LjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

„Ona ne može odbiti“: muškarci u Ugandi zahtijevaju da ih žena doji

Usljed poziva vlade da se pozabave ovim problemom, jedna studija je analizirala ovo prisilno ponašanje u Ugandi.

Prevela: Saša Leper

Louise Hunt / The Guardian

Foto: Unsplash

Džejnin*  muž voli njeno mlijeko. „Kaže da mu se sviđa ukus i da je dobro za njegovo zdravlje. Dobro se osjeća nakon što ga pije“, kaže 20-ogodišnjakinja iz Ugande koja ima bebu od 6 mjeseci.

Džejn je rekla da je njen muž počeo tražiti mlijeko iste noći kada se vratila kući iz bolnice nakon poroda. „Rekao je da hoće da mi pomogne sa laktacijom. Mislila sam da je to u redu.“

U nekim područjima Ugande, kao i dijelovima Tanzanije i Kenije nije neobično da muškarci piju mlijeko svojih partnerki. Sada se to povezuje sa rodnim nasiljem i prisilnim ponašanjem, a brine se i o tome kako to utiče na ishranu beba. Veoma malo se znalo o tome sve dok ministarka zdravlja Ugande, Sara Opendi, nije 2018. godine progovorila o tome u parlamentu i upozorila protiv „sve češćeg zahtjeva muškaraca da sisaju, što postaje problem za neke majke koje doje i njihove bebe.“

Foto: Eibner Saliba / Unsplash

Razlozi koji stoje iza ove pojave kao i njene posljedice su sada predmet prve preliminarne studije ovakvog ponašanja, a sprovodi je Univerzitet Kjambogo u Kampali i britanski Univerzitet u Kentu, uz podršku Fonda za istraživanje globalnih problema.

„Ta misija je prevashodno istraživačka. Nismo znali da li ćemo naći ikoga ko bi bio voljan da razgovara sa nama i prizna da to radi. Nismo zapravo znali ni da li je to stvarno ili ne“, rekla je dr Rovena Merit, britanska naučnica koja proučava ponašanja specijalizovana za javno zdravlje i glavna istraživačica na ovom projektu.

Studija se fokusirala na ruralno područje u distriktu Buikve u centralnoj regiji, gdje se priča da je ova praksa učestala.

Sproveli su intervjue sa četvoricom muškaraca koji rade kao vozači „boda boda“ taksi motora a kojima nije otkriven identitet.

Dr Merit je rekla da je jedan od njih rekao da zna muškarce koji to rade, ali da nikada nisu razgovarali o tome. „To mi govori da je to ponašanje učestalo, ali da nije društveno prihvaćeno.“

Preliminarna istraživanja su pokazala da muškarci često sisaju prije nego što se nahrani dijete, obično jednom dnevno, ponekad i češće, i da to otprilike traje sat vremena.

Muškarci su rekli da im sisanje majčinog mlijeka njihovih supruga daje energiju. „To me hrani. Dođem kući za ručak i oslobodim se stresa u sred radnog dana“, kaže Tomas*.

„Postoji vjerovanje u nekim zajednicama da majčino mlijeko daje energiju i vitalnost, pa čak i liječi bolesti kao što su HIV, AIDS i rak“, tvrdi dr Petar Rukundo, predavač na Univerzitetu Kjambogo koji je pomagao u ovom istraživanju.

Muškarci su takođe rekli da je to jedan od načina na koji podstiču seks i iskazuju nježnost i privrženost prema svojim partnerkama. „Ali u tim slučajevima to se dešava samo sa ženama koje su se nedavno porodile“, dodao je.

„Kako sisam, osjećam se da se ona brine o meni kao da sam dijete, a od tog osjećaja se lako postane ovisan. Osjećam se kao princ.“

Čini se da žene nemaju mnogo izbora. „Na osnovu ljudi sa kojima sam razgovarala, čini da se je to ponašanje većinski prisilno“, kaže Meritova.

Kada su je pitali šta bi se desilo ako bi odbila, jedna žena je odgovorila: „Plašim se da bi moj suprug otišao negdje drugdje ako mu ja to ne bih dozvolila.“

Tomas je priznao da bi žene zbog otpora mogle biti pretučene. „Ona ne može odbiti, jer kad postaneš opsjednut teško je odbiti. Odbijanje žena može izazvati nasilje, a to je veliki problem.“

Foto: Melanie Wasser / Unsplash

Ovo ponašanje se povezuje sa rodnim nasiljem u regiji Karamodža u sjevernoistočnoj Ugandi. „Glavni nutriocionista tvrdi da je to tamo uobičajena praksa i jedna vrsta nasilja, te da pijani muškarci ponekad nasilno idu na grudi dojilja“, tvrdi Rukundo.

Zdravstveni stručnjaci, uključujući i babice i nutricioniste, rekli su istraživačima za slučajevea u kojima se bebama morala davati prihrana jer su partneri htjeli majčino mlijeko i u kojima su se žene javljale na kliniku sa inficiranim ili izgriženim bradavicama jer su ih sisali muškarci. Takođe postoji i rizik da se beba zarazi od pljuvačke muškarca.

„Javnost ne zna dovoljno kakve sve rizike nosi takva praksa. Ali izazov je u tome što nemamo dokaz o širini rasprostranjenosti takvog ponašanja. Potrebno je to istražiti“, kaže Rukundo.

Pozvao je i vladu i partnere za razvitak da zajedno rade na umanjivanju štetnih posljedica. „I dalje nemamo neku jasnu poruku ili usmjeren trud, iako je ministarka zdravlja rekla da problem postoji. Dakle, na neki način, riječ je o poricanju. Ako nastave ćutati problem će ostati potisnut.“

Meritova je dodala: „Ono čega se ja plašim jeste da što se duže ovo nastavi to će više postati dio kulture i tradicije za iduću generaciju.“

 

*imena su promijenjena.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije