AktivizamFeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Pogledajte šta je toliko spektakularno u ogrtaču Natali Portman na dodjeli Oskara

Nećete se razočarati, obećavamo!

Prevela: Saša Leper

Jenna Amatulli / Huff Post

Foto: Flickr

Posebno krojeni Diorov ogrtač koji je Natali Portman nosila na ceremoniji dodjela Oskara imao je poseban ukras – imena svih rediteljki koje su zakinute za nominaciju na 92. Nagradama Akademije.

Natali Portman je svojom odvažnom odjevnom kombinacijom nastavila svoju misiju prozivanja Holivuda zbog manjka odavanja priznanja ženama i tako direktno aludirala na kontroverze u vezi sa Oskarom.

U nedjelju je hrabro iznijela posebno krojeni Diorov orgtač koji je prošiven imenima rediteljki koje nisu nominovane na 92. po redu Nagradama Akademije.

Foto: Getty Images

Uprkos obilju prošlogodišnjih projekata na čelu kojih su stajale žene – „Little Women“ Grete Gervig, „Hustlers“ Lorin Skafarije, „The Farewell“ Lulu Veng, „Queen & Slim“ Meline Metsoukas i drugi – kategorija za najbolje reditelje ove godine je sadržavala isključivo muškarce. Između ostalih, nominovani su Kventin Tarantino za „Once Upon a Time in Hollywood“, Bong Džun Ho za „Parasite“, Sem Mendes za „1917“, Martin Skorseze za „The Irishman“ i Tod Filips za „Joker“  .

Foto: Getty Images

Portmanova  je već dugo strastveni pobornik žena na filmu. Dospjela je na naslovnice širom svijeta kada  je 2018. godine na 75. dodjeli nagrada Zlatni globus prozvala sve muškarce nominovane u kategoriji za najboljeg reditelja te godine. Stojeći pored partnera prezentatora Rona Hauarda, Portmanova je rekla: „Evo i nominovanih koji su isključivo muškarci.“

Prije toga, 2015. godine je odbila da potpiše ugovor za film o Rut Beder Ginsberg pod nazivom „On the Basis of Sex“ dok nisu našli rediteljku za taj film. Naposlijetku je Portmanova odustala od filma iako je na čelo projekta stala žena – Mimi Leder. Ulogu Ginsbergove je na kraju tumačila Felisiti Džouns.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije