LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Znate li šta je to ENDOMETRIOZA?

Nazivaju je i tihim uzrokom neplodnosti a pogađa preko 170 miliona žena na svijetu.

Piše: Saša Leper

Endometrioza je oboljenje koje nastaje kada se sluznica materice koja se normalno nalazi unutar materice nađe na pogrešnom mjestu, tj. van materice.

Pošto izaziva hroničan bol i priraslice u reproduktivnom dobu žene, tim uništava zdravo tkivo jajnika te smanjuje broj jajnih ćelija i njihov kvalitet. Pored izuzetnih bolova koje žene koje pate od endometrioze trpe kada imaju menstruaciju ili ovuliraju, izrazito bolne im mogu biti i urinacija i defekacija. Međutim, najveći problem koji ovo oboljenje izaziva je još ozbiljniji – naime, endometrioza smanjuje plodnost.

Naime, ustanovljeno je da do 50% žena koje su neplodne imaju endometriozu.

Tačan uzrok nastanka endometrioze je i dalje nepoznat, no postoji više teorija. Jedna od najopštije prihvaćenih jeste teorija retrogradne menstruacije, kojom se objašnjava da prilikom grčenja materice tokom menstruacije jedan dio krvi normalno ide u vaginu te se tako izbacuje iz tijela. Međutim, drugi dio kroz jajovod odlazi u trbušnu duplju gdje izaziva takozvanu sterilnu upalu, koja u finalnom stadijumu izaziva međusobno sljepljivanje tkiva materice, jajnika, jajovoda pa čak i crijeva.

Najpouzdaniji način dijagnostifikovanja endometrioze je laparaskopija gdje se ulazi u trbuh i, pod kontrolom kamere, uzima se uzorak koji se šalje na patohistološku dijagnostiku.

U slučaju da je utvrđena endometrioza, laparaskopski se odstranjuje žarište endometrioze koje najčešće bude na trbušnoj ovojnici, ligamentima, jajniku, mokraćnom mjehuru i debelom crijevu. Nakon operacije idealno je dopustiti jajnicima da se smire u smislu prestanka proizvodnje menstruacije na izvjesno vrijeme. Prirodni način za postizanje tog stanja jeste trudnoća, koja je i primarni savjet ljekara.

Alternativno, pacijentkinjama se mogu propisati i kontraceptivne pilule koje će spriječiti menstruaciju. One se mogu dobiti u oralnoj (pilule) ili dermalnoj formi (flasteri), ali i u obliku vaginalnog implantata nalik na spiralu koju postavlja ginekolog.

Na konferenciji za štampu koju su organizovali povodom evropske nedjelje endometrioze, bolnica „Jelena“ je, između ostalog, predstavila i sopstvenu statistiku. Naime, u periodu od 9 godina (2011-2019) oni su uradili 503 laparaskopske operacije. Endometrioza je dijagnostifikovana kod čak 61 operisane pacijentkinje (12.7%). Od njih, 17 pacijentkinja sa endometriozom su bile infertilne (27.8%). Nakon operativnog zahvata, 4 pacijentkinje su spontano uspjele ostati trudne (24%).

Endometrioza se može javiti u IV stadijuma, od kojih je I najblaži, a IV najteži. Bolnica „Jelena“ je prezentovala i sopstvene rezultate prema zastupljenosti stadija endometrioze po ASRM klasifikaciji: IV stepen zastupljenosti 72%, III stepen zastupljenosti 18%, i II stepen zastupljenosti 10%.

Važno je napomenuti i da pacijentkinje sa početnim stadijumima endometrioze mogu spontano ostati trudne prirodnim putem, dok je u poodmaklim fazama nerijetko neophodna i stručna pomoć. Usljed bliske povezanosti ovog oboljenja sa menstruacijom, simptomi i tegobe endometrioze se prirodno ublažavaju i nestaju nakon ulaska žene u menopauzu.

Zato ne čekajte! Bolne ovulacije, menstruacije i polni odnosi nisu nešto što treba trpiti i zanemarivati. Kao i sva druga oboljenja, i endometrioza se uspješnije liječi što se ranije uoči. Nemojte zanemarivati svoje simptome: potražite pomoć ginekologa i ublažite svoje tegobe.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije