DogađajiKulturaMjestanajnovijeNaslovna vijest

Josipa Lisac dobila krivičnu prijavu zbog izvođenja državne himne

Danas je na adresu Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz Opatije poslana krivična prijava protiv Josipe Lisac, zbog krivičnog djela iz članka 349. Kaznenog zakona, tj. povrede ugleda Republike Hrvatske.

Redakcija

ravnododna.com

Foto: ravnodnodna.com

Prijavio ju je Boško Županović, vlasnik portala Liburnija.com, ujedno i pravnik po kojem je Lisac na inauguraciji Zorana Milanovića na uvredljiv način izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske.

“Bilo kakvo umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušteno. Takve modifikacije ili personalizacije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičena apsolutno je izrugljiv i omalovažavajući zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljenog kaznenog dijela”, tvrdi Boško Županović u kaznenoj prijavi koju je poslao.

Županović predlaže tužilaštvu da ponove snimku javne intonacije himne s inauguracije, obave potrebne izvide i podignu optužnicu protiv Josipe Lisac.

U izjavi za Dalmatinski portal Županović je izvedbu nazvao degutantnom iako je rekao kao ne posjeduje neko lično muzičko znanje. Dodao je da bi izvedba trebala ići na vještačenje kod muzičkih kritičara, ali vjeruje kako do toga neće doći jer “vrana vrani ne kopa oči”.

“Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo ismijavanje na najgori mogući način. Ja sam se jučer sramio što sam Hrvat”, zaključio je.

Podsjećamo da Članak 349. Kaznenog zakona navodi da će se onaj ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njenu zastavu, grb ili himnu kazniti kaznom zatvora do jedne godine, kao što podsjećamo da je Josipa Lisac za svoju izvedbu dobila pohvalu predsjedničkog kabinets, kao i vlade i premijera Hrvatske.

Preuzeto sa: ravnododna.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije