najnovijeRadoznala Lola

Moda: Najdugovječnije žene u jednoj od najsurovijih industrija

Zapitale smo se kako održati karijeru upravo onako kako su to uradile one. I to u jednoj okrutnoj industriji koja uvijek želi novo i svježe meso (čitaj: mladost).
Plus, možda usput pokupimo i poneki životni savjet. (Ali i modni – što da ne.)

Priredila: Nataša Bursać

Foto: adorama.com

I ne samo da su ostvarile karijere vrijedne svakog pomena, već su upravo i oblikovale datu industriju, učinivši ju onakvom kakvom je mi danas poznajemo.

A u čemu je tajna? Pročešljale smo njihove biografije u potrazi za odgovorom.

Iris Apfel

Ova 96-ogodišnja ikona stila, koja je u konstatnom modnom stanju uma, jedna je od najdugovječnijih žena u ovoj idustriji.

Foto: www.cnbc.com

Možda i najpoznatija dizajnerka enterijera naglašava da je jako bitno da poznajete sebe i da ostanete znatiželjni. A ako to kaže žena koja je svoj stil gradila od traganja za skrivenim blagom na divljih pijaca u Tunisu pa sve do Vašingtona gdje je radila mnoge projekte za predsjednike u Bijeloj kući, (ako ništa) u tu znatiželju možemo da se uzdamo.

“Mislim da mladi ljudi danas trebaju da nauče da budu svoji, da razviju osjećaj znatiželje, a ne da žive po tuđim iskustveno naučenim pravilima, kroz te likove na društvenim mrežama koji nemaju osobnosti.”

I zbilja, ne stignemo ni pokrenuti znatiželju i maštu kada stalno gledamo u telefon.

Nadalje, da – stil joj je u venama, ali opet potreban je i rad. Jednako tako, ona je dokaz da je ljepota u različitosti. I dodaje da nikada ne zaboravimo smisao za humor. Jer, kako je jednom prilikom rekla “Glamur, fantazija, humor i hir.” zvuči kao dobra formula za uspjeh u životu i život u uspjehu.

Tome bismo pridodale i godine. Ne samo kao dokaz iskustva, već sve što one dodnose.

Nedavno je za Harper’s Bazaar dala intervju u kojem je upravo naglasila da misli da su žene danas blesave jer kriju svoje godine. Uostalom, kako je Koko Šanel davno rekla – ništa ne postara ženu kao njena očajnicka želja da izgleda mlađe.

I tako se mi i mi zajedno s njom se pitamo šta se desilo sa prikladnim oblačenjem i ponašanjem . Onim vezanim upravo za te sporene godine. Nestalo je iz leksikona i bontona.

Foto: waldina.com

Eni Libovic (Annie Leibovitz)

Prva žena koja je postala glavni fotograf časopisa Rolling Stones i poslednja osoba koja je uradila portret Džona Lenona, postala je gotovo i sam sinonim za fotografiju. I to onu najvećeg kvaliteta. I pritom ne mislimo samo na rezoluciju.

Foto: graphicdesigndegreehub.com

Njena filozofija fotografije koja se tiče fokusa na samu priču, a ne toliko na tehniku i tehnologijeu kojom raspolažemo, poprilično bi se lako mogla proširiti i na svaku drugu profesiju. Svi mi u poslu nakon nekog vremena vidimo samo slučaj, ne i priču. Priliku, ne i povod. Klijenta, ne i čovjeka.

A ona ga vidi. Njena specijalnost jesu portreti, i to serija istih, jer vjeruje da jedna fotografija ne može vjerodostojno da “uhvati” osobu. A ukoliko se time vodi žena pred čiji je objektiv stala sama kraljica, ko smo mi da ne vjerujemo u tu recepturu.

Foto: Pinterest / Annie Leibovitz / Vanity Fair

Diane Von Furstenberg (Dajen von Furstenberg)

Jedna od najdugovječnijih modnih dizajnerki je svoje ime postavila na sami vrh modnih dešavanja, i to na samom startu. Tako je jednostavno ušla u modni svijet, da mora da je bilo sudbinski. Jedna jednostavna, seksi i elegantna haljina na preklop bila je sve što je potrebno da svima da do znanja da je došla u taj svijet da ostane.

Foto: instyle.com

Nadalje je kroz talenat, snalažljivost i dobri stari rad i trud utemeljila svoj status modne ikone.

Kroz odnos sa majkom koja je preživjela Holokaust ali i onaj sa princem Egonom von Furstenbergom, a potom i sa Barijem Dilerom (Barry Diller) dobijamo miks glamurozne, moćne, opasne i hrabre priče, te sa sigurnošću možemo tvrditi da je Dajen upravo tu gdje i treba biti – na vrhu.

Ana Vintur (Anna Wintour)

Od kada je 1988. preuzela odgovornost za američki Vogue postaje najdugovječnija urednica ove modne biblije, a samim tim i jedna od najmoćnijih žena (i ne samo žena)  u modnoj industriji (i ne samo modnoj).

U modnom se izdavaštvu često čuje replika “Da li želiš da obavjetim Anu o ovome?” kad’ god dođe do nekog nesporazuma ili nerazumijevanja među kolegama. U toj se rečenici najjasnije vidi njen uticaj, ali i odgovornost koju ona svakodnevno snosi.

Foto: guestofaguest.com

Poznata bob frizura i tamne naočale postaju i ostaju njen zaštitni znak i oklop ove modne predvodnice.

——————————————

Možda je sreća ovih dama upravo u tome što su započinjale karijere (ali i usavršavale ih) bez www mreže, odnosno mimo nje. Iako ponekad pomislimo kako je danas lakše plasirati priču i ideju jer može biti dostupna na tako sveobuhvatnom tržištu, ispostaviće se da dobar proizvod sam nađe svoj put, jer kvalitet je nemoguće negirati.

I bez interneta i sa njim, ove žene su stvarne kao i njihove priče o uspjehu. Neustrašive su, svjesne ali i nametljive. Nisu zaboravile da je rad stvorio sve, ali su i zadržale fokus i jasan uvid u onoj što je zaista bitno u poslu.

Zvuči jednostavno, zar ne?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije