DogađajiKulturaLjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Zašto je „Parazit“ ušao u istoriju Oskara?

Zato što je prvi film ikad koji nije na engleskom jeziku a koji je osvojio nagradu za najbolji film.

Prevela: Saša Leper

The Guardian

Foto: Flickr

Nakon što je i ova sezona dodjele nagrada protekla prilično predvidljivo, Oskar je donio potpuno neočekivan preokret na samom kraju svoje ceremonije. Naime, kapitalističku satiru „Parazit“ su proglasili najboljim filmom godine.

Komedio-drama Bong Džun-hoa o siromašnoj porodici koja se uvuče u jedno domaćinstvo bogataša je prvi film ikada koji nije na engleskom jeziku a koji je uspio osvojiti ovu vrhunsku nagradu. Ista ceremonija ga je počastvovala priznanjima i za najbolju režiju, najbolji originalni scenario i najbolji međunarodni film.

Favorit za ovo priznanje je bilo ostvarenje „1917“ Sama Mendesa, koji je prethodno osvojio nagradu BAFTA, Zlatni globus i Nagradu gilde producenata. Pa ipak, nisu otišli kući praznih ruku, već su odnijeli čak tri kipića –za kinematografiju, vizuelne efekte i miks zvuka.

Ovo je značajan momenat u filmskoj industriji i iz razloga što je prvi put nakon 65 godina pobjednik festivala u Kanu takođe dobio i Oskara za najbolje filmsko ostvarenje.

U govoru prilikom preuzimanja nagrade za najbolju režiju, Bong je odao poštu Skorsezeu rekavši da mu se u mladosti jedan njegov citat urezao duboko u srce: „Najličnije je najkreativnije.“

Takođe je zahvalio Tarantinu na podršci koju je iskazao njegovom radu: „Kventine, volim te.“

Bong je mikrofon ustupio i producentima filma koji su rekli da se „veoma podesan trenutak u istoriji dešava upravo sada“ i pohvalili Bonga na njegovoj „ludoj kosi načinu na koji govori, načinu na koji hoda, a naročito načinu na koji režira“.

Foto: Étienne Laurent/EPA

Samo deset filmova ikada je bilo nominovano u kategoriji za najbolji film – uključujući i Amour i Život je lijep – ali nikada nijedan nije i osvojio nagradu.

Nagrade Akademije su se i prethodnih godina susrele sa pritiskom i prozivkama na račun rodne i rasne inkluzivnosti, pa bi djelimično objašnjenje za ovaj presedan mogla biti i njihova nastojanja da pokažu svoju otvorenost i, kako je to rekao Bong na dodjeli Zlatnih globusa, da se ne plaše „barijere od 2.5 cm u vidu podnapisa“ za film.

Gotovo svaka osoba koja je te noći kročila na pozornicu osvrnula se na ovogodišnju kontroverzu u vezi sa zastupljenošću rasa i polova nominovanih.

Dobitnik priznanja za najboljeg glumca Hoakin Feniks je nastavio niz politički obojenih govora – uključujući i njegov napad na „sistemski rasizam“ filmske industrije o kome je govorio prilikom prihvatanje nagrade BAFTA – strastvenim pozivom na oružje rekavši ljudima da treba da prestanu da se bore i iskorištavaju jedni druge, planetu i druge vrste koje žive na njoj.

Foto: Getty Images

U istom kontekstu, naročito značajna je i pobjeda koju je odnio Taika Vaititi za najbolji prilagođeni scenario za ostvarenje „Džodžo Rebit“. Vaititi je prvi ikada nagrađeni Maor, a svoju nagradu je posvetio „svoj urođeničkoj djeci širom svijeta“. Nimalo manje primjetan nije bio ni njegov komentar izrečen iza pozornice u kome je rekao da pri kraju Drugog svjetskog rata

„ako ste bili nacista, išli biste u zatvor. Sada ako ste nacista komotno možete povesti marš na trgu sa drugarima“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije