DogađajiKulturaLjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Ko je prva žena u 20 godina koja je osvojila Oskara za OVU kategoriju?

Kompozitorka Hildur Gudnadotir je zahvaljujući svom radu na filmu „Džoker“ postala prva žena u 20 godina koja je dobila Oskara za najbolju originalnu muziku.

Prevela: Saša Leper

August Brown / Los Angeles Times

Ova Islanđanka je tek četvrta žena koja je osvojila ovu nagradu i prva još od davne 1997. godine.

Tridesetsedmogodišnja Gudnadotirova je postala zapažena u sklopu eksperimentalne grupe Mum, a prethodno je osvojila Zlatni globus i nagradu BAFTA za muziku u filmu „Džoker“.

Posljednja dobitnica u ovoj kategoriji je bila En Dadli čiji je rad na filmu „Skidajte se do kraja“ (The Full Monty) odnio nagradu 1997. godine.

Samo sedam žena ikada su dobile nominaciju za Oskara za najbolju originalnu muziku.

Gudnadotirova je svoj govor prihvatanja nagrade završila pozivom „djevojčicama, ženama, majkama, kćerima koje čuju muziku kako vrvi u njima“ da progovore. „Potrebno nam je da čujemo vaše glasove.“

U intervjuu koji je dala prošle godine, Gudnadotirova je opisala napetu, zlokobnu muziku kao odraz previranja u umu protagoniste:

„To je vrsta snaga koja nastoji da preovlada… To su sile koje on još uvijek nije uspio shvatiti. Posljednji put kad čujemo tu temu ona se pojavljuje u najagresivnijoj verziji – ima jake bubnjeve i čini se da je čitav orkestar ugušio ćelo. I dalje je tu, ali bijes je preovladao Arturom.“

Foto: Pxfuel

 

Gudnadotirova je ranije dobila nagrade Gremi i Emi za originalnu muziku u HBO-ovoj seriji „Černobil“, a nastupala je i u vrlo hvaljenoj originalnoj muzici u fimovima „Dolazak“ (Arrival) i „Sikario“ (Sicario) pokojnog Johana Johansona.

U kategoriji za najbolju originalnu muziku za ovogodišnji Oskar nominovani su bili i „1917“, „Male žene“ (Little Women), „Priča o braku“ (Marriage Story) i „Ratovi zvijezda: Uspon Skajvokera“ (Starwars: Rise of Skywalker).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije