Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Žene koje trče sa vukovima

“Idite u šumu. Ako ne odete u šumu, ništa se neće dogoditi i vaš život nikada neće početi. ”

Clarissa P. Estes.

Redakcija

bebamur.com

​Ko još nije pročitao knjigu “Žene koje trče sa vukovima”?

Da li je ova knjiga tako strašna i divna u isto vrijeme, da se mora živjeti a ne jednostavno čitati?

Clarissa Pinkola Estes pisca i psihoanalitičara meksičkog porijekla, predstavlja prekretnicu u buđenju ženske moći. Zahvaljujući snazi njenih priča, Clarissa P. Estes probudila je u hiljadama žena vrisak divlje žene, slobodne i svjesne žene, probudjene do njene suštine, do njene moći; to je učinila zahvaljujući jednom od najstarijih oruđa čovječanstva: prisjećajući se moći arhetipova i simbola koji nas vode u srce šume, u našu najdublju unutrašnjost, gdje se često bojimo ići jer se plašimo vuka.

“Prožeti smo nostalgijom za drevnom divljom prirodom. Postoji nekoliko odobrenih antidota za ovu čežnju. Naučili su nas da se stidimo takve želje. Pustili smo da naša kosa raste a skraćujemo naša osjećanja. Ali senka divlje žene je još uvijek u nama, u našim danima, u našim noćima. Svuda i uvijek, senka koja ide iza nas i nesumnjivo ide na sve četiri noge. “
– Clarissa P. Estes

Ko su žene koje trče sa vukovima

Zašto je vuk tako važan? Autor nam to objašnjava: „Zdrava žena mnogo liči na vuka: robustan, pun energije, velike životne sile, sposobne da pruži život, spreman da brani teritoriju, inventivan, lojalan, lutajući.

Ipak, odvajanje od divlje prirode čini da ženska ličnost postane siromašna, mršava, blijeda, sablašna. Vuk je kralj šume, vodič u tami, divalj je i odan, snažan i zaštitnički nastrojen, ne plaši se samoće, već živi u čoporu. Postoji samo jedna stvar koja se može oduzeti vuku i ubiti ga: sloboda.

I evo nas, mi žene svijeta, okovane religioznim uvjerenjima, moralnim obavezama prema društvu u kojem je ženska figura izbrisana pred čovjekom, gdje joj je glas potisnut, ugušen i zakopan duboko u nju dok ne nestane. Gdje žena postaje senka sebe i više se ne prepoznaje.

Ali iskra je dovoljna da se ponovo pojavi, da se ponovo podigne, da se iz srca kostiju prisjeti “La Loba, La Que sabe – Ona ko zna “- arhetip divlje i mudre žene, ona koja svojom snagom uspejva da vrati na život koji je mrtav, da oživi vuka od kojeg su ostale samo kosti, da se probudi instinkt iz sopstvenog kostura.

Foto: unsplash

Priče su ljekovite

U “Ženama koje trče sa vukovima”, priče su uređene na smislen način, tako da nije samo knjiga za čitanje umom, već pravo inicijacijsko putovanje koje svaka žena može i treba napraviti. Zahvaljujući njenom radu, Clarissa P. Estes stavlja na raspolaganje svim ženama ono što je bilo dio našeg prastarog prtljaga, inicijacija koja je omogućila ženama da spoznaju sebe i svoju moć, da rastu na svjesni način.

Nepotrebno je reći da je prtljag odavno izgubljen, ali ono što izaziva maglu vremena, su one priče koje čine da rastemo, koje nose duboke lekcije, koje su nam utisnute kao tetovaže na duši, priče koje nas dovode do onog drveta gdje se plašimo da krenemo jer je suviše tamno, previše opasno, do trenutka kada probudimo našu “Lobu”.

Onda vid postaje akutniji, osjećaj za miris je finiji, prepoznajemo šta je naše na površini, mirišemo opasnost, dok ne umremo kao žene i rodimo se kao žene-vuk, divlje žene, kraljice šume.

Prva inicijacija

Da li ste svjesni tog strahopoštovanja koje se može osjetiti suočeno sa onim što ima veliku moć?

To je ono što sam osjećala u ovoj knjizi: Osjećala sam da bih jednog ili drugog dana morala uroniti u nju, ali čudan strah učinio je da se moje ruke odmaknu od tog volumena od preko 500 stranica koje je nešto u meni tražilo; ali prije nekoliko godina, posle burnog putovanja, osjetila sam da sam konačno spremna da se suočim sa tim i da je pročitam.

Prva inicijativna priča knjige bila je Barbablu, ista priča koju sam čitala sa osam godina sama i koja mi je nedeljama izazvala noćne more. Drevne priče nikada nisu bile praćene slikama, pa je ono što je viđeno tokom čitanja ili slušanja bilo rezultat tamnog drveta vlastitog nesvjesnog. Bolje sam shvatila zašto sam “nesvjesno” ostala tako daleko.

Foto: pixabay

Iako je Barbablu snažna i nemilosrdna priča o liku grabljivca i naivnih žena koje postaju plijen, to je bitna priča za rast djevojčica, budućih žena, kako bi im omogućili da izoštre nos i da se drže podalje od opasnosti.

Inicijativna priča za sve, ali prije svega za one mlađe koji moraju naučiti da probude svoju borbenu energiju i integrišu animus- mušku psihičku ličnost koja će im pomoći da ostvare ono što djevojka, kada postane žena, traži; da postanemo svejsna jaka i slobodna žena u budućnosti.

“Popravljajući ranjeni instinkt, domišljatost, učeći dublje aspekte psihe i duše, zadržavajući ono što smo naučili, ne okrećući se negdje drugdje, glasno proglašavajući ono što želimo … sve to zahtijeva bezgraničnu i mističnu otpornost . “
– Clarissa P. Estes

Početni put nikada nije lak, on je napravljen od izazova i suočava nas sa našim najvećim uspavanim strahovima. Ovako mi rastemo: gledamo ih i idemo prema njima.

Zato je važno da ne uklanjamo ove priče od naše djece kako bismo im omogućili da rastu kroz istinite i autentične priče, a ne one koje su zaslađene tamo gdje „svatko živi srećno zauvijek“, jer život nije takav; i priče znate služe za lični rast, a ne samo da se sanjaju.

Kao što C. P. Estes objašnjava u “Ženama koje trče sa vukovima”, mali vukovi su često naivni i kada vuk želi da pobjegne iz brloga da ide u lov, oni pokušavaju da ga prate kao da je to igra; ali majka reži i šalje ih nazad na bezbjedan put , jer svijet nije igralište, to je nemilosrdno mjesto gdje oni koji nisu pripremljeni podlegnu, oni koji ne mogu prepoznati ko je predator a ko nije.

Ljubav je i ovo: znati kako pripremiti svoju djecu da se suoče s budućnošću, nježno ali i teško kada je to potrebno.

Foto: pexels

Naučite da pratite stope

„Zdravi vukovi i zdrave žene dijele određene psihičke karakteristike: akutnu osjetljivost, razigrani duh i veliku predanost. Vukovi i žene su po prirodi srodni, znatiželjni su da znaju i posjeduju veliku snagu i izdržljivost.

Oni su duboko intuitivni i intenzivno se bave sa svojom djecom, svojim partnerom, grupom. Oni su stručnjaci u umjetnosti prilagođavanja stalno promenljivim okolnostima; oni su žestoki i veoma hrabri. “
– Clarissa P. Estes

Evo naše “Lobe” , divlje žene koja ne skriva izazov, opasnost i potrebu za rastom, da postane slobodna žena koja je rafinirala svoj instinkt.

Ovdje je intuicija skrivena u kostima vuka koji se rađa, u duši žena koje su se probudile do njihove moći i koje vode inicijaciju prema sjutrašnjim ženama, koje predaju drevne priče, čuvare drevnog načina inicijacije.

Preuzeto sa: bebamur.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije