FeminizamHrabra LolaLolitetinajnovijeNaslovna vijestPreduzetništvo

Da li ste već vidjeli najnovije barbike?

Djevojčice širom svijeta su naprosto lude za barbikama, a ta kompanija želi da one znaju da mogu biti šta god da požele.

Prevela: Saša Leper

Foto: Twitter

Nedavno je Matel, kreator Barbi lutkica, najavio tri nove lutke iz serije Inspirativne žene. One će biti napravljene po uzoru na bivšu prvakinju tenisa Bili Džin King, legendu džeza Elu Ficdžerald i osnivačicu medicinskih sestara kakvim ih mi poznajemo Florens Najtingejl.

Nove lutke su pokušaj kompanije Barbi da reaguje na prazninu u snovima za koju istraživači kažu da sputava promišljanja djevojčica u vezi sa svim za šta su sposobne, a počinje se dešavati u uzrastu od pet ili šest godina. Kako bi pomogli u borbi protiv ove štetne prakse, Matel je 2018. godine lansirao globalnu inicijativu, Projekat praznine u snovima, kako bi djevojčicama dao resurse i pomogao im da ne sputavaju svoje snove. Pored skupljanja sredstava za humanitarne organizacije koje se bave osnaživanjem djevojčica, projekat uključuje i lutke koje su napravljene po uzoru na žene koje su slomile istorijske barijere.

„Bili Džin je sušta definicija inspirativne žene, jer ne samo da je legendarna teniserka već je i šampionka jednakosti. Podsjećanje na njenu moćnu priču, skupa sa Elom Ficdžerald i Florens Najtingejl nastavljamo da pokazujemo djevojčicama da mogu biti sve što požele, kaže Lisa Meknajt, starija potpredsjednica i globalna nadležna za portfolio Barbi lutaka.

Sve tri lutke su dostupne na internet stranici kompanije po cijeni od 57,70 KM kao i različitim američkim lancima supermarketa i na Amazonu. Prethodna izdanja iz Barbijeve serije Inspirativnih žena uključuje Ameliju Erthart, Ketrin Džonson, Fridu Kalo, Rozu Parks i Seli Rajd.


Ovo nije prvi put da je Barbi unio raznoliksot u svoje lutke. U prethodnih pet godina Barbi je dobila preko 170 novih izgleda, uključujući i  5 različitih tipova tijela, 22 tona boje kože, 76 stilova frizure, 94 boje kose i 13 boja očiju, poručuju iz Matela.

Nedavno je u sklopu mjeseca crnačke istorije, Barbi u saradnji sa dizajnerkom iz kompanije Kvin&Slim Šionom Turini lansirao četvorodijelnu seriju raznolikih barbika od kojih su mnoge crnkinje. Time je obilježeno 40 godina od pojavljivanja prve crne barbike 1980. godine.

Barbika i njeno nerealno tijelo, rozi kabriolet i luksuzna kuća iz snova su izloženi kritikama već decenijama, ali izgleda da se trude.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije