Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Mojoj ženi nije potrebna pomoć, potreban joj je partner

Nedavno mi je prijatelj došao na kafu, pa smo sjeli i razgovarali o životu. U nekom momentu u toku razgovora sam rekao: „Odoh samo oprati suđe i odmah se vraćam.“

Prevela: Saša Leper

Man Cave / Facebook

Foto: Foto: Ryan Franco / Unsplash

Pogledao me je kao da sam objavio da idem sastaviti svemirsku raketu. Onda mi je, pun divljenja ali pomalo začuđen, priznao: „Drago mi je što ti pomažeš svojoj ženi. Ja ne pomažem svojoj jer kad joj pomognem ona me ne pohvali. Prošle sedmice sam oprao podove i nije mi se zahvalila.“

Vratio sam se da sjednem pored njega i objasnio mu da ja ne „pomažem“ svojoj ženi. Zapravo, mojoj ženi nije potrebna pomoć, potreban joj je partner. Ja sam partner u našem domu i u društvu postoji podjela funkcija, ali obavljanje kućanskih poslova nije „pomoć“.

Ne pomažem ženi da očisti kuću jer i ja tu živim pa i ja treba da je čistim.

Ne pomažem ženi da kuha jer sam i ja gladan pa i ja treba da kuham.

Ne pomažem ženi da opere suđe nakon jela jer i ja koristim to suđe.

Ne pomažem ženi sa njenom djecom jer su to i moja djeca i moj posao je da im budem otac.

Ne pomažem ženi da opere, raširi ili složi veš, jer ta odjeća pripada i meni i mojoj djeci.

Ja nisam pomoć u kući, ja sam dio te kuće. A što se tiče pohvale, pitao sam prijatelja kada je bio posljednji put nakon što je njegova žena završila sa čišćenjem kuće, pranjem odjeće, mijenjanjem posteljine, kupanjem djece, kuhanjem, organizacijom i svim ostalim, da je on njoj zahvalio.

Ali ona zahvala poput: Vau, dušo, baš si fantastična!

Da li ti se to čini apsurdno? Izgleda li ti čudno? Kada ti, jednom u životu, očistiš pod pa očekuješ, u najmanju ruku, nagradu za izvrsnost i veliku slavu. A zašto? Nisi nikad razmišljao o tome, prijatelju?

Možda zato što te mačo kultura naučila da je sve njen posao.

Možda si naučen da sve to mora biti urađeno bez da ti makneš prstom? Onda je pohvali kao što i ti želiš da te se pohvali, na isti način, istim intenzitetom. Pomozi joj, ponašaj se kao pravi partner i životni saputnik, a ne kao gost koji samo dođe da jede, spava, okupa se i ispuni potrebe. Osjećaj se kao kod kuće. U svom domu.

Prava promjena našeg društva počinje u našim domovima, tako što ćemo svoje sinove i kćeri naučiti pravo značenje zajedništva.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije