LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Seks za vrijeme menstruacije: Zašto mu reći da (ili ne)?

Ideja vam je više puta pala na pamet, o njoj ste možda i razgovarali s partnerom, ali još uvijek se niste usudili napraviti taj korak?

Ili, ipak, spadate u drugu grupu i redovno praktikujete ovu aktivnost?

Redakcija

zadovoljna.dnevnik.hr

Foto: zadovoljna.dnevnik.hr

Pričamo o seksu za vrijeme menstruacije, aktivnosti koja, suprotno uvriježenom mišljenju, ne mora biti “neuredna” kakvom se možda čini na prvu pomisao. Osim toga, ovakav seks može imati i neke koristi.

U slučaju da ste i vaš partner i vi spremni na ovaj korak, zapravo nema razloga da se odričete seksa na nekoliko dana svaki mjesec.

I ginekologinja. dr.sc. Jasenka Grujić ističe da je polni odnos u vrijeme menstruacije zdrave žene dozvoljen i smatra se normalnom polnom aktivnošću, a ne perverzijom. Naglašava da ovakav, kao uostalom i svaki drugi polni odnos, moraju željeti oba partnera.

Nekim je ženama polni užitak u vrijeme menstruacije povećan, uz smanjenje menstrualnih grčeva, katkada i glavobolja, dodaje ginekologinja koja ističe i neke manje pozitivne strane.

Valja znati da postoji uvećan rizik za obolijevanje od polno prenosivih bolesti u takvim okolnostima, kaže dr. Grujić uz napomenu da se na primjer virus side nalazi u menstrualnoj krvi.

Foto: pexels

KORISTITE KONDOM

Osim toga, nastavlja, menstrualna krv mijenja kiselost rodnice koja je važna u odbrani od infekcije što je takođe važno znati i koristiti kondom.

Kondom je nužan i ako u planu nemate roditeljstvo.

Kod žena s vrlo kratkim ciklusom postoji značajan rizik od neželjene trudnoće, kaže dr. Grujić.

Od ostalih “nuspojava” seksa za vrijeme menstruacije objašnjava da se nekim ženama krvarenje pojača, dok se nekima smanjuje. Takođe, ostaje kontroverznim i pitanje obolijevanja od benigne bolesti endometrioze.

ODLUKA KOJU DONOSITE ZAJEDNO

Zaključno, kao što je već i napisano, seks za vrijeme menstruacije je odluka koju par donosi zajedno. Sami trebate izvagati pluseve i minuse i procijeniti želite li se upuštati u tu avanturu.

Ukoliko koristite tampone, nikako nemojte zaboraviti ukloniti ga prije odnosa. Takođe, položaj u kojem će ovakav seks biti najmanje “neuredan” i istovremeno najudobniji je misionarski. Između ostalog, zahvaljujući gravitaciji, u ovom položaju je ograničen protok krvi.

I na kraju, ako još uvijek razmišljate o razlozima “za” i “protiv” seksa za vrijeme menstruacije, možda konačnoj odluci pomognu iskustva žena koje ističu da su se zahvaljujući njemu dodatno povezale s partnerom.

Seks s mojim partnerom za vrijeme menstruacije odveo je naš seksualni život na jednu sasvim novu razinu. U našem slučaju, sve se dogodilo u trenutku, a nakon što se dogodilo, shvatili smo da jedno drugom u potpunosti vjerujemo, u vezi apsolutno svega, jedno je od iskustava.

Kao tinejdžerici uvijek mi je govoreno da seks za vrijeme menstuacije nije higijenski. Čak i kad sam odrasla, ta mi se tvrdnja urezala u pamćenje i prvo sam morala svladati tu mentalnu blokadu sama sa sobom, prije nego sam o ovoj temi počela razgovarati s partnerom.

U početku smo oboje imali otpor prema tome, ali jednom kada smo se odvažili to je bilo to. Cijelo iskustvo pomoglo mi je da se opustim, ranija oklijevanja jednostavno su nestala, a nas dvoje smo se dodatno zbližili kao bračni par, drugo je iskustvo.

Naravno, ne dijele svi ovo oduševljenje, a na vama je da odlučite hoće li ili ne seks u vrijeme menstruacije postati (jednokratni ili stalni) dio vašeg intimnog života.

Preuzeto sa: zadovoljna.dnevnik.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije