KulturaLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Pogledajte ovaj prizor baš kao iz Hari Potera!

Skrivena ulica u Londonu puna je starih knjižara.

Redakcija

Journal.hr

Foto: Instagram

Filmovi o Harryju Potteru snimani su na mnogim lokacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu koje obožavatelji malog čarobnjaka svakodnevno posjećuju. Mnoge od tih atrakcija nalaze se u Londonu, a ako vas put ovih dana tamo nanese, našli smo zanimljivu ulicu koja izgleda baš kao iz filma. Radi se o ulici Cecil Court koja će oduševiti sve ljubitelje čitanja knjiga.

CECIL COURT INSPIRIRALA DIAGON ALLEY

Cecil Court nalazi se u samom središtu Londona, u blizini Leicester Squarea. Puna je starih knjižara i antikvarijata i pravi je raj za svakog ljubitelja čitanja. Zanimljivo je da se izlozi svih 20-ak knjižara, koliko ih se nalazi u ulici, nisu mijenjali više od sto godina pa je šetnja po Cecil Court šetnja kroz neko prošlo vrijeme.

Unutar prodavnica možete pronaći sve, od rijetkih knjiga, kolekcionarskih primjeraka i prvih izdanja, do starih karata, postera i novčanica. Vjeruje se da je upravo Cecil Court poslužila kao inspiracija za Diagon Alley, a s obzirom na sličnosti, nije teško u to povjerovati.

Inače, u ovoj ulici je, kao osmogodišnjak, privremeno živio i Wolfgang Amadeus Mozart, dok je bio na turneji po Europi. Obitelj Mozart je odsjela kod brijača Johna Couzina, a upravo su se u njegovoj brijačnici prodavale ulaznice za Mozartov prvi koncert u Londonu. Neki kažu da je Mozart upravo ovdje komponovao svoju prvu simfoniju. Danas tamo postoji i oznaka koja dokazuje da je slavni kompozitor ovdje živio.

Osim toga, Cecil Court je nekad bila sjedište rane britanske filmske industrije zbog čega je zaradila nadimak Flicker Alley. Prva kompanija povezana s filmom otvorila se 1897. godine, a ulica je ubrzo postala poznata kao mjesto gdje možete kupiti ili unajmiti film. Pioniri rane britanske kinematografije Cecil Hepworth i James Williamson ovdje su imali kancelarije, kao i mnoge međunarodne kompanije. Danas ulica ima nadimak Bookseller’s Row.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije