LjudiMedicinaPojaveRadoznala Lola

Ne dopustite da vaši sinovi budu zgroženi menstruacijom

Baš zato što sam oduvijek normalno govorila o menstruaciji moj sin ne pamti vrijeme kada nije znao šta je to.

Prevela: Saša Leper

Kristen Mae / Scary Mommy

Foto: Unsplash

Još otkad je moj sin bio mali, kad god sam imala menstruaciju rekla bih da mi je potrebna privatnost u kupatilu kako bih promijenila tampon ili uložak. Rekla bih to uobičajenim, svakodnevnim tonom glasa kao i kada govorim da idem po čašu vode.

Kada je malo porastao pitao me za šta služi tampon i rekla sam mu da je za menstruaciju. To je tada bilo dovoljno, ali kada je još malo porastao pitao me: a šta je to menstruacija. Objasnila sam mu jezikom koji jedno dijete može da razumije: „Ako mama neće imati još jednu bebu, njena materica“ – tu bih se potapšala po stomaku – „se očisti da se pripremi za idući mjesec za svaki slučaj.“

Kako je moj sin rastao, tako smo ulazili u više detalja o menstruaciji, pa sam mu objasnila o grčevima, promjeni raspoloženja i većem odlivu i tome kako zbog toga ne mogu da se bavim fizičkim aktivnostima. Baš zato što sam oduvijek normalno govorila o menstruaciji moj sin ne pamti vrijeme kada nije znao šta je to. Prokomentarisao je da mu je drago što se ne mora baktati s tim i da je grozno što žene moraju prolaziti kroz to. To je bila odlična prilika da mu ukažem na to da i trans dječaci i muškarci mogu dobiti menstruaciju i da da, krvarenje jednom mjesečno jeste bezveze, ali nije nimalo sramotno. To je prosto jedna od stvari koju tijela sa vaginama rade.

Isti sam razgovor vodila i sa svojom kćerkom, ali kada je riječ o normalizovanju menstruacije, uvijek sam više pažnje posvećivala sinu. To je zato što ne želim da moj sin odraste i postane jedan od onih muškaraca koji se stide da kupe tampone ili uloške za svoje partnerke ili drugarice i koji su u potpunosti zgroženi čitavom tom idejom.

Kao onaj lik u emisiji koji je mislio da su gaćice za menstruaciju „odvratne“. Uporedio je menstrualnu krv sa izmetom (da, zaista) i rekao da svaki put kad ženi kapne malo krvi na donji veš treba da ga baci i kupi novi.

Dušica. Samo preko mene mrtve će moj sin ikad reći takve gluposti.

Ali taj čovjek i svi nalik na njega nisu izuzetak. Zahvaljujući nedostatku realističnih i detaljnih časova seksualnog obrazovanja u školama, preostalim društvenim stigmama i generalnom stidu mnogih roditelja da se dotaknu ovih tema sa svojom djecom, menstruacije se i dalje smatraju gadnim i o njima se ne govori.

Žene i dalje šapuću drugim ženama kada treba da ih zamole za tampon kao da se pola ljudi ne nosi sa tim svaki mjesec, a reklame i dalje koriste plavu tečnost da predstave krv kada govore o upijanju.

Sve i da možemo da vjerujemo školama i časovima seksualnog obrazovanja (a ne možemo), mi kao roditelji bismo se trebali pozabaviti ovim pitanjem. Važno je da normalizujemo menstruaciju kako za djevojčice, tako i za dječake. U ono malo časova seksualnog obrazovanja koje imaju, djecu razdvajaju po polovima kada dođe red da ih uče o reproduktivnom sistemu.

A zamislite tek da ste transrodno dijete. Koliko samo mora biti bolno trans djevojčicama da sjede i slušaju o menstruaciji i znaju da je nikada neće iskustiti ili trans dječacima koji uče o erekcijama a zapravo treba da znaju više o menstruacijama. Svi zajedno se morao potruditi da se ta stigma podigne i da se menstruacija normalizuje.

Treba da razgovaramo o činjenici da vagine krvare jednom mjesečno sa svom djecom, ali naročito sa onom koja nemaju vagine.

Menstruacije nisu ništa neobično i nisu odvratne. To je prosto nešto što tijela rade, nešto što je neophodno i na neki način nevjerovatno i povremeno ogromna gnjavaža.

Veo tajne i srama koji obavija menstruacije može imati dublje i nenamjerne negativne posljedice – ako su menstruacije nešto sramotno i prljavo, onda su i tijela od kojih menstruacija potiče. Tijela koja imaju vaginu su i ovako pod dovoljnim spregama propitivanja i oduzima se autonomija na toliko različitih načina. Da li sada želimo da pošaljemo poruku da naša tijela nisu naša, čak ni da o njima govorimo?

Hajde da odgojimo dječake i muškarce kojima je sasvim u redu da kupe tampone ili uloške, jer menstruacije nisu ništa sramotno i odvratno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije