Ljudski odnosinajnovijePorodicaPraktična LolaŽivot

Ne postoji trofej za prirodni porođaj naspram epiduralne ili carskog reza.

To su najbolje četiri riječi koje mi je suprug mogao reći u rađaoni.

Prevela: Saša Leper

Ashley J. Gibson / Her View From Home

Foto: Unsplash

U potpunosti su mi promijenilo viđenje na kompletno majčinstvo. U datom trenutku sam bila u agoniji i pokušavala odlučiti želim li epiduralnu. Nisam ni znala da sam već na samom kraju poroda i da će Leo izaći za samo nekoliko minuta. Sve što sam znala jeste da me boli i da ne mogu ni da zamislim da se to nastavi još nekoliko sati, kako sam mislila da će biti.

Pokušavala sam razgovarati sa njim između trudova i bila sam na rubu suza, a on je pun ljubavi i podrške unio nešto istine u moj svemir, rekavši: „Nema nikakvog trofeja, Ešli.“

Kada sam lomila oko odluke da li da sinu prvih par dana dam i prihranu jer se nisam željela osjećati kao da sam već podbacila u dojenju, ponovo sam čula te riječi: „Nema nikakvog trofeja, Ešli.“

Tada sam shvatila. Kao majke u današnje vrijeme možemo imati osjećaj da se takmičimo za neki trofej koji ni ne postoji. U toj rađaoni sam doslovno mislila da ću nekako biti lošija majka ako podlegnem iskušenju i zatražim ljekove. Kao da se za prirodni porođaj dodjeljuje neka zlatna medalja ili makar zlatna naljepnica na medicinskom kartonu. Osjećala sam se kao da sam iznevjerila neki nevidljivi odbor za izbor kada smo kupili prihranu koja će mu pomoći da svari plodnu vodicu koju je progutao.

Otkad sam dobila i ovog trećeg prekrasnog dječaka prije šest nedjelja, mnogo razmišljam o nevidljivim trofejima koje si stvaramo kao majke. Druge pak društvo stvori za nas. Užasno visoki standardi naspram kojih se mjerimo iako je to takmičenje u potpunosti izmišljeno i trebamo živjeti u zajednici a ne takmičenju.

Ne postoji trofej za prirodni porođaj naspram epiduralne ili carskog reza.

Ne postoji trofej za dojenje naspram korištenja prihrane.

Ne postoji trofej za najbrže gubljenje kilograma stečenih u trudnoći.

Ne postoji trofej za najslađu bolničku spavaćicu (zaboga miloga, sasvim je u redu da izgledate kao da ste se upravo porodile!!!)

Ne postoji trofej za najkreativniju temu za rođendansku žurku.

Ne postoji trofej za broj aktivnosti na koje ste upisali svoje dijete.

(Ovaj spisak može ići u beskonačnost)

Moj muž ni nije svjestan koliko su mi te riječi značile i koliko su mi omogućile da se opustim i uživam u svom novorođenčetu. Upravo zato sam željela da pozovem i vas da se opustite i uživate u majčinstvu.

Jedini trofej koji ćete nositi čitav život jeste povezanost koju stvorite sa svojom bebom. Svakako svi odemo kući iz bolnice sa ogromnom korpom punom dječije robice i pelena za bebu i uložaka za nas bez obzira na to koliko glamurozno nam izgledaju slike na Instagramu.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije