KulturanajnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

17 divnih filmova o ljubavi

Nikad nije jednostavno govoriti o ljubavi, a još je teže praviti ljubavne filmove, jer je linija između senzualnosti i bliskosti, tragedije i drame veoma tanka.

Poput slikara, morate pažljivo i skladno mešati boje, praviti poteze i, igrajući se svetlošću, pažljivo i skladno otvoriti put u dubine ljudskih osećanja.

Redakcija

uspesnazena.com

Legenda o jeseni / Legends of the fall

Ovo je jedan od onih filmova koji ne završavaju poslednjom scenom, već zauvek ostaju u nama.

Ceo film je tako dobro snimljen i svi glumci, bez izuzetka, zaista su izvanredno odigrali svoje uloge, da čak i kad unapred znamo sve dijaloge i gledamo ga dvadeseti ili sto dvadeseti put, i dalje doživljavamo isto što i prilikom prvog gledanja.

Zato što je Legenda o jeseni priča o stvarnim ljudima, koju proživljavamo tokom svih 133 minuta filma.

Romeo i Julija / Romeo and Juliet

Sjajna ekranizacija velikog dela Vilijama Šekspira. Savršeni Romeo doslovno je sišao sa stranica knjige, držeći za ruku svoju voljenu mladu lepoticu Juliju. Verona je u filmu puna sjaja i sunca, sve je istovremeno i novo i staro, kao i osećanja zaljubljenih, koji čeznu jedno za drugim. I naravno, muzika… Čarobna muzika Nina Rotija.

Fontana života / The fountain

Tri priče u tri različita vremena – istorija nesebičnosti i osećanja jednog čoveka. Drvo života daje besmrtnost svakome ko okusi njegove sokove. Potraga za čarobnim drvetom ili njegovim darom opseda Toma hiljadu godina.

Priča prati Tomovu dušu kroz tri inkarnacije i tokom svake od njih on pokušava da spase život svojoj srodnoj duši. Svaka priča mogla bi da bude poseban film i svaki bi trebalo nagraditi Oskarom – makar zbog iskrenosti, makar samo zbog ljubavi.

 

Kuća na jezeru / The lake house

Priča o ljubavi dvoje ljudi koji su udaljeni jedno od drugog. Dok se dopisuju, među njima se rađa ljubav, a onda shvataju da ih ne dele kilometri, nego vreme.

Ova originalna priča snimljena je jednostavno, ali vrlo lepo, a divna muzika je savršeno i suptilno utkana u radnju i vizuelni doživljaj. Sve to film Kuća na jezeru čini tako nežnim, romantičnim i privlačnim.

Jedan dan / One day

Ovo je himna nežnim osećanjima, himna romantici, prožeta mirisom starih knjiga, zelene trave i peciva, pesmom vetra, smeha i samom iskrenošću života – tako bismo opisali ovaj film. Kreativan, dirljiv i neverovatno nežan. Film o životu. Divna bajka. Samo što je pravi život mnogo manje lep, ali to je već druga priča.

Prohujalo s vihorom / Gone with the wind

Ima dobrih filmova, a postoje i remek-dela, a Prohujalo sa vihorom je jedno od najvećih. Može se gledati bezbroj puta i svaki put pronaći nešto novo u toj neverovatnoj priči o ženi snažnog duha, koja nije bila poput drugih i nosila se s takvim udarcima sudbine, koje ni mnogi muškarci ne bi izdržali.

Devet i po nedelja / Nine 1/2 weeks

Film koji morate pogledati bar jednom u životu. Pogledajte ga zbog mladog Mikija Rurka, šarmantne Kim Bejsinger i njihove strasti, koja je jača od svesti i razuma, snažnija od misli, straha, mržnje i da, jača od ljubavi. Možda samo na trenutak ili na devet i po nedelja, ali najjača na svetu.

Nebo boje vanile / Vanilla sky

Film o istinskoj ljubavi. Bljesnula je iznenada i za junaka postala nešto najvažnije u životu. Ona uopšte neće biti onakva kakvu zamišljate. Zbog nje se može odreći stvarnosti, ali onda ljubav postaje podmukla zagonetka svesti i jedini izlaz je otvoriti oči.

Tužna veza / Blue Valentine

Ovaj ludi film, o pronađenoj i izgubljenoj ljubavi prikazanoj kroz prošle i sadašnje trenutke, na momente izaziva istinsku jezu jer je stvaran, koliko i zimska hladnoća. I on je o ljubavi.

Din (Rajan Gosling) i Sindi (Mišel Vilijams) nakon nekog vremena su se zasitili svojih osjećanja i ona su se na neshvatljiv način pretvorila u nešto drugo i mučno. Hoće li uspeti da sačuvaju i ožive krhke odnose ljubavi i strasti koji u njima još postoje?

P.S. Ljubavnih filmova ima na pretek. I zato, dragi čitaoci, pišite u komentarima o filmovima koji su vas impresionirali, pa ćemo napraviti novu selekciju.

Preuzeto sa: uspesnazena.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije