najnovijeNaslovna vijestO ljudima

Nemoj zbog svih onih muškaraca koji misle da nam je lakše jer možemo obući suknju

Svi koji me poznaju znaju koliko mrzim stereotipe. Bilo koje vrste.

Jelena Despot

 

Svi koji su ikada čitali moje tekstove znaju koliko mrzim ograničivanje žene. U bilo kom segmentu.

Koliko propagiram, pa čak ovako mala i nebitna ja, da je važno da u svakom momentu budeš slobodna, jednaka i neograničena.

Da nisi mašina, objekat.

Ali, koliko i mi ponekad griješimo. Koliko smo u stanju da zajebemo same sebe. Koliko se ponekad same svodimo na objekat i samim tim dajemo nekome za pravo da nas tretira kao noge, sise ili guzicu.

DA ODMAH RAZJASNIMO. Ne postoji suknja koja kaže: „Pipaj me“. Ne postoji dekolte koji kaže: „Siluj me“. Ne postoje hlače koje kažu: „Uhvati me za dupe“. Ali postoji dugme na košulji koje otkopčaš kad hoćeš da tvoje sise urade nešto za šta misliš da tvoj mozak ne može.

Kad to uradiš sebi, to je gore od bilo čega što ti može uraditi neki muškarac.

Kada prećutiš neki neprimjeren komentar upućen ka tebi.

Kada dozvoliš da te neko dira, a to ne želiš.

Kako očekivati da te neko poštuje kada se ne poštuješ sama? I zašto bi te poštovao bilo ko ako očekuješ da tvoje sise rade umjesto tvog mozga?

Počne to rano. Počne još u srednjoj školi u kojoj uvijek postoji neki profesor koji je blagonaklon prema djevojčicama pa se kod njega smiješiš malo više kada nisi spremila tu lekciju.

Pa dođeš na fakultetet gdje je još manje strašno ako ti profesor dobaci neki lascivan komentar. Pa obučeš neki naizgled nevin džemper u kojem ti se slučajno baš vide sise.

Pa si slučajno „izbacila“ dupe kada si od kolege tražila da uradi nešto umjesto tebe. Ili si dodala ekstra sloj ruža, otkopčala još jedno dugme na košulji i popravila frizuru, kada si krenula kod šefa da pregovaraš o povišici.

I u svakoj od tih situacija si se sama svela na objekat. Na ono protiv čega bi rekla da bi se borila da te neko pita je li u redu.

Ne kažem da je to povod da te neko dira. Ne kažem da je to opravdanje za neko nasilje. Ne kažem da je bilo šta od toga poziv na seks jer će ti žena sama reći kada bude željela da je diraš. Ali je degradirajuće. Degradirajuće je jer misliš da je tako lakše. Degradirajuće je jer misliš da tako treba.

Ja sam žensko. I imam sise. Narasle su onda i kada to nisam željela. Narasla je i guzica. I nikad mi nije falila muška pažnja kada je u pitanju moje tijelo. Nosila sam i dekolte. Opet nikad nisam dozvoljavala da moj dekolte bude glasniji od mene, i od mog mozga. I pametna sam. Iako sam zbog svojih sisa hiljadu puta bila okarakterisana kao glupača, jer čestite i pametne žene nemaju sise. Uprkos tome u osmom razredu osnovne škole prestala sam da nosim tri broja veće majice i prihvatila svoje tijelo. Opet nikada moje tijelo nije uradilo ništa umjesto mene.

Nikada u životu nisam obukla nešto da bih bila više seksi, osim kada sam željela da budem seksi muškarcu koji mi se dopada.

Nikada nisam obukla nešto da bih bila seksi svom šefu. I nikada nisam željela da me neko nadređen posmatra kao ženu, sise ili guzicu. Željela sam da me posmatra kao uposlenika i da me ocjenjuje na osnovu mog doprinosa na radnom mjestu na kojem se nalazim.

I ne mislim da sam posebna, niti jedina žena koja tako percipira svoje radne obaveze. Ali složićemo se da je i previše onih žena koje se objektificiraju da bi lakše dobile nešto što žele. Kada se stvari izmaknu kontroli i kada neko tvoju prekratku suknju shvati kao poziv da te pipa, onda je kasno. OPET KAŽEM, ne postoji suknja koja kaže pipaj me, ali postoji suknja koju obučeš misleći da ćeš dobiti nešto što želiš.

I nemoj. Nemoj to raditi sebi. Nemoj jer možeš i drugim putem. Biće teže, ali ćeš više voljeti sebe.

Nemoj zbog svih onih muškaraca koji misle da nam je lakše jer možemo obući suknju.

Nemoj zbog svih muškaraca koji misle da te mogu svesti na objekat.

Svedi se sama na objekat. Onda kad ti želiš. I u spavaćoj sobi. Sa muškarcem kojem ćeš biti objekat koji obožava.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije