LjudinajnovijeNaslovna vijestRadoznala LolaZabavna Lola

Testiraj svoju pamet i logiku: možeš li reći ko je najgluplja osoba na ovoj slici?

Odgovor na ovu pitalicu pomoći će ti da naučiš nešto o sebi i svom načinu razmišljanja.

Fora je u tome što ne postoji samo jedan ispravan odgovor.

Ipak, kojem odgovoru najviše naginješ? Ko će najgore proći od osoba prikazanih na slici?

Redakcija

miss7mama.24sata.hr / Neda Ružić

Svi smo se ponekad zatekli u diskusiji koja nas je prenerazila: kako je moguće da moj dečko ne razumije šta mu govorim, kako je moguće da je komšinica cijelu stvar toliko pogrešno shvatila, kako je moguće da moja prijateljica život vidi toliko drugačije od mene…

Upravo na to želi ukazati ova zbunjujuća pitalica objavljena na stranici The Epoch Times – priznaju da su se namučili da je  slože, a nas je privukla jer je stvarno intrigantna – obavezno je riješi i razmisli o rezultatima.

Za razliku od mnogih testova inteligencije, ne postoji apsolutno tačan ili apsolutno netačan odgovor na ovu pitalicu. Ali, ukoliko upotrijebiš logično razmišljanje i dopustiš da na njega utiče tvoja životna filozofija, otkri ćeš nešto o sebi, vjerujemo i naučiti.

Nude se dva zaključka koja iz ove slagalice (a vjerojatno ih može biti i više). Naši zaključci kreću s dva potpuno različita polazišta – tvoja polazišna tačka otkri će ti kako razmišljaš.

Dakle, dobro pogledaj sličicu i prepusti se svojoj logici. Da vidimo koliko se podudara s onom autora ove zagonetke! Dakle, pogledaj sliku ispod i odgovori na pitanje – ko je najgluplja osoba od ove četiri na drvetu?

Nekoliko uputa: uporedi osobe po mjestu na kojem sjede i po tome šta rade. U čitavu priču ulaze i njihovi izrazi lica. Isto tako moraš uzeti u obzir da bi pad s drveta sigurno bio koban – dakle, govorimo o riziku. A onda razmisli šta tačno znači biti ‘glup’. Kad odabereš odgovor, provjeri kako mi vidimo tvoj odgovor jer će ti to možda otkriti nešto o tebi.

1. Najgluplja je osoba označena brojem 1

Polazišna logika: Opstanak najprilagođenijih

Najjednostavnija logika nam govori da je u ovoj situaciji nasigurnija osoba koja sjedi najbliže deblu. Naravno da je u prednosti u odnosu na one koji sjede daleko na granama. Po toj logici možemo zaključiti da je najmanje pametna osoba koja sjedi na najlošijoj poziciji. Iz takvog razmišljanja slijedi da su najgluplje osobe pod brojem 1 i 4.

Ali ipak, to što osoba broj 4 izgleda kao da je primorana da pila granu na kojoj sjedi – možda je sklona samoubistvu – možemo zaključiti da je na neki način najmanje svjesna svoje loše pozicije i posljedica koje slijede. S druge strane, osoba 1 posmatra mirno kako joj čak dvoje ljudi pili granu na kojoj sjedi kao da je sasvim nesvjesna onoga što slijedi – što nas dovodi do zaključka da je osoba 1 najgluplja.

Ovakvo zaključivanje polazi od pretpostavke da će preživjeti najpametniji jer su pronicljivi.

Ukoliko si ovom logikom… …

vjerojatno vjeruješ u naučni progres i preispitivanje starih rješenja razumno i logično. Nauka nam nudi nove načine razumijevanja svijeta i društva, a ti vjeruješ da možemo oblikovati budućnost i tako ostvariti svoje ciljeve. Vjerovatno stare institucije smatraš dogmatskima, praznovjericom.

2. Najgluplja je osoba označena brojem 3

Polazišna logika: metafizička pravda

Dok nam logika otkriva ko je trenutno na boljoj poziciji, postoje i puno veće stvari u igri, koje nisu ništa manje logične, a mijenjaju naše zaključke jer uzimaju u obzir moralne i metafizičke posljedice čina.

Sama ideja pravde otvara pitanje kazne u budućnosti, na primjer zatvorsku kaznu ili neku vrstu osvete. Prednosti prethodnog, logičnog razmišljanja tako nestaju i sve buduće posljedice čina moraju se uzeti u obzir – najgluplji je onaj ko na koncu snosi najteže posljedice.

U idealnom scenariju, osoba 1 trebala bi pokušati spriječiti zločinačko ponašanje ostalih, iako je sad već možda prekasno, a možda je isuviše tupa da bi shvatila šta će joj se desiti. Pa ipak, možemo zaključiti da osoba 1 barem neće počiniti zločin protiv drugih.

Istovremeno, osoba 4 ugrožava samu sebe, i to namjerno, što nije dobro. Ali zato što se čini da je pod prisilom, njegovo ponašanje možda uopšte ne otkriva kako on razmišlja u normalnim okolnostima. U najgorem slučaju, to što radi pogađa samo jednu osobu.

Osobe 2 i 3 izgledaju kao da su spremne počiniti zlodjelo. Možda ih čeka zatvor ili osveta bijesnih građana ili vječna kazna nakon smrti. Oni svjesno žele naštetiti drugome i rezultati su za njih sigurno najgori. Osoba broj 3 vjerojatno će doživjeti najgoru kaznu jer pokušava naškoditi dvjema osobama, a ne samo jednoj. Zato je najgluplja od ova četiri osobe.

Ukoliko si zaključivala ovom logikom…

vjerojatno podržavaš drevne moralne i građanske institucije i tradicije (uključujući i metafizičke ideje i vjerovanja), a ne najnovija, dalekosežna otkrića nauke. Vjeruješ da se mnoga od tih otkrića nisu potvrdila vremenom i smatraš da takozvanom ‘progresu’ treba prilaziti s oprezom.

Preuzeto sa: miss7.24sata.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije