DogađajiLjudiLjudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Nejra: Ko je poslao virus korona?

Po ko zna koji put, baš kao papiga iz kaveza, pitam se tajno i javno kako li izgleda Bog u očima onih koji mrze i sude u Njegovo ime?

Kako izgleda to božanstvo u glavi čovjeka koji tvrdi da je Bog kriv za požare u Australiji?

Nejra Latić Hulusić

Kako možeš vjerovati u silu koja, da bi se osvetila šačici nekih neposlušnih insana, zapali pola miliona kengura i koala? To nije Bog. To može biti samo ljudska rabota.

Bog je tamo gdje je svjetlo, on je tamo gdje je ljubav, on je tamo gdje je mir. On sebe opisuje kao Pravedan, Milostiv, Samilostan. Tamo gdje nema pravde, milosti i samilosti sigurno nema ni vjere u Njega koliko god neki narod glasno zjakao Njegovo ime.

U Njega sigurno ne vjeruje onaj ko može gledati nepravdu, neimaštinu i zlo činiti drugome. Može vikati, derati se, najvećim fontom na svijetu pisati po Facebooku da je tako, ali nije – kada bismo svi pocrkali da to dokažemo.

Zažmirite par sekundi i zamislite to božanstvo koje u koje vjeruje jedan naš efendija koji se prvi javi nakon svake prirodne i ekološke katastrofe da brže-bolje strovali krivicu na Boga.

Ako su poplave, poplavio nas Bog jer nismo dobro glasali. Ako su suše onda su radi golišavih žena. Kako god okreneš nije kriv efendija što djecu ne uči da se ne smije istresati smeće sa mosta u vodu. Nego efendija brže bolje, sa sebe krivcu na Boga da prebaci.

Zamislite sad božanstvo kojem pripada Svemir u svojoj beskonačnosti i koje odredi da kazni neki narod jer ga malo ne sluša – tako što naredi anđelima da sprže pola miliona životinja. To nije Bog.

Foto: unsplash

To može narediti samo birokrata iz najcrnjih dana sovjetskog komunizma. Taj imaginarni sovjetski birokrata za kojeg dio naše uleme umišlja da je Vladar svih svjetova, prema tvrdnjama ovih svojih sljedbenika poslao je i korona virus da usmrti Kineze jer muče muslimane Ujgure. Osvetoljubiv neki tip taj birokrata.

Ako vjeruješ da je Bog svemoćan, što jeste, zašto bi slao nasumični virus da ubija djecu kad možeš da kaže «Budi» i ono bude da tige više nema. Ali, zar nismo ovdje kako bismo jedni drugima olakšali?

Kako možeš cijeli život posvetiti istraživanju religije u knjigama i vjere u sebi, a da ti ne pade na pamet da ako je pravedni Bog ikoga trebao do sada da kažnjava virusima onda to zasigurno morao biti truhlo bogati muslimasnki svijet koji će da ucijeni Kinu trgovinom za slobodu Ujgura.

Ali ne rade to moćni muslimani, nego uredno razmjenjuje milijarde na berzi sa Kinezima i čekaju da Bog dragi pobije virusom njihove trgovinske partnere.

Kad nam skoči red na onkologiji radi smoga u kojem se davimo, naći će se opet neki efendija da nas ohrabri Božijom kaznom za neposlušnost. Pa se ti dok čekaš snimak pluća prebiri po glavi glavi šta si se ogriješio. Jer nije kriv efendija što nije narod naučio da traži gasifikaciju, odgovorno građenje i bolje javni prevoz. Kriv si ti sigurno za nešto, pa ti Bog dragi baju sad posalo da te pojede.

Moja svaka rasprava sa ateistima o postajanju Boga najteža je kad se dođe do pitanja – Ako postoji, kako može gledati da djeca u Africi dnevno umiru od jednostavnih bolesti. Uvijek kažem da vjerujem da je Bog dragi nama dao razum i vještinu da napravimo vakcinu i da se zakleo da ima lijek za sve.

Čemu onda postojanje ljudi ako nema vakcine koja ne košta ni dolar za su djecu na svijetu? Trebaju li je meleci distribuirati? To je valjda naša obaveza. Nismo stvoreni da budemo cvijeće.

Stvoreni smo kao najposebniji od svih bića. Zato što nam je dato da vodimo brigu jedni o drugima i o svemu ostalom. Stvoreni smo da usavršimo Zemlju i ka Savršenstvu da težimo.

Tamo gdje nema te težnje, nema ni Boga. Davno je Niče rekao da smo Ga ubili, misleći da smo ga ubili u nama, da Ga ignorišemo, da ga više, u onome što Bog dragi jeste, među nama nema. Nema milosti, nema pravde, nema samilosti.

Drago moje istureno odjeljenje dženneta, filijala Sarajevo, koje se evo u sve Božije poslove razumije, ali u ekologiju vidim slabije, koga je sad Bog kaznio prošlosedmičnim zamljotresom u Turskoj? Omiljenog vam Erdogana? On je, vidim, živ.

Ali, rahmet im duši, mnogi više nisu. Svi željno čekamo da se oglasite o uzročniku ovog prirodnog fenomena? Je li ovo bio Bog, ili HAARP? Ili možda neadekvatva gradnja i potkradanje na armaturi i betonu i prekomjerna gradnja na trusnom području koju više zemlja ne može da nosi.

Puca nam tlo pod nogama od tereta građevinske mafije. A, dragi Bog, ovaj kako ga ja zamišljam, najbolje zna.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije