DogađajiKulturaLjudinajnovijePojaveRadoznala Lola

Harvi Vajnstin proglašen krivim za silovanje i seksualni napad

Iako je bivši filmski velikan je proglašen krivim za dvije tačke optužnice, oslobođen je one najteže. Presuda će mu biti izrečena 11. marta.

Prevela: Saša Leper

Jeremy Barr / Hollywood Reporter

Foto: Spencer Platt/Getty Images

Porota koju je činilo dvanaestoro muškaraca i žena je na suđenju koje je održano u ponedjeljak 24.2.2020. u Njujorku proglasila krivim filmskog velikana Harvija Vajnstina za dvije od pet mogućih tački kriminalne optužnice.

Vajnstin je proglašen krivim za seksualni napad prvog stepena na osnovu svjedočenja bivše asistentkinje producenta emisije Prodžekt Ranvej, Miriam Hejli, kao i silovanje trećeg stepena na osnovu svjedočenja nekadašnje glumice, Džesike Man.

Presuda je objavljena nakon što je porota koju je činilo sedam muškaraca i pet žena provela pet dana vijećajući.

Uprkos protivljenju njegovih advokata koji su se pozivali na njegovo loše zdravstveno stanje, Vajnstin je zadržan u pritvoru i trenutno se nalazi u zatvorskom krilu bolnice Belvju na Menhetnu. Izgledao je pepeljasto i nestabilno dok je bio okružen policajcima koji su ga pratili pri izlasku iz sudnice.

Foto: Wiki Commons

QVajnstinov advokat, Artur Aidala, rekao je reporterima da je njegov klijent bio „šokiran ali istovremeno sve podnio stoički“ dok je slušao presudu. „Sve što je uporno ponavljao jeste „Nisam kriv. Nevin sam. Kako se ovako nešto može dogoditi u Americi? Nisam kriv. Nevin sam.“

Kazna će mu biti izrečena 11. marta, a prijeti mu od 5 do 25 godina za kriminalni seksualni napad i od 18 mjeseci do 4 godine za trećestepeno silovanje.

Sudija Džejms Burk je zahvalio poroti na njihovoj službi, rekavši: „Hvala vam za pažnju i koncentraciju, brigu i pozornost koju se posvetili svojim razmatranjima. Sada ste slobodni. Možete napustiti sudnicu.“

Vajnstin je oslobođen dvije tačke optužnice za predatorski seksualni napad, svaka od kojih je kažnjiva doživotnim zatvorom. Te tačke su zavisile od svjedočenja glumice iz serije Sopranovi, Anabele Skiore, koja je svjedočila da ju je Vajnstin silovao u zimu 1993. godine.

„Anabela Skiora je heroj. Veoma je hrabro i odvažno od nje što je istupila. Ona je bila drugi svjedok. Njeno svjedočenje je nesumnjivo postavilo ton“, rekla je advoktica Debra Kac nakon izricanja presude.

U izjavi koju je dala u ponedjeljak, sama Skiorova je rekla da je njeno svjedočenje „bolno ali neophodno“ i dodala da:

„Iako se nadamo neprestanim pravednim ishodima koji donose apsolutnu pravdu, nikada ne možemo požaliti zato što smo progovorili. Upravo govorenjem istine mi popločavamo put za pravedniju kulturu u kojoj se žrtve nasilja nad ženama neće posramljivati.“

Vajnstinovi advokati su najavili žalbu na ovakvu presudu i rekli da je suđenje od početka nije bilo fer jer, između ostalog, nisu mogli naći nijednog porotnika ko već nije bio čuo za Harvija Vajnstina i znao gotovo sve o slučaju. Poručuju da borba još uvijek nije gotova.

Ova presuda je rezultat dugačkog, iscrpnog i krajnje emotivnog suđenja koje je započelo 6. januara i sadržalo svjedočenja šest žena koje su sve pod zakletvom rekle da ih je Vajnstin seksualno napao u toku prethodne tri decenije.

I dalje mu predstoji suđenje po četiri tačke optužnice u okrugu Los Anđeles.

Tokom prethodnih sedmica, činilo se da je Vajnstin bio sve sigurniji u izglede za oslobođenje.

„Ovo predstavlja novo poglavlje za sve žrtve seksualnog nasilja u Americi, a danas je novi dan“, rekao je okružni tužilac Menhetna Sajrus Vens Džunior nakon objavljivanja presude. „Osam žena koje su promijenile tok istorije u borbi protiv seksualnog zlostavljanja. Tih osam žena je pravni sistem odvukao u 21. vijek time što su jasno rekle: Silovanje je silovanje, a seksualni napad je seksualni napad, bez obzir na sve. Vajnsitn je okrutan, serijski seksualni predator koji je svoju moć koristio da prijeti, siluje, napada, vara, ponižava i utišava svoje žrtve.“

Tužilački tim se zahvalio svim svjedocima koji su svoj glas stavili u službu onih koji ga nemaju kao i nekima od novinara koji su izvještavali o cijelom slučaju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije