AktivizamFeminizamHrabra LolaLolitetinajnovijePreduzetništvo

Iranski sajt za slušanje muzike uklanja žene sa omota njihovih sopstvenih albuma

Podstaknuta brigama u vezi sa uticajima koje će izazvati omoti albuma i neprimjeren vizuelni materijal, glavna internet stranica za slušanje muzike u Iranu je odlučila da stvar uzme u sopstvene ruke.

Prevela: Saša Leper

Claire Adema / Happy Mag

Pošto su se brinuli da će neki popularni omoti albuma negativno uticati na javnost, Melovaz je odlučio da zatamni ili u potpunosti ukloni slike prikazane na njima. Međutim, slike koje se uporno uklanjanju prikazuju žene.

Uporište za ove odluke pronašli su u strogim islamskim zakonima ove zemlje koji ozbiljno ograničavaju žensko izražavanje.

Naravno da smo svi svjesni toga da je najvažniji dio albuma sama muzika koja se na njemu i nalazi, ali omot zaokružuje tu estetsku cjelinu i postalja osnovu za doživljavanje i tumačenje te muzike. Uprkos činjenici da je riječ o široko poznatim, talentovanim i nadasve poštovanim muzičarkama, to što poziraju na donekle provokativan način, odlučeno je da se njihova slika u potpunosti ukloni sa njihovih sopstvenih muzičkih albuma koji su objavljeni na toj internet stranici.

I ne, nije riječ o nekoj usputnoj preradi u Fotošopu. Unajmili su prave grafičke dizajnere i zadužili ih da uklone sve fotografije žena sa naslovnih strana albuma prije nego što ih objave na svojoj stranici. I prosto i jednostavno – žene su obrisane.

Skupili smo nekoliko prikaza prije i poslije ove intervencije, pa pogledajte sami.

 

Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell!

 

Kygo i Whitney Houston – Higher Love
Billie Eilish – When We All Fall Asleep
Beyonce – Spirit 

 

Lady Gaga – Joanne 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije