DogađajiLjudiMedicinaMjestaPojaveRadoznala LolaRazno

Finska daje očevima jednako porodiljsko odsustvo kao i majkama

Nova vlada Finske je najavila planove da svim roditeljima omogući jednako porodiljsko odsustvo kako bi podstakla očeve da provode više vremena sa djecom.

Prevela: Saša Leper

BBC news

Foto: Unsplash

Plaćeno odsustvo će se povećati na zajedničkih 14 mjeseci, što iznosi 164 dana po roditelju.

Susjedna Švedska je najvelikodušnija evropska zemlja kada je riječ o porodiljskom odsustvu sa posla: oni nude 240 dana nakon rođenja svakog djeteta.

Finska poručuje da žele da „promovišu dobrostanje i rodnu ravnopravnost.“

Ministarka zdravlja i socijalnih pitanja Aino-Kaisa Pekonen je rekla reporterima da su „radikalne reforme porodičnih povlastica“ tek započele, a za cilj imaju ojačavanje odnosa roditelja i djece od samog početka.

person wearing gray shirt putting baby on scale

Podstiču očeve da iskoriste odsustvo

Trenutni sistem Finske dopušta majčinsko odsustvo od 4.2 mjeseca, dok očevi imaju pravo na 2.2 mjeseca koje mogu iskoristiti do djetetovog drugog rođendana. Dodatnih 6 mjeseci porodiljskog roditelji mogu da podijele.

Međutim, prosječno tek svaki četvrti otac i iskoristi ono što mu je dato. Zbog toga trenutni planovi zagovaraju samo očinsko odsustvo.

Oba roditelja bi dobila 6,6 mjeseci (164 dana po finskom šestonedjeljnom sistemu), a trudnice bi dobile dodatnih mjesec dana slobodno.

Roditeljima bi bilo omogućeno da prebace 69 dana sopstvene kvote, a samohrani roditelji bi imali prava na vrijeme odsustva oba roditelja.

Finska premijerka Sanna Marin je prošlog mjeseca izjavila da pred njenom zemljom i daje leži dugačak put do postizanja rodne ravnopravnosti te se požalila i na to koliko malo vremena očevi provode sa svojom djecom u ranoj dobi.

woman holding baby beside man smiling

Ostatak Evrope u istom smjeru

Anne Lise Ellingsaeter, profesorica sa Univerziteta u Oslu koja je bila na čelu nordijskog istraživanja o porodiljskom odsustvu rekla je za BBC da su nordijske zemlje predvodnice u davanju očevima olakšica koje se ne mogu prenijeti na majke.

EU je krenula u istom smjeru, a 2019. godine su svojim članicama dale tri godine da počnu sprovođenje produženog porodiljskog odsustva. Oba roditelja će tada imati dodatna 4 mjeseca odsustva, a dva od njih se neće moći prebaciti.

Portugal već ima rodno neutralni sistem te nudi 120 dana sa platom u iznosu od 100% i dodatnih 30 dana sa 80% plate.

man standing near window kissing woman

Profesorica Ellingsaeter je rekla i da povećavanje prava očeva nije bio potpuni uspjeh u nordijskim zemljama.

„Norveška je bila prva zemlja kada je 1993. godine uvela neprenosno odusustvo za očeve, a ubrzo je uslijedila i Švedska. Danska je 1998. godine uvela kvotu za očeve koju je kasnije i trajno ukinula.“

U Danskoj očevi imaju pravo na dvije sedmice odsustva nakon rođenja djeteta, a majke i očevi mogu da podijele zajedničke 32 sedmice.

Vlada procjenjuje da će ove izmjene koštati i dodatnih 100 miliona eura.

Prošlogodišnji izvještaj UNICEFA je pohvalio Švedsku, Norvešku, Island, Estoniju i Portugal zbog toga što imaju najbolje uslove kada je riječ o porodicama.

Od 31 „bogatije zemlje“, najniže rezultate su dobili UK, Irska, Grčka, Kipar i Švajcarska.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije