DogađajiMedicinanajnovijeNaslovna vijest

„Za tvoje dobro“

Preventivni zdravstveni pregledi biće nastavljeni 1. februara, i to za stanovnike Banjaluke i to naselja: Bulevar, Centar I i II.

Za njih će pregledi biti organizovani u Poliklinici i trajaće sve do kraja maja.

Redakcija

domzdravljabanjaluka.com

JZU „Dom zdravlja“ Banja Luka, koji provodi ovu akciju na inicijativu Grada, planira da tokom godine ovom jedinstvenom akcijom bude obuhvaćeno više od 27.000 Banjalučana koji će imati priliku da na jednom mjestu obave više različitih pregleda, potpuno besplatno.

Gradskim budžetom za nastavak ove akcije, koja je počela u oktobru prošle godine, planirano je 600.000 KM.

Prema planu naše Ustanove, poslije pregleda mještana Bulevara, Centra I i II, do kraja godine besplatni pregledi obuhvatiće i mještane od 18 do 70 godina starosti u naseljima:, Karanovac (Ljubačevo), Borkovići (Bistrica), Piskavica (Gornja Piskavica), Vrbanja (Debeljaci), Kola i Stričići (Pavići).

Od početka akcije „Za tvoje dobro“ pregledi su obavljeni u Motikama, Česmi (Adi), Šargovcu (Drakulić), Aginom selu, Bočcu i Dragočaju (Prijakovci), na koje se odazvalo oko 75 odsto pozvanog stanovništva.

Ambulante u kojima se obavljaju preventivni pregledi sadrže svu potrebnu opremu za obavljanje ultrazvučnih pregleda, mamografije i drugih pregleda vezanih za ovu akciju.

Mobilne timove čine: specijalista ginekologije, specijalista radiologije, specijalista porodične medicine, tehničari, laborant i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje.

Akcija se fokusira na najrizičnija ili tipična oboljenja, a to su kardiovaskularna i maligna oboljenja. Svi pacijenti dobiće poziv iz ambulante porodične medicine da se odazovu na kontrole.

Svi koji ne dobiju poziv, a ulaze u obuhvaćenu starosnu kategoriju, te u određenom vremenskom periodu nisu obavljali preventivne preglede, a žele da se pregledaju, mogu da se jave u svoju ambulantu porodične medicine i zakažu pregled.

Iz preventivnih pregleda isključeno je stanovništvo koje je već oboljelo od malignih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa, zatim stanovništvo kod kojeg je urađena dijagnostika na navedene maligne bolesti i drugi preventivni pregledi unutar jedne godine, te trudnice i porodilje unutar šest mjeseci nakon poroda.

Preuzeto sa: domzdravljabanjaluka.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije