najnovijePraktična Lola

Nije single biti lako

Negdje sam pročitala da žene koje dugo budu same, na kraju budu i najsrećnije.

Nataša Bursać

(To naravno ne podrazumijeva da su nužno ostale same, već samo da uspjevaju da spoznaju taj osjećaj sreće.)

Inače, kod nas, a vjerujem i šire, ljudi žale žene (ali i muškarce) koji su sami. Kao da je to neka boljka ili neko zlo, te mu traže lijeka i spasenje.

Stara vijest. Koja se iznova emituje svakoga dana.

Sjati se tako čitavo selo da ti nađe momka.

Zašto? – Jer si sama.

Ma koliko puta da kažeš da si sama, ne usamljena, tužna, otužna, ili pak nesrećna, ne vjeruju ti.

“Ma laže ona sebe!”, posmisle. A bogami i kažu.

Ne znam zašto to pomisle, pogotovo ako to kaže, ispravka kažem, kao neko nije naročito sklon pribjegavanju laži.

Tu onda naravno možemo situaciju da posmatramo kao ogledalce, u kojoj svako vidi svoj odraz misli, ali i kao neku društvenu boljku, koja kaže da svi moramo biti “in a relationship”.

Doslovce govorite ženama da manje vrijede ukoliko nisu u romantičnoj vezi! I što je najgore, to i mislite. I to bez ustručavanja. Bez da razmilsite zašto je to tako, bez da vas je briga, bez da vas se tiče.

Stoga treba da znate da one postaju i ostaju najsrećnije. A to shvatite kako želite. Predlažem jednako tako doslovce, kako obično pribjegavate poimanju stvari.

Sreću tim djevojkama, inače, kvarite samo vi, malom dozom otrova, koji se ispoljava u nekom sažaljenju (a koje je najgore kada se tako sitno dozira). A pri tom (kao da) ne znate da joj, pogotovo ukoliko je u pitanju mlada osoba, pomalo nesigurna i uplašena, možete nanijeti zlo.

Ovo se ujedino može podvesti kao zakašnjelo pismo, koje mlađahna ja nikada nisam imala snage da napišem. Nekada sam iskreno i bila sigurna u to da ću na kraju biti najsrećnija, a nekada sam pak i bila usamljenja, ali samo u ideji da je ok biti “single”. Ispravka, da je sjajno biti “single”.

I znate još šta, to ne može biti svako.

Nije single biti lako.

Ali je put do sreće. A nekome i konačni cilj.

Nije toliko stvar ni same emancipacije ta samoća, ma koliko vi mislili da jeste. A, ukoliko ne probate nikada nećete znati o čemu vam pišem.

I još da vas pitam – Ukoliko ogolite vaš život, i oduzmete samim tim i partnera, šta vam ostaje? Jel vama ostaje sreća? Pitanje je jednostavno, baš kao i odgovor. A ukoliko pak nije, nema tu sreće.

—————-

I, šta je sreća za tebe?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije