najnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Ubo je nožem tri puta, ona ga brani: Da sam ćutala, ne bi to uradio!

Dragana S. iz okoline Kladova nakon što ju je muž tri puta ubo u srce i nekim čudom preživela, postala je sudeći po komentarima jednog dela javnosti “hrabra iskrena žena” koja je zaslužila jedno veliko “bravo”.

Jovana Kešanski

Zbog čega?

Jer je odlučila da muža ne tereti uz šokantno pojašnjenje:

“Ja sam kriva, a ne moj muž. Ja sam ga izazvala! Svađali smo se i razbesnela sam ga. Da sam ćutala, on to nikada ne bi uradio.

Bio je pijan. Rekao mi je: „Nemoj više to da radiš, svi mi se smeju“, misleći pritom da ga varam. Odbrusila sam mu da ću raditi šta god poželim i da on ništa ne može da mi zabrani. Još sam mu i rekla: „Šta mi možeš!“

Prema rečima izvora bliskog istrazi, Dragana je ispričala da je posle tih njenih reči Zoran dograbio nož iz kuhinje.

“Ni tada nisam prestala da ga provociram. Rekla sam mu: „Šta je, hoćeš da me ubodeš?“ Tada je Zoranu pukao film i počeo je da me ubada” – završila je svoje svedočenje Dragana, zaprepastivši sve prisutne.

Sve ovo dogodilo se dva sata posle ponoći. Prvo su svađom probudili mlađu ćerkicu koja ima tek 12 godina, a zatim i stariju ćerku i njenog momka koji je, videvši šta se dešava, zaustavio Zorana da ne ubije Draganu.

U komentarima Draganu mahom podržavaju muškarci koji smatraju da je nasilje nad ženama uvek isprovocirano zvocanjem.

“Svaka čast ženi na iskrenosti , otprilike 90 posto žena izazovu supruga, pa posle im kriv đavo!”

“Samo je iskrena. Veoma često vam je jezik brži i duži od pameti pa i najstaloženijeg čoveka možete izbaciti iz takta.”

“Žene ne znaju kad je dosta, nego nastavljaju da zvocaju.”

“Žene nas psihički maltretiraju, a za nas nema sigurne kuće. Pritom ovo je logičan splet okolnosti.”

Da li je logičan?

Nije. Jer ubadanje nožem, koje je uzgred moglo da se završi fatalno, nikada nije logičan sled događaja i nikada ne može biti odgovor na zvocanje.

Hajde da se onda svi lepo opašemo nožekanjama i kad god nam neko zvoca, unosi nam se u lice, provocira nas do mere koju ne možemo da podnesemo… da potegnemo nož i završimo s tim. Zapravo s njim ili njom.

Foto: pexels

Prethodno bi valjalo da privučemo decu oko sebe, kao najverniju publiku, pa da im na licu mesta pokažemo kako smo “sposobni” da se izdignemo iznad situacije, kako smo “staloženi” kad nas neko zajebava.

Da im lepo, na licu mesta pokažemo, da se zvocanje razrešava tako što uzmeš nož i počneš da ubadaš toga koji zvoca, i da to isto mogu i oni kada neko u školi počne da im se unosi u facu i zeza ih.

Pijani Zoran, i Dragana su svojim ćerkama priredili maestralnu izvedbu predstave: “Ne provociraj me pijanog, ubiću te” u dva čina. Prvi čin je pokušaj ubistva, a drugi čin je Draganin oproštaj mužu nasilniku.

Dragana je iz ko zna kojih razloga, ne poznajem ih, ne ulazim u njihove bračne “vode” svojim ćerkama servirala lekciju: Ako vas danas sutra momak ili muž ubodu tri puta u srce i nekim čudom preživete, nemojte da ih teretite jer ste vi krive, mužu se ćuti, muž se ne sme provocirati, posebno kad je pijan, mužu si pokorna i ne nastavljaš se.

Dragana ćerke sigurno nije želela da ovome poduči namerno, ali je svojim činom oprosta to ipak uradila.

Da li se iza svega krije njen strah da bi sistem zaribao da ga je prijavila i da bi se nasilnik kad tad vratio da je ubije, ne znam, ali ni opcija ostajem sa tobom u braku zbog ovog straha nije normalna, jer svako njegovo naredno pijanstvo, svaka njena “brzopleto” izgovorena i “suvišna” reč može ga ponovo isprovocirati da potegne nož na nju.

Kao da mu je pružila još jednu šansu da sledeći put bude precizniji.

Šta da nije bilo budućeg zeta da mu zaustavi ruku posle trećeg uboda? Šta je sa ćerkicama koje su to sve videle, a treba da nastave da žive u “toplom porodičnom gnezdu”?

U celoj priči zaista mi je najtragičnija poruka koja se šalje mladim generacijama:

Devojčicama da budu pokorne i da ćute, jer provociranje može da izazove muškarca (nesposobnog da se obuzda) da potegne nož i povredi ih ili ubije. Dakle stavlja se znak jednakosti između previše sam pričala = povredi me.

Uz modifikacije: previše sam se razgolitila = povredi me; previše sam se našminkala = povredi me, previše sam se smejala u društvu tvojih prijatelja = povredi me…nisam znala da si previše popio, pa se nisam ni zaustavila sa provokacijama = povredi me.

A muškarcima da je zaista u redu da ženino zvocanje prekinu nasiljem, jer za njih ne postiji Sigurna kuća.

I za kraj, pre nego teška zavesa padne: deci ovakvim slučajevima poručujemo da postoje ljudi nedorasli uloge roditelja koji imaju obavezu da vode računa o svojim postupcima i da nema opravdanja (alkohol, provokacija, prevara…) da pred dečijim očima demonstriraju psihičko i fizičko maltretiranje.

U šta ih mi to pretvaramo?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije