LjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Može li me paket iz Kine zaraziti korona virusom?

Evo zašto vas kupovina neće razboliti.

Prevela: Saša Leper

Lisa Krieger / The Mercury News

Foto: Kelly Sikkema / Unsplash

Stanovnici epicentra misterioznog kineskog virusa koji se polako ali sigurno širi svijetom su u karantenu. Ali njihove pošiljke nisu. Da li one predstavljaju rizik?

Međutim, američki zvaničnici su u ponedjeljak objavili da ne postoje dokazi koji bi potvrdili širenje novog korona virusa putem uvezenih dobara.

„Generalno korona virus slabo može da preživi na površinama, pa je izuzetno nizak rizik od širenja putem proizvoda ili pakovanja koji se šalju danima ili čak i nedjeljama i stoje na sobnim temperaturama“, izjavila je dr Nensi Mesonier, direktorica Centra za imunizaciju i respiratorne bolesti pri američkom Centru za kontrolu bolesti.

Čak i najgori scenario kog možemo zamisliti – da je zaražena osoba kihnula na vašu pošiljku – nije opasan.

Ipak moramo napomenuti da ne postoji mnogo podataka o konkretnoj otpornosti ove vrste virusa jer je i dalje nov. Ali istraživanja pokazuju da virusi koji su mu srodni, SARS i MERS, na predmetu mogu preživjeti samo nekoliko sati. Najčešće se prenose s jedne osobe na drugu putem respiratornih kapljica.

Foto: CDC / Unplash

S obzirom na to koliko vremena je potrebno da pošiljka iz Kine stigne do nas, virus ne može preživjeti dovoljno dugo da zarazi i nas.

Istovremeno, i dalje nemamo nikakve dokaze da životinje i životinjski proizvodi uvezeni iz Kine predstavljaju ikakav rizik, ali takva trgovina se u svakom slučaju kontroliše daleko rigoroznije.

 „Ne znamo da li će se ovaj virus ponašati identično kao i SARS i MERS, ali ne postoje dokazi koji bi podržali prenosivost putem kontakta sa predmetima.“

Podsjećamo, pored Azije, zabilježeni su slučajevi oboljelih i u Sjedinjenim državama i u Njemačkoj.

 

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije