Preduzetništvo

Rosa Ferinčević: Hemičarka i inovatorka proizvoda Acidosalus, Naj žena 21. vijeka Jugoistočne Evrope!

Rosa Ferinčević je hemičar i inovator, uspješna poslovna žena koja više od dvije decenije gradi karijeru na, kako se to naziva, realnom tržištu. Vlasnica je kompanije MarinaLab Opus, čiji se proizvodni pogoni nalaze u Kupinečkom Kraljevcu, mjestu nadomak Zagreba. Kompanija MarinaLabOpus se bavi proizvodnjom probiotičkih dodataka prehrani, medicinskih proizvoda i kozmetike.

Razgovarala: Jelena Računica Šatara

Za inovativne tehnologije i proizvode sa živim probiotičkim kulturama Rosa Ferinčević je u prethodnih 20 godina dobila više od 40 priznanja i nagrada u velikoj konkurenciji inovatora iz cijelog svijeta, a ova veoma inspirativna žena sa nama je podijelila tajne svog uspjeha.

Vlasnica ste kompanije MarinaLab Opus. Možete li nam detaljnije objasniti čime se Vaša kompanija bavi?

MarinaLab Opus d.o.o. je obiteljska tvrtka za proizvodnju medicinskih proizvoda, kozmetike i dodataka prehrani. Naše poslovanje usmjereno je na proizvodnju kvalitetnih, sigurnih i učinkovitih proizvoda u skladu sa evropskom zakonskom regulativom (GMP) i međunarodnim normama ISO 9001:2008 i ISO 13485:2003, te stalno postizanje zadovoljstva kupaca. Želimo unaprijediti sve aspekte našeg poslovanja kroz implementaciju sustava upravljanja kvalitetom te stalno poboljšavamo naše znanje, metodologije i proizvode uz osiguranje otvorene komunikacije s našim zaposlenicima, kupcima i dobavljačima. S obzirom da smo jedna od vodećih hrvatski tvrtki u proizvodnji inovativnih dodataka prehrani, medicinskih proizvoda i kozmetike na bazi prirodnih sirovina koji su istinski učinkoviti u očuvanju zdravlja i ljepote i koji pridonose kvalitetnijem životu ljudi, cilj nam je učiniti dostupnim naše proizvode i van granica Hrvatske

Koliko hrabrosti je bilo potrebno da iz TOZ-a, gdje ste radili na analizi i kontroli kozmetičkih proizvoda odete i pokrenete sopstveni biznis? Da li vas je okolina podržala ili ste naišli na otpor?

Dosta hrabrosti je trebalo, počela sam paralelno: radeći u kontroli u TOZ-u i stvarati sopstvene proizvode u malom iznajmljenom prostoru, pa kako se proizvod Acidosalus sve više počeo tražiti po ljekarnama, više nisam mogla biti na dvije strane. Tako da sam morala donijeti odluku i odlučila sam se za vlastiti razvoj. Malo su me svi čudno gledali, jer sam sigurnost stalnog posla željela zamijeniti neizvjesnim početkom potpuno novog biznisa i to u životnim godinama kada većina ljudi već sumira radne rezultate. Trebalo je donijeti takvu odluku. Medjutim, ogromna želja i strast prema istraživanju novih tehnologija ,odgovornost prema korisnicima koji su sve više i više tražili pomoć u mojim proizvodima, kao i podrška koju sam imala od prijatelja i djece prevagnula je na stranu novog početka .

Gradnju proizvodnog pogona počeli smo u najtežem vremenu kada je proglašena recesija, a jedna prijateljica mi je tada rekla: „Jedino dobro u ovom vremenu je tvoja gradnja tvornice“. Ali izdržali smo i to.

Da li je u današnje vrijeme teško opstati na tržištu koje je prezasićeno i u čemu je tajna Vašeg dvadesetogodišnjeg opstanka? Po čemu se izdvajate od drugih?

Teško je opstati i veliki je izazov probijati se na tržištu u masi proizvoda kojih ima nekvalitetnih i beskorisnih, ali koji imaju dobru reklamu. Naši proizvodi su prirodni i kvalitetni, jako puno energije i truda ulažemo u razvoj i kvalitetu proizvoda, što su zapravo prave vrijednosti, a meni je najvažnije da su korisnici zadovoljni i da im proizvodi zaista koriste u kvaliteti života i poboljšanju zdravlja.

Posebno se izdvajamo po tome što su proizvodi Acidosalus potpuno prirodni, inovativni, korisni i po svojoj formulaciji jedinstveni na tržištu .Samo zbog dobrih rezultata u pomoći pri liječenju različitih zdravstvenih tegoba kod korisnika proizvoda Acidosalus, razvili smo saradnju sa brojnim znanstvenim institutima i bolnicama u Hrvatskoj.

Patentirali ste Acidosalus, prirodni preparat nastao fermentacijom mlijeka pomoću najmoćnijih živih dobrih probiotičkih bakterija, a za svoje proizvode Acidosalus ste dobili više od 40 nagrada za inovativnost. Šta je ono na šta ste posebno ponosni u svojoj dosadašnjoj karijeri i gdje pronalazite motivaciju?

Da, nagrada je puno i svakoj se iznova radujem, i svaka me obvezuje da budemo još bolji. Najveću motivaciju za mene predstavlja zadovoljan korisnik naših proizvoda i saznanje da smo nekom pomogli .A i svaka nagrada je motivacija da napravimo nešto još bolje, korisnije, da se razvijamo , idemo dalje i ostavimo trag za budućnost.

Koji su vam planovi za budućnost? Koje novitete možemo očekivati od MarinaLab Opusa?

Planova je zaista puno. Za početak želimo proširiti tržište i zaposliti nove radnike. Već smo plasirali svoje proizvode na tržištu Evropske Unije, a od početka ove godine proizvodi Acidosalus su dostupni i u ljekarnama Bosne i Hercegovine. U suradnji s Institutom Ruđer Bošković započeli smo i neke nove projekte, također na razvoju novih proizvoda korisnih za budućnost i zdravlje koji su jako važni, imajući u vidu uslove i okolnosti u kojima danas živimo: s puno stresa, zagađenog zraka i prirode, hranimo se nezdravom hranom, pijemo puno hemijskih lijekova.

Iako se muškarcima nikada ne postavlja pitanje kako usklađuju profesionalni i privatni život, ne možemo a da Vas ne pitamo šta je potrebno da bi žena u današnje vrijeme bila jednako uspješna na profesionalnom planu, a da porodica ne trpi?

Da, ja zaista puno radim, jer me to u stvari odmara (smijeh). Stvatno volim to što radim.

Rano sam postala majka, i s te strane sam u potpunosti ispunjena. Kad sam počinjala i pokretala privatni posao djeca su mi bila odrasla i bila su mi podrška. Danas su mi oni partneri u tvrtki.

Prijatelji su mi velika podrška i uvijek nalazim vremena za druženja, kao i vrijeme koje provodim sa obitelji izvan tvorničkog kruga.

2017. godine ste u Beogradu dobili nagradu „Naj žena XXI vijeka Jugoistočne Evrope“ koja se dodjeljuje ženama za njihove izuzetne rezultate u poslovanju, kvaliteti i prepoznatljivosti na tržištu. Kakve se osjećate povodom toga?

To je bila zaista posebna nagrada koja se dodjeljuje poduzetnicama iz jugoistočne Evrope. Veoma sam ponosna na tu nagradu jer je konkurencija među uspješnim ženama iz bisnisa, znanosti i kulture bila zaista velika. Veliko je zadovoljstvo dobiti regionalno priznanje i pohvalu za posao koji obavljate. Ovo priznanje je dokaz da se kvaliteta i predan rad prepoznaje kao glavna poluga poduzetništva.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije