LjudiMedicinanajnovijePojaveRadoznala Lola

Zašto toliko žena ne može doživjeti orgazam?

Imate li i vi problema sa orgazmom? Istraživanja pokazuju da je lična istorija manje značajna nego direktni dodiri.

Prevela: Saša Leper

Michael Castleman / Psychology Today

Foto: Pixabay

Još od kada je 1948. godine Alfred Kinsli pokrenuo moderna istraživanja o seksu, jedan zaključak se uporno potvrđuje. U poređenju sa muškarcima, žene dožive orgazam daleko rjeđe. Muškarci kažu da dožive orgazam u oko 95% heteroseksualnih odnosa, ali različite studije pokazuju da je kod žena taj broj između 50 i 70%.

Zašto? Postoje dvije mogućnosti: stvar je u ženama ili stvar je u seksu.

Psiholozi i sociolozi su se fokusirali na žene. Otkrili su četiri varijable koje čine skromnu razliku kada je riječ o broju žena koje dožive orgazam:

  • Demografija: Porastom životnog doba, obrazovanja i prihoda povećava se i vjerovatnoća za orgazam.
  • Vjerovanja: U poređenju sa ženama koje su prigrlile religijski fundamentalizam i tradicionalne seksualne uloge (žena kao domaćica), one koje su pobornice nešto liberalnijih religijskih i društvenih viđenja orgazam doživljavaju malo češće.
  • Veze: Kako se povećava količina sreće u vezi, tako se povećavaju i izgledi da će žena doživjeti orgazam.
  • Seksualna trauma: U poređenju sa ženama koje su preživjele incest, druge oblike seksualnog zlostavljanja i/ili napade, žene koje nisu imale seksualne traume češće dožive orgazam.

Istovremeno, seksualni istraživači su se fokusirali na ono što se dešava u krevetu. Otkrili su da kvalitet vođenja ljubavi pojedinačnih parova čini ogromnu razliku u učestalosti ženskih orgazama, daleko više nego psihološki ili sociološki faktori.

Uticaj demografije je malen

Australijski istraživači su pitali 5118 muškaraca i žena starosti od 16 do 59 godina o četiri gorepomenuta faktora, a onda su ih zamolili da opišu šta se dešavalo u toku njihovog posljednjeg seksualnog odnosa i da li su doživjeli orgazam. Generalno, 95% muškaraca jeste, ali istim se može pohvaliti tek 69% žena.

Demografija, vjerovanja, status veze i istorije seksualnih trauma žena donekle utiču na stopu orgazama, ali ne mnogo. Jedini demografski faktor koji se pokazao kao zaista značajan jeste nivo posvećenosti u vezi. Orgazam je doživjelo 70% žena u posvećenim vezama i 49% žena sa povremenim partnerima.

Istraživači su zaključili: „Demografske karakteristike i status veze imaju veze sa učestalošću orgazama, ali razlike nisu toliko značajne kao one koje su u vezi sa seksualnim praksama.“

 

Ključ do ženskih orgazama: kako muškarci zadovoljavaju žene u krevetu

Tokom posljednjih seksualnih odnosa, pored ljubljenja i grljenja, učesnici studije su prijavili i šest genitalnih seksualnih aktivnosti:

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije