FeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Nejra: Izvještaj s ratišta: Kod nas se žena još uvijek vrednuje manje više kao koza

Sretan 8. mart, Međunarodni dan žena.

Nejra Latić Hulusić

Ovo je izvještaj sa ratišta za jednakost iz provincije koja je barem pedeset godina i četiri paralelna univerzuma u pozadini svih pozitivnih dešavanja.

Trenutno stanje na ratištu za pravo žene da bude čovjek u našoj zemlji je poražavajuće.

 

Hijerarhija

 

Kod nas se žena još uvijek vrednuje manje više kao koza i sama po sebi nema neki značaj kao osoba. Žena ovdje značaj dobiva samo u odnosu na muško. Kad te hoće pohvaliti ili odbraniti kaže se da si i ti nečija (muška naravno) majka, sestra, kćerka ili supruga. Tek u odnosu na njega ti dobivaš status. Osoba sama za sebe bez ovih funkcija, ovdje, ne možeš biti. Ako si sigurna na poslu i na ulici od zlostavljanja to je samo zato što se braća, muževi, kraljevi i očevi ne žele međusobno zavađati. Žena – koza. Zaboravljaju burazeri da je ovdje ostalo iza rata žena koje više niti su majke, niti su supruge niti su sestre. One koje su same odabrale ne počastiti se nekim od ovih prisvojnih funkcija, nisu zaboravljene.

One se dnevno pale na lomačama što znanih što neznanih jezika.

 

Statistika

Statistika je neumoljiva, a podaci Svjetske banke kažu da je stopa aktivnosti žena na tržištu rada 32%, što je  znatno manje od regionalnog prosjeka koji je 41,8%. Isti izvor smatra da je dobrim dijelom razlog nedostatak institucija za brigu o djeci i starima. Cijena vrtića za jedno dijete u ovoj zemlji iznosi četvrtinu prosječne plate. Ako imate dvoje djece, onda vam se ne isplati raditi. Ako niste moje razmažene sreće, pa da vam dijete čuva besplatno mama svakodnevno, a svekrva cijelo ljeto (živi u drugom gradu), ne znam kako uspijevate, heroine koje takvu podršku nemate.

Ovdje se puno skuplje plaćaju plakati i kampanje za dizanje nataliteta nego dječiji dohodak.

Većina nas mora birati između majčinstva i karijere. 2020. godine. Ali, evo i kada samo majčinstvo izaberemo opet smo ponižene. Dok svijetom ponosno kroče Merkel, Ardern i Pelosi, na čelo Asocijacije žena vladajuće stranke u Federaciji prije neki dan je izabrana žena koja je glasala protiv zakona o porodiljskom naknadama. Da stvar bude gora, zastupnicu koja je predložila zakon javno je u živom program upitala “Što to ona ne rađa više djece kad ima zastupničku platu?”. Neka joj Bog oprosti ovo mahalsko žbiranje, ali žene koje znaju da najjeftiniji paket pelena košta 16 KM, ne smiju joj opraštati. Roditi ovdje dijete je postalo luksuz veći nego posjedovati dva automobila.

 

Osim podatka da žene u BiH zarađuju u prosjeku za 300 KM manje od muškaraca, istraživanje koje je provela stranica posao.ba, “Kakav posao želiš” otkrila mi je jedan bolji podatak koji govori o položaju žene u našem društvu. Podatak kaže: “Također uočavaju se razlike i u važnosti određenih benefita, pa su tako ženama bitniji mogućnost rada od kuće i pokriveni troškovi jaslica/vrtića, dok je muškarcima više stalo do mogućnosti korištenja automobila za ličnu svrhu te mobilnog telefona”.

Sve jasno.

Stanje na terenu

U Škotskoj su od ove godine besplatni higijenski ulošci i tamponi za žene. Po novom zakonu, oni će biti  dostupni na javnim mjestima kao što su društveni centri, centri za mlade i apoteke.

Državu će to godišnje stajati 24.1 milion funti. Zakon je u prvom čitanju prošao sa 112 glasova za, nijednim protiv i jednim suzdržanim. U Velikoj Britaniji je porez na ove higijenske proizvode je 5 %. Oko toga je bila drama.

U Bosni i Hercegovini porez na tampone i uloške je 17%, a isti se u granapima umotavaju u neprovidne papirne kese i krišom se dodaju kao da kupuješ heroin, a ne uložak. Mjesečnica je tema koja ovdje ne postoji jer nas još rode donose.

Prije da nas donose kokoške, a ne rađaju nas majke kako smo priglupi. Na mamograf se u Sarajevu čeka i po pola godine. Privatni ginekološki pregled malo ko sebi može redovno priuštiti, a zadovoljstvo pregleda koji nudi javno zdravstvo, od srca želim da vam niko ne priušti.

Sa ovakvom brigom za žene, majke, kraljice, odmah da vam kažem da ćemo pokrepati od HPV-ova, rakova maternica i dojki. Ako ne pokrepamo, svakako ćemo uskoro sve postati “jalove” što je za ove vlasnike koza najveći problem, jer usljed neliječenih upala reproduktivnih organa sve manje ćemo vas moći razmnožavati.

Moral

 

Stagnacija u borbi za ljudska prava žena uveliko je uzrokovana i utjecajem modernih tumača monoteističkih religija koji se obavezno iza ratova razmile po zemlji da pohvataju žene u flaše i time bar neki svoj lični problem riješe.

Da ovdje odmah razjasnim tvrdnju, ne radi o ovdje o pravim stavovima monoteističkih religija prema ženama, nego se radi o bolesnim tumačenjima onih koji obično u nekoj krizi srednjih godina potraže smiraj pocijepanih umova u vjeri pa onda sa tom novostečenom sviješću i o sebi i o Bogu počnu lupetati baš kao i dvogodišnje dijete kada mu date olovku da piše. Ne bih dalje elaborirala, treba mi knjiga za ovo pitanje, do tada molim žene da paze šta čitaju. Ako nastave slijediti ove primate, onda im treba isključiti elektriku.

Prognoza

 

Ako svjetski eksperti procjenjuju da će tek za 99 godina žene imati jednaka građanska prava u razvijenim zemljama, ne moram biti ekspert da zaključim da će se u Bosni i Hercegovini ta vaser vaga iznivelisati za 399. godina ako sve bude išlo po planu.

U kalkulaciju sam uračunala bar još dva rata od po pet godina.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije