj zabavi rekao je da je razmišljao o tome kakav bi svijet bio da su žene na čelu.

„Žene, želim da znate – niste savršene, ali ono što mogu reći bez ikakve sumnje jeste da ste bolje od nas muškaraca.“

„U potpunosti sam siguran da kad bi žene bile na čelu svake nacije bar dvije godine vidjeli biste značajan napredak u pogledu prilično svega, životnih standarda i svega.“

Kada su ga pitali da li bi se ikada vratio u politiku, rekao je da vjeruje u to da vođe trebaju odstupiti kada dođe vrijeme za to.

„Ako pogledate svijet i probleme koje imamo, uglavnom je stvar u političkom vođstvu, i to uglavnom u starim ljudima koji ne žele da odstupe.“

Važno je da političke vođe budu svjesni toga da su tu da rade posao, ali da to ne traje čitav život. Nisu tu da hrane svoj osjećaj važnosti ili sopstvenu moć.

Gospodin Obama je obnašao funkciju predsjednika Sjedinjenih država od 2009. do 2017. godine.

Otkako je napustio Bijelu kuću, sa svojom suprugom, bivšom Prvom damom Mišel Obamom, je osnovao fondaciju za mentorisanje mladih vođa širom svijeta.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije