najnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Kako (pre)živjeti celijakiju ako živite u BiH?

Ovo je pitanje koje barem jednom sedmično postavim sebi, ponekad i češće ako se zadesi da odem u neki drugi grad u Evropi gdje je celijakija, odnosno gluten free život normalna stvar.

Redakcija

Ne postoji razumijevanje u restoranima.

Ne postoji razumijevanje da je to stvarno bolna stvar.

Ne postoji razumijevanje da ljudi s celijakijom NE MOGU uzeti samo mrvu nečeg s glutenom. Boli jednako.

Zato sam odlučila da i svima vama olakšam tako što ću podijeliti neke savjete za „preživljavanje“.

„U se i u svoje kljuse“

Neophodno je da se opremite pekačem za hljeb, posebnim kutijicama, činijicama, prostorom gdje će stajati vaše stvari, ukoliko ostali ukućani ipak jedu gluten. Kod mene gluten postoji samo u obliku keksa za Lolu i eventualno ponekad hljeba koji stoji u odvojenoj kesi. Živimo bez glutena. Budite pažljivi prema sebi.

dm – vaša druga kuća

U Banjaluci konkretno ima jako malo prodavnica koje imaju bezglutenske stvari. Ako se i zadesi da imaju, ponuda je nepotpuna, često to dugo stoji i sl. Zato je dm moja druga kuća.

Oni imaju hljeb (razne vrste), slatkiše, tjesteninu, imaju i psilijum koji će vam praktično zamijeniti gluten, imaju i one divne bio proizvode od kojih su neki bez glutena, čitava polica posvećena je gluten free proizvodima i stalno nas obraduju s nečim novim. Nadam se da će se ponuda proširivati i u ovoj godini.

 

Brašno bez glutena

Baš u dm-u možete naći mnogo bezglutenskih opcija brašna, a moj savjet iz desetogodišnjeg iskustva je: Miješajte ga. Raditi s gluten free brašnom je svakako teško, tako da svi trikovi dobro dođu. Gore pomenuti psilijum biće vaš spas, a i jako je zdrav. Kombinovanje različitih vrsta, tipa Schar sa heljdom ili kukuruznim i slično, biće vaše novo otkriće.

A slatkiši?

dm ima dosta dobre zamjene za jafu, za čokoladice, za razne slatkiše, zavisno šta volite. A tu možete kupiti i modle za mafine i slično, tako da se možete upustiti i u avanturu pravljenja poslastica kući.

Nadam se da vam je nešto od ovoga bilo korisno. Ako i vi imate neke ideje ili savjete, podijelite sa nama. Svaki savjet je dobrodošao.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije