DogađajiLjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Podvig lekara u Urgentnom centru: Ženi ISTOVREMENO uradili carski rez i operaciju glave, spasili dva života

Stefan je rođen sa 3.770 grama i dobro je, a Ana se u Urgentnom centru u Beogradu uspešno oporavlja posle dve operacije koje su lekari istovremeno radili.

Redakcija

novosti .rs

Za porodicu Antić, Anu (32) i Vladimira (34), iz Loznice, iščekivanje prinove, nedelju dana pre termina porođaja, u trenutku, kad je Ana sama pala na ulici, udarila glavom, i izgubila svest, preraslo je u tešku dramu.

U trenutku su i ona i beba mogle da izgube život, ali je zato njihova sreća sada mnogo veća, nego što je uobičajeno kada se rodi prvo dete. Stefan je rođen sa 3.770 grama i dobro je, a Ana se u Urgentnom centru u Beogradu uspešno oporavlja posle dve operacije koje su lekari istovremeno radili: neurohirurškog uklanjanja velikog tromba iz glave i carskog reza.

Samo pola dana ranije, u četvrtak predveče, oko 17 sati, kad je Ana pala u Studentskoj ulici na Novom Beogradu i najveći optimista teško bi se usudio da zamisli da ishod, ipak, može da bude ovakav.

– I Anu i bebu spasli su prvo slučajni prolaznici, koji su dobro shvatili da je situacija ozbiljna i pozvali hitnu pomoć, a onda, kada je iz KBC Zemun, hitno prebačena kod nas, dva tima mladih lekara Kliničkog centra Srbije, u kojima su sve bile žene – kaže, za “Novosti”, profesorka Danica Grujičić, vođa neurohirurškog tima.

Doktorke Dušica Kocijančić Belović i Željka Rašić hitan poziv da stiže trudnica u teškom stanju primile su na dežurstvu u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj. Privatnim kolima su odmah požurile u Urgentni centar.

– Kad smo ušle u salu, žena je već bila intubirana i u anesteziji – priča dr Kocijančić Belović. – Ubrzo su pristigli pedijatar, babica i sestra. Gotovo istovremeno, neurohirurzi i mi započeli smo dva izuzetno delikatna zahvata.

Doktorka Rašić kaže da su svi radili kao sat, bez panike, i sa dva cilja: da spasu i majku i bebu.

– Trudnica je bila u teškom stanju, bez svesti, sa velikim epiduralnim hematomom od udarca pri padu, što je ekstremno loš nalaz – nadovezuje se dr Zorica Pešić, anesteziolog. – Takvo stanje, u visokoj trudnoći, pred porođaj, za 32 godine rada nisam videla, a ni moja koleginica dr Ksenija Petković, anesteziolog.

Oba zahvata trajala su 75 minuta.

– Trebalo je videti tu sreću na licima svih u sali kad smo shvatili da smo uspeli – kaže dr Željka Rašić.

Neurohirurški zahvat izvele su doktorke Rosanda Ilić i Jelena Živanović Kostić. Sve je moralo da se radi brzo, jer već na dijagnostici, odmah posle reanimacije po prijemu u Urgentni, pokazalo se da Ana ima znakove oštećenja moždanog stabla.

Ovo je veliki uspeh mladih stručnjaka – ponosna je profesorka Grujičić. – To su oni mladi koji nisu gledali da li je isteklo radno vreme, naučili su posao i stekli sigurnost. Nije tačno da neće imati ko da nas leči.

Srećni tata Vladimir na telefonu nam pokazuje sliku sina prvenca. Stefan je u Institutu za neonatologiju.

– Sve je sad u redu – kaže Vladimir. – Ko je mogao da zamisli da bi nešto ovako moglo da se dogodi. Ana je dobro podnosila trudnoću. Svaki dan je išla u šetnju do moje sestre, koja se nedavno porodila i živi blizu.

Svaka čast lekarima, beskrajno smo zahvalni i prolaznicima koji su alarmirali Hitnu pomoć i policiju. Bio sam na poslu. Majka me je pozvala i po drhtaju u glasu sam shvatio da nešto nije u redu i pre nego što je rekla: “Kreni, ali polako vozi, Ana je pala.”

Ana sa maskom za kiseonik leži u Šoku E, na neurohirurgiji Urgentnog centra. Doktorka Marija Rajković, anesteziolog, potvrđuje da je porodilja dobro. Ana se blago osmehuje dok virimo sa vrata, maše i na sva naša pitanja: “Kako ste? Da li ste videli sina? Da li je lepa beba?”, potvrdno klima glavom.

A, Stefana je zasad, videla samo na slici.

ODLIČAN NALAZ SKENERA

Nalaz skenera posle operacije je odličan, Ana nema nikakva neurološka oštećenja, ali još moramo da budemo obazrivi – kaže profesorka Danica Grujučić. – Posle ovakvih stanja nisu retke tromboembolije, i da ne bi bilo komplikacija, ona mora da prima zaštitu koja se daje s velikim oprezom.

Inače, i tokom ovakvog zahvata pacijent mora da prima značajne doze lekova i zato je bilo izuzetno važno da se istovremeno žena i porodi, da terapija koju prima ne bi uticala na bebu.

Preuzeto sa: novosti.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije