FantastičnoRaznoSimpatičnoZabavna Lola

Crne mačke kakve još niste vidjeli! Rastopićete se, obećavamo.

Vijekovima se generalno smatra da crne mačke donose nesreću, ali mogu li one prosto biti nevjerovatno slatke?

Prevela: Saša Leper

Foto: Bored Panda

Brojna negativna praznovjerja i strašne priče za centar imaju upravo crne mace. Na primjer, u Srednjem vijeku ih se smatralo poveznicama sa crnom magijom i vještičarenjem. Nerijetko se mislilo i da su to zapravo prerušene vještice, zbog čega su obilno stradale skupa sa vješticama u Evorpi u 13. i Americi u 17. vijeku. I danas se crne mačke nerijetko smatraju simbolima mističnog. Da li ste ikada bili na nekoj žurci za Noć vještica a da niste vidjeli prerušenu macu ili makar igračku mačke koja upotpunjuje kostim vještice?

Druga krupna praznovjerja crne mačke povezuju sa nesrećom i, vremenom, smrću. Ponovo, ovo vjerovanje potiče još iz Srednjeg vijeka kada se smatralo da životinje sa tamnim krznom ili perjem potiču iz pakla ili su sluge Smrti.
Između ostalog, u Italiji se u 16. vijeku vjerovalo da ako crna maca priđe krevetu bolesnika, da će ga uskoro posjetiti Smrt.

Različite kulture različito doživljavaju susret sa crnom mačkom. Recimo, u Egiptu su crne mačke smatrane izuzetno sretnima, jer su štitile od bolesti i podsticale plodnost.

Danas, neki ljudi i dalje vjeruju da crna mačka koja vam pređe preko puta znači da će vam se desiti nešto loše. Ali mi vjerujemo da je prizor divne crne mačke definitivno dobra sreća!

Moderni Japanci smatraju da crna mačka znači da ćete imati sreću u ljubavi, a ako se nalazi u vašem dvorištu ili na vratima znači da ćete imati sreće i uspjeha. Slično tome, u Francuskoj to znači da će se uskori desiti nešto magično. Divno je znati da nisu svi stereotipi negativni.

Međutim, pored toga što su preslatke, i crne mace se predivno maze. A da ne spominjemo ni to da su zapravo samo manje verzije sjajnih pantera! Upravo zato smo napravili čupavu i maznu kompilaciju najmedenijih i najsmješnijih crnih mačaka.

Neustrašivi lovac na stopala.


Moje dvije bliznakinje vole da ovako spavaju svaku noć.


Dok gledam u bezdan, bezdan mi uzvraća pogled.


Ova crna mačka izgleda kao sjenka bijele mačke.


Za razliku od većine zapadnjačkih kultura, Škoti tradicionalno vjeruju da dolazak nepoznate crne mačke označava prosperitet.


Prva švedska zima ju je prilično iznenadila!


Savršena kamuflaža!


Čuo sam neke čudne zvukove ispod kauča, a onda sam vidio OVO.


Slika koja govori više od hiljadu riječi.


Liči na Bezzubog iz “Kako ukrotiti zmaja”


Ovaj lik još nije otključan!


A koliko crnih mačaka VI vidite?


Malo klupko tame.


Čini se da ipak ne voli brašno.


Dajte i starijim macama sa ulice ili iz azila šansu. Najbolji zagrljaji ikad!


Ko kaže da mačke moraju biti jutarnji tipovi?


A onda, pokoriti svijet!


Ako se neko slučajno pitao otkud ona famozna ideja o nakostriješenim crnim mačkama…


Beba maca!


Moja žena je rekla da pravi takose za večeru. Iduće sekunde deslo se ovo!


Šišmiš maca!


Ko je rekao “ručak”?


Mačak bez čizama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije