LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Djeca su toliko zauzeta da im doktori prepisuju IGRU

Mnogim roditeljima sezona povratka u školu znači i suludi haos organizovanja aktivnosti djece – od muzičke škole, matematike sekcije do dodatnih instrukcija. Ali novi izvještaji Američke akademije za pedijatriju (AAP) pokazuju da bi nam bilo korisno da djeci isplaniramo i velike dijelove vremena posvećene isključivo slobodnoj igri.

Prevela: Saša Leper

Jenny Anderson / Quartz

Foto: Tanaphong Toochinda / Unsplash

„Igra nije bezvezna“, stoji u ovom izvještaju. Istraživanja pokazuju da igra pomaže djeci da, između ostalog, razviju jezik i vještine funkcionisanja, da nauče kako da pregovaraju sa drugima i da se nose sa stresom, da shvate kako da teže ka nekom cilju i ignorišu distrakcije. Izvještaj upozorava i na to da se roditelji i škole fokusiraju na akademska dostignuća nauštrb igre i preporučuje da pedijatri pokušaju preokrenuti stvari tako što će djeci propisivati vrijeme za igru.

„U periodu kada se na programe za rano djetinjstvo stvara pritisak da uvrste što više didaktičkih komponenti i manje razigranog učenja, pedijatri mogu igrati važnu ulogu u naglašavanju značaja izbalansiranog plana i programa rada koji ne zanemaruje značaj učenja kroz igru za pospješivanje zdravog razvoja djeteta“, navode autori pod vođstvom Majkla Jogmana, predsjedavajućeg odbora AAP-a za psihosocijalne aspekte dječijeg porodičnog zdravlja.

Foto: MI PHAM / Unsplash

ZNAČAJ IGRE

Prilično je poznata činjenica da se djeca u Americi danas igraju daleko manje nego ranije. Kako tvrdi ovaj izvještaj, u periodu između 1981. i 1997. godine vrijeme za igru se smanjilo za čak 25%. Nacionalno ispitivanje koje je obuhvatilo 8950 djece predškolskog uzrasta i roditelja otkrilo je da samo 51% djece izlazi vani jednom dnevno da šeta ili se igra sa makar jednim od roditelja. A usljed povećanog akademskog pritiska, 30% djece u američkim vrtićima više nemaju pauzu i odmor.

Mnogi ljudi smatraju da se ovaj trend loše odražava i na djetinjstvo i na buduće zaposlenje te djece. U Davosu, uber elitnom skupu globalnih brokera, stručnjaci za umjetnu inteligenciju i svjetski direktori firmi su zastupali stanovište da slobodna iga podstiče djecu da razviju sopstvenu inicijativu, saradnju i kreativnost – upravo one vještine koje su radnicima potrebne da bi zadržali prednost nad robotima. Psiholozi koji nemaju veze sa maloprije pomenutim izvještajem, uključujući i Pitera Greja sa Koledža u Bostonu, su rekli da bi posljedice nedostatka igranja mogle biti žestoke, uključujući porast rasprostranjenosti mentalnih problema kod tinejdžera.

Zbog toga Akademija smatra da je vrijeme da kolektivno promijenimo mišljenje o igri i shvatimo da se ne radi o trivijalnoj i potrošnoj razbibrizi već ključnoj aktivnosti za koju nauka pokazuje da se nalazi u samoj srži zdravog razvoja djece.

 

VIŠESTRUKE KORISTI IGRE

AAP razlikuje četiri vrste igre koja se smjenjuju odrastanjem djeteta.

Igranje sa predmetom počinje kada beba počne sve trpati u usta, a kasnije koristi predmete kao igračke („Vidi mama, telefoniram!“, kaže dijete držeći bananu.)

Potom dolazi fizička ili lokomotorna ili faza grubog igranja, koja počinje škakiljanjima i nastavlja se tučama jastucima i pregovaranjem slobodne igre na odmorima.

„To je vrsta igre slična onoj koja se viđa kod životinja, a omogućava djeci da rizikuju u relativno bezbjednom okruženju i omogućava im da steknu vještine koje su im neophodne za komunikaciju, pregovaranje i emocionalnu ravnotežu i ohrabruje razvoj emocionalne inteligencije“, pišu autori.

Foto: Jelleke Vanooteghem / Unsplash

Igra vani omogućava djeci da uklope različita čula: bacanje lopte ili igranje ganje ih uči kako da zajedno koriste tijelo i um. Možda zato istraživanja pokazuju da zemlje koje mlađoj djeci dopuštaju više odmora ostvaruju bolji akademski uspjeh.

Tu je i društvena ili igra pretvaranja koja se može odvijati sama ili u društvu a u kojoj djeca eksperimentišu tako što preuzimaju određene uloge – recimo predaju učionici punoj plišanih igračaka ili se igraju porodice.

AAP navodi brojne dokaze u prilog pozitivnih efekata igre. Nasumična istraživanja fizičke igre kod djece starosti od 7 do 9 godina su pokazala da igra pojačava inhibicije pažnje, kognitivnu fleksibilnost i funkcionisanje mozga što sve utiče na bolju kontrolu. Igra pretvaranja pomaže djeci da se samoregulišu jer su prinuđeni da zajedno kreiraju sistem po kome će funkcionisati njihov zamišljeni svijet te da „razvijaju svoju sposobnost racionalizovanja hipotetičkih situacija“. Igra je takođe veoma važna za djecu koja su izložena toksičnim nivoima stresa.

„Međusobno zadovoljstvo i zajednička komunikacija i usklađenost koju iskuse roditelji i djeca u toku igranja prirodno regulišu odgovor organizma na stres“, tvrdi ovaj izvještaj.

Foto: Olivia Bauso / Unsplash

VRATITI IGRU NA PRAVI PUT

Iako se autori izvještaja brinu da roditeljski laserski fokus na dostignuća djece prosto jedu slobodno vrijeme za igranje, problem pripisuju društvenom pritisku, a ne lošim namjerama. „Grižnja savjesti roditelja je proizvela takmičenje nad tim ko može zakazati više „prilika za obogaćivanje“ za svoju djecu. Posljedica je to da sada u danu ne postoji  dovoljno vremena da se djeca slobodno igraju, da im roditelji čitaju ili da porodica zajedno jede.“

Kako bi ovo promijenili, AAP preporučuje da vrtići podstiču više učenja kroz igru, i kako bi ojačali odnose između staratelja i djece i kako bi unaprjeđivali vještine funkcionisanja. Takođe podstiču roditelje da ne samo da štite dječije vrijeme za nestrukturisano igranje već da ih i ohrabruju da preuzmu vođstvo kada se igraju zajedno, na primjer kada sklapaju puzle.

Naravno, „zakazivanje“ vremena za slobodnu igru je jednostavnije reći nego uraditi. Za većinu roditelja to je logistički izazovno, zahtjeva da staratelji ili okruženje podržava prihvatljivu slobodnu igru u kojoj su djeca bezbjedna, nahranjena i u blizini škole ili doma. To je daleko teže za izvesti nego recimo upisati dijete u programersku sekciju ili kurs. Ali naši pedijatri žele da pokušamo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije