LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Da li je moguće imati PREVIŠE orgazama?

Stručnjaci objašnjavaju kako funkcioniše prekomjerna stimulacija.

Prevela: Saša Leper

Isadora Baum / Popsugar.com

Foto: Unsplash

Sposobnost žena da imaju više orgazma zaredom je pravi dar i jedan od poznatijih aspekata ženske seksualnosti. Međutim, manje je poznato da bi mogla postojati i tačka prezasićenja: momenat u kome smo previše stimulisane i više ne možemo doživjeti orgazam dok nas taj vrhunac ne popusti i tijelo se ne vrate u neutralno stanje.

Tek nakon toga smo spremne za još.

Naravno, ako iskusite prekomjernu stimulaciju, kao što vjerovatno već znate, orgazmi koji su prethodno bili tako fantastičan osjećaj postaju blago neugodni ili možda privremeno u potpunosti izgubite mogućnost da svršite, što je izuzetno frustrirajuće. Evo šta treba da znate.

„Stimulisanje klitorisa i vaginalnog područja je u potpunosti bezbjedno, ali vodite računa o tome da uvijek imate adekvatnu lubrikaciju“, upozorava dr Nataša Čin, ginekologinja. Takođe, ako ste doživjeli previše orgazama ili ste se dirali suviše dugo vagina može postati suha i osjetljiva, što može izazvati bol ukoliko joj ne pružite dovoljno lubrikacije ili predah.

Foto: Gabriel Matula / Unsplash

Dodatno, moguće je i prekomjerno stimulisati dato područje, a naročito klitoris.

„Do prekomjerne stimulacije obično dolazi odmah nakon orgazma kada čitavo to područje, a naročito klitoris, postanu hiperosjetljivi“, kaže dr Dženifer Landa, ginekologinja. Međutim, ta pojava je ipak kratkog maha. Prekomjerna stimulacija, pogotovo vibratorom, može dovesti do privremenog gubitka osjetljivosti.

Kakav je to osjećaj?

„Prekomjerna stimulacija vaginalnog područja se može očitovati kao pretjerana osjetljivost, iritacija, a ponekad i bol. To je upozorenje tijela da se suzdržimo od seksa ili masturbacije dok se stanje ne vrati u normalu.“

To se takođe može dogoditi i ako doživite više orgazama nego što ste navikle. Ako iznenada pojačate intenzitet svog seksualnog života više nego što ste navikle u nekom prethodnom periodu to može uzrokovati bol i iritacije. Mišići vagine su isti kao i bilo koji drugi mišići na tijelu – mogu se previše napregnuti i potrebno im je vrijeme da se odmore i oporave. Takođe, nedovoljna lubrikacija, do koje može doći iz različitih razloga uključujući i promjene u nivoima estrogena, može učiniti da seks bude bolan. Ove promjene se dešavaju sasvim prirodno u sklopu menstrualnog ciklusa svake žene.

Foto: Marvin Meyer / Unsplash

Pozitivno je to što je vrijeme za oporavak obično prilično kratko, a često traje svega nekoliko minuta. Usljed prekomjerne stimulacije poslije dužeg druženja sa vibratorom ili višestrukih orgazama, žena može postati manje osjetljiva na nekoliko minuta do nekoliko sati, ali ne duže od toga.

 

Zaključak

Maraton nije loša stvar, dok god je osjećaj ugodan. Ne postoji bilo kakvog ograničenje dužine ili intenziteta stimulacije dok god se to negativno ne utiče na vaš svakodnevni život i dok se odvija na prigodnom mjestu. Svaka žena mora spoznati sopstveno tijelo i njegove granice kako bi znala kada veoma ugodno postaje previše.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije